Monitorul Cartierelor
PUZ-ul pentru Parcul Primăverii, lansat în consultare publică. Benzinăria din zonă va fi demolată. Suprafața parcului crește cu 25%
Primăria a lansat în consultare planul urbanistic zonal pentru reamenajarea și revitalizarea Parcului Primăverii din cartierul Mănăștur.
Modernizarea Parcului Primăverii are ca obiectiv creșterea calității vieții clujenilor. FOTO: Randare proiect
Municipiul Cluj-Napoca a publicat recent propunerea preliminară PUZ – Amenajarea și revitalizarea Parcului Primăverii, spre informarea și consultarea populației.
Astfel, în perioada 3 august – 18 august 2023, publicul interesat are posibilitatea de a transmite propuneri, sugestii și observații cu privire la propunerea PUZ pe adresa de mail registratura@primariaclujnapoca.ro sau la registratura primariei, Calea Moților nr.7.
Care sunt neajunsurile Parcului Primăverii în prezent?
Potrivit proiectului de revitalizare, în prezent, Parcul Primăverii nu integrează un concept unitar din punct de vedere funcțional și peisager. Cu toate acestea, zona se bucură de interesul locuitorilor din zonă, dată fiind lipsa altor spații publice ca alternativă la petrecerea timpului liber și recreării.
CITEȘTE ȘI
Mai mulți bani pentru modernizarea Parcului Feroviarilor. Noul spațiu verde, deschis până la finalul anului
„Principala disfuncțiune a spațiului verde public o reprezintă scindarea acestuia prin circulația rutieră a străzii Almașului, care condiționează siguranța utilizatorilor și continuitatea suprafeței plantate”, arată proiectanții de la Studiu 82 și Vlad Sebastian Rusu Birou Individual de Arhitectură, care au întocmit proiectul.
Alte disfuncționalități observate sunt:
• Accesibilitate dificilă în zona grădinii publice dinspre vecinătăți;
• Alei și platforme pietonale neierarhizate, lipsite de calitate urbană și peisageră prin uzură fizică;
• Mobilier urban, dotări și pavilioane uzate fizic și moral;
• Sistem de iluminat uzat fizic;
• Vegetație existentă diversă, fără un concept unitar sub aspect peisager;
• Delimitări cu plantații de gard viu;
• Prezența unor zone neluminate, cu vegetație invazivă și cu insecuritate fizică pentru utilizatori;
• Lipsa finalizării sistematizării pe verticală și a amenajărilor din jurul Bisericii Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ce permite parcarea autoturismelor pe suprafețele verzi ale grădinii publice;
• Prezența improprie a funcțiunii de benzinărie în proximitatea locuințelor colective și a grădinii publice, generatoare de trafic auto, poluare fonică și cu gaze arse și insecuritate pentru pietoni.
Benzinăria va fi demolată, locurile de parcare - redistribuite
Potrivit strategiei prezentate în Ghidul de regenerare urbană pentru cartierul Mănăștur, Parcului Primăverii este văzut ca parte a unui sistem verde ce leagă zona Pădurii Făget de Parcul Iuliu Hațieganu și malul râului Someșul Mic. Astfel, proiectanții propun crearea continuității suprafeței plantate prin eliminarea tronsonului străzii Almașului și a benzinăriei existente. În locul acesteia, va fi extinsă zona parcului, pe care va fi realizată o zonă umedă, aceasta urmând să devină principalul element natural al parcului.
De asemenea, locurile de parcare amenajate în zonă vor fi redistribuite, cu păstrarea numărului acestora. Cartierul Mănăștur va fi și primul care va avea propria machetă 3D care va fi amplasată în incinta parcului.
CITEȘTE ȘI
Parcul Armătura, recepționat de Primărie. Boc: „E un spațiu unde clujenii se vor simți bine!”
„Prin aceste măsuri suprafața grădinii publice se extinde cu cca. 25%, ceea ce permite noi amenajări funcționale și peisagere ale acesteia”, se arată în proiect.
În parc sunt prevăzuți pentru plantare peste 1.000 de arbori și arbuști noi, iar străzile adiacente devin spații publice pentru utilizarea comună de către toate categoriile de utilizatori. Se păstrează funcțiunea de bază a parcului, aceea de grădină publică. Mobilierul urban se înlocuiește cu unul modern, iluminatul public se modernizează cu tehnologie LED și există prevăzute stații de încărcare pentru autoturisme, biciclete și trotinete electrice.
Una dintre schimbările majore prevăzute o reprezintă renunțarea la benzinăria de pe strada Almasului, în locul căreia, va fi extinsă zona parcului, pe care va fi realizată o zonă umedă, aceasta urmând să devină principalul element natural al parcului.
Ce intervenții vor avea loc?
- reorganizarea aleilor și accesului în parc, pentru a facilita accesibilitate sporită tuturor categoriilor de utilizatori
- stabilirea și reorganizarea unor zone funcționale precise: locuri de joacă, locuri pentru practicarea exercițiilor fizice și activități sportive etc. La aceste funcțiuni existente se adaugă un amfiteatru în aer liber, o grădină pluvială și două pajiști urbane pentru recreere.
- evidențierea vegetației existente și plantarea de noi arbori
- dotarea parcului cu mobilier urban modern
- amenajarea iluminatului public și arhitectural cu tehnologie LED, dotarea spațiului public cu stații de încărcare pentru vehicule electrice (mașini, biciclete, trotinete)
- sistem subteran de colectare a deșeurilor și sistem ecologic integrat cu rigole naturale
CITEȘTE ȘI
Clujul Verde: 150 noi arbori, plantați de copii și tineri în Parcul Detunata
Străzile Ion Meșter și Emil Cioran:
- transformarea străzilor în suprafețe de tip shared space
- reorganizarea locurilor de parcare auto și dotarea unor locuri de parcare cu stații de încărcare pentru vehicule electrice
- plantarea de aliniamente de arbori, cu includerea arborilor existenți
- refacerea iluminatului stradal și arhitectural și dotarea străzilor cu mobilier urban modern
Lucrările, peste 23,8 milioane de lei
Amintim că proiectul de hotărâre privind documentația și indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Amenajarea și revitalizarea Parcului Primăverii și a zonei adiacente (str. Ion Meșter, str. Emil Cioran, str. Almașului)” a fost aprobat în martie 2022.
Modernizarea Parcului Primăverii are ca obiectiv principal creșterea calității vieții locuitorilor din zonă. Proiectul presupune păstrarea funcțiunii de grădină verde publică a parcului, dar înlocuirea totală a mobilierului urban existent cu mobilier modern, instalarea de rastele pentru biciclete, stații de încărcare atât pentru autoturismele electrice, cât și pentru biciclete/trotinete electrice, precum și modernizarea iluminatului public cu tehnologie LED.
De asemenea, străzile adiacente parcului își vor păstra sensul de circulație și se vor transforma în suprafețe de tip shared space. În ceea ce privește arborii, numărul acestora va fi suplimentat – peste 1000 de arbori și arbuști în zonă. În parc se vor instala două grupuri sanitare automate și 3 cișmele, un sistem subteran de colectare a deșeurilor și un sistem de informare – panouri afișaj.
CITEȘTE ȘI
Exproprierile pentru Parcul Est, gata în noiembrie. Lucrările la cel mai mare parc al Clujul încep abia în 2024
Potrivit detaliilor comunicate de municipalitate atunci, proiectul va fi depus spre finanțare din fonduri nerambursabile în perioada de programare 2021-2027. Durata de execuție a lucrărilor este de 19 luni.
În primăvara anului 2022, municipalitatea a scos la licitație contractul pentru proiectare și execuție a lucrărilor, estimat la 27.522.403 de lei (aproximativ 5,5 milioane de euro). Oferta câștigătoare a fost depusă de asocierea de firme ilfovene Garden Center Grup SRL și de Ro-Verde Landscaping SRL, cu o valoare de 23.804.502 lei. Cele două firme au câștigat și contractul pentru lucrări de reabilitarea și modernizare a Parcului 14 Iulie. De asemenea, firma Ro-Verde Landscaping SRL a realizat și lucrările de la baza sportivă La Terenuri și la Parcul Farmec. Garden Center Grup este parte din asoicerea de fime care realizează lucrările pe Calea Mănăștur.
Conceptul de reorganizare a parcului a fost realizat de arhitecții Vlad Sebastian Rusu, Octav Olănescu și de Studio 82, fiind prezentat anul trecut într-o dezbatere publică.
În noiembrie anul trecut, primarul Emil Boc anunța că a fost dat ordinul de începere privind proiectarea Parcului Primăverii din cartierul Mănăștur.
La începutul lunii noiembrie a fost semnat ordinul de începere pentru proiectarea Parcului Primăverii.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: