Monitorul Cartierelor
Cum se măsoară „15 minute” în urbanism? Un viitor al orașelor: verde, respirabil și interactiv
Conceptul orașelor de 15 minute prinde tot mai mult contur în România. Noul suflu este preluat și de marii dezvoltatori real-estate, ce propun proiecte care au la bază acest concept.
Complexul Palas Iași, un proiect „mixed-use”, realizat după conceptul de „oraș de 15 minute”
Prinde tot mai mult contur și în România ideea orașelor de 15 minute, un concept bazat pe dezvoltarea de proiecte care restructurează peisajul urban actual astfel încât locuitorii să aibă acces rapid, pe jos sau cu bicicleta, la locul de muncă, la școală și grădiniță, la magazin și farmacie, în parcuri sau la teatru. Se reduc, astfel, semnificativ traficul și poluarea, orașele sunt mai respirabile, mai verzi și au un impact pozitiv asupra calității vieții.
Necesitatea adaptării orașelor la noua realitate a fost constatată și de Comisia Europeană, care a elaborat o strategie bazată pe acest concept, ce îi aparține urbanistului parizian de origine columbiană Carlos Moreno. Astfel, și din țara noastră, Cluj-Napoca, Suceava și București au fost desemnate de Comisia Europeană printre cele 100 de orașe din UE inteligente și neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2030.
Acces la esența experienței urbane
Urbanistul Carlos Moreno susține că este inacceptabil să petreci ore în șir în trafic pentru a merge la muncă sau la spital și pledează pentru investiții în restructurarea orașelor astfel încât cartierele să ofere locuitorilor toată infrastructura necesară – de educație, sănătate, cultură, spații verzi etc.
„Aș descrie esența acestui concept ca un obiectiv în realizarea noilor dezvoltări, dar și în regenerarea zonelor deja structurate din orașe prin mixajul funcțional complet și foarte bine armonizat, astfel încât efectele negative ale segregării funcționale rezultate din planificarea modernistă și dezvoltarea rezultată doar din obiective de profitabilitate imobiliară să fie diminuate sau chiar anulate. 15 minute este timpul generic în care, într-o astfel de zonă din oraș, oricine ar trebui să poată ajunge de acasă la oricare dintre principalele funcțiuni care îi satisfac nevoile cotidiene, pentru serviciile de sănătate, educație, cultură, sport sau loisir, dar să găsească aproape și parcul și stațiile de transport în comun care leagă zona cu restul orașului. Bineînțeles că așa ceva reprezintă un model ideal care poate fi transpus în realitate doar printr-o foarte bună interferență și colaborare public-privată”, a explicat arhitectul Șerban Țigănaș.
Potrivit acestuia, „așa ceva se poate atinge prin disiparea diferitelor dotări în teritoriul respectiv, dar și prin crearea unui pol multifuncțional dens, bine centrat în zonă. Insist asupra aspectului ideal al conceptului, care trebuie privit în particular, pentru că zonele unui oraș nu sunt autonome, neputând exista fără integrare și fără a prelua în moduri diferite, celelalte funcțiuni de rang municipal sau chiar regional și național, care există și ele”.
O zonă industrială din Cluj-Napoca, readusă la viață pentru comunitate
Noul suflu este preluat și de marii dezvoltatori real-estate, ce propun proiecte care au la bază conceptul orașului de 15 minute. Concret, în Cluj-Napoca, un astfel de demers este al dezvoltatorului IULIUS, care propune un amplu proiect de reconversie urbană pentru fosta platformă industrială Carbochim, după ce a mutat fabrica și a modernizat-o, într-o zonă a orașului mai pretabilă producției industriale.
Demersul se bazează pe acest concept, transformând într-un spațiu viu, care va pune la dispoziția comunității servicii esențiale ce pot fi accesate la pas în câteva minute, o zonă industrială pe care puțini clujeni o reperează pe hartă și chiar mai puțini o cunosc. Întregul proces presupune o investiție de peste 500 de milioane euro, una dintre cele mai mari care s-au realizat în piața real-estate în întreaga țară.
Noul proiect se va dezvolta pe o suprafață de aproximativ 14 hectare. Dincolo de faptul că va reda locuitorilor o parte a orașului inaccesibilă până acum, pentru că era o zonă exclusiv industrială, proiectul aduce la un loc funcționalități diverse menite să ofere în acest spațiu elementele esențiale desfășurării vieții de zi cu zi. Astfel, aici va fi dezvoltată cea mai mare destinație de shopping din țară, care va reuni cele mai populare branduri, unele dintre ele în premieră, concepte de entertainment dedicate familiilor, centru dedicat artelor perfornative, sală de spectacole și va include zone de rezidențial și de birouri.
Proiectul are o puternică amprentă verde, cu zone amenajate ce se întind pe mai bine de 50.000 mp, care va crea o conexiune cu parcurile Armătura și Feroviarilor și va purta semnătura unor peisagiști români și străini, la fel cum s-a întâmplat și în proiectele companiei din Iași (Palas) și Timișoara (Iulius Town). Au fost aduși deja 600 de arbori maturi, cu înălțimi de până la 13 metri și vârste de până la 60 de ani, care vor fi plantați în noul parc creat, alături de alte 100.000 de plante de diferite dimensiuni.
„Arhitecții de la UNStudio, care au dezvoltat unele dintre cele mai spectaculoase proiecte din lume, au gândit pentru această reconversie un proiect verde, cu accent pe sustenabilitate, cu focus pe sănătatea și bunăstarea locuitorilor. Conceptul a pornit și de la cerințele și așteptările comunității de la un astfel de proiect, reieșite ca urmare a campaniei de consultare publică lansată anul trecut, unde am primit peste 10.000 de păreri (aproximativ 400 de mesaje scrise și peste 9.600 de voturi privind funcțiunile ce ar trebui integrate în proiect). Ne-am dorit să aflăm ce simt clujenii că le lipsește în oraș, cum îl văd în viitor și care sunt facilitățile de care au cea mai multă nevoie. Ne-am bucurat să descoperim un public activ, participant, responsabil, care prețuiește conexiunea cu natura și soluțiile moderne de mobilitate urbană și de sustenabilitate. Răspunsurile lor sunt integrate în propunerea noastră de proiect, care se bazează pe conceptul orașului de 15 minute. Pentru că va fi locul în care poți să îți desfășori activitatea profesională, să locuiești, să petreci timp liber cu familia, să socializezi, să îți faci cumpărăturile, să accesezi servicii mereu utile sau să mergi la un spectacol, dar și să ajungi ușor la alte obiective de interes din oraș”, a spus Sorin Guttman, Project Manager.
Astfel, proiectul pune oamenii în centrul transformării urbane și țintește să găzduiască o comunitate „verde”, cu acces facil la numeroase beneficii.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: