Monitorul Cartierelor

Canalul Morii, decopertat în Parcul I. L. Caragiale. Cursul de apă, în centrul altor două proiecte de modernizare - VIDEO

Reintegrarea Canalului Morii în spațiile publice din municipiu este o politică publică demarată deja de Primăria Cluj-Napoca. Un prim proiect care readuce cursul de apă în centrul atenției este modernizarea Parcului I. L. Caragiale.

Canalul Morii, decopertat în Parcul I. L. Caragiale. Captură: Youtube/ Legat de Cluj Canalul Morii, decopertat în Parcul I. L. Caragiale. Captură: Youtube/ Legat de Cluj

 

 


Canalul Morii a fost „scos la lumină” în Parcul I. L. Caragiale din centrul Clujului, unde va deveni punct de atracție. Lucrările de decopertare a Canalului Morii au loc în cadrul proiectului de „Reabilitare Parc I.L. Caragiale, strada Octavian Petrovici, parțial strada Barițiu prin descoperirea Canalului Morii”. 

 


În această zonă, Canalul Morii a fost acoperit la sfârșitul anilor ’80 cu o dală de beton. Arhitecții au propus decopertarea Canalului Morii, care traversează o parte din parc și curge de-a lungul trotuarului de pe strada George Barițiu, aceasta fiind cea mai drastică schimbare propusă în proiectul de modernizare. Propunerea a fost discutată cu clujenii într-o dezbatere publică din anul 2020, reacția publicului fiind una pozitivă.

De asemenea, destinația parcului se va schimba, din spațiu de promenadă și pentru practicarea sporturilor (skating), în spațiu de relaxare și repaus, respectiv obiectiv turistic, odată cu scoaterea la suprafață a descoperirilor arheologice din zonă. Se va face, de asemenea, o marcare a zidului medieval pe un traseu estimativ, care va separa parcul în două zone: una amenajată cu padiment de nisip, care va permite scurgerea apei și o zonă verde, dispărând alveolele îngrădite. Proiectarea și execuția sunt realizate de asocierea dintre S.C. Nord Conforest S.A și S.C. Costin și Vlad Birou de Proiectare S.R.L., iar durata de execuție a lucrărilor este de 14 luni.


„Reintregrarea Canalului Morii în municipiu este pornită”

Primarul Emil Boc a afirmat, la finalul anului trecut, că politica de reintegrare a Canalului Morii în peisajul urban este pornită deja și va continua și prin alte proiecte plănuite de municipalitate.

„Concursurile de soluții vor continua ca practică în Cluj-Napoca, iar ideea de reintregrare a Canalului Morii, pas cu pas, în municipiu, este pornită. În cadrul proiectului din Parcul I. L. Caragiale este deja pornită decopertarea. Politica aceasta va continua. Pentru partea care ține de Bălcescu, vom avea dezbaterea publică în 2024. Mergem mai departe, pentru că este un model de bună practică, dar ne întârzie, durează mult, însă am preferat calitate în detrimentul cantității”, a declarat edilul. 


Canalul, decopertat și pe strada Argeșului

Un alt proiect al municipalității vizează modernizarea clădirii Liceului Teoretic Nicolae Bălcescu și, odată cu aceasta, revitalizarea zonei străzii Argeșului și a celor adiacente. O veste bună este că toate chioșcurile inestetice de pe strada Argeșului vor fi dărâmate după expirarea contractelor de concesiune, în următorii ani, urmând ca aici, o porțiune a Canalului Morii să fie descoperită.

„Pe Canalul Morii avem câteva chioșcuri care nu își mai au sensul acolo, pe strada Argeș. Avem un contract de concesiune acolo, va trebuie să expire termenele, sunt termene diferite, sunt vreo zece contracte încheiate în ultimii 20-25 de ani. Urmează ca acestea să expire în următorii ani. Noi pregătim proiectul, astfel încât când acestea vor expira, să avem totul pregătit și contractele de finanțare pregătite, astfel să putem da drumul la modernizarea liceului și a străzilor adiacente. Canalul Morii va fi descoperit pe strada Argeșului și va fi integrat în sistem”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea, în vara anului trecut. 


Și acest proiect figurează pe lista investițiilor cu implementare multianuală derulate în prezent de primărie.

Primul parc pe Canalul Morii, în Plopilor

Primul proiect pentru amenajarea unui parc cu tematica apei pe Canalul Morii este dezvoltat în zona Parcului Rozelor.  Indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții au fost aprobați de consilierii locali în primăvara anului 2021, lucrările fiind estimate la 32.636.355 lei cu TVA. Suprafața spațiului verde care va fi amenajat prin acest proiecte este de 23.205 mp, suprafața totală a amenajărilor pietonale este de 7.945 mp, iar suprafața totală plantată este de 18.749 mp. Vor fi amenajate 136 de parcări de biciclete sau trotinete și șapte stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice, dar și două chioșcuri comerciale.

Proiectul privind reamenajarea spațiului verde din zona Canalului Morii – tronsonul din apropierea Parcului Rozelor a fost realizat de arhitecții de la Planwerk. Acesta urmărește crearea unui loc în care clujenii să vrea să își petreacă timpul liber. În prezent, zona este un spațiu neamenajat, ce poate fi pus la dispoziția clujenilor ca un parc „de vis”. Culoarul Canalului Morii are un „potențial remarcabil”, datorită vegetației abundente, topografiei specifice și zonelor învecinate pe care le-ar putea lega, potrivit proiectului de hotărâre.

Clujenii au cerut în ultimii ani reamenajarea malurilor Canalului Morii ca spațiu verde și de recreere, mai ales în acele porțiuni din oraș unde a fost neglijat - fie nu a mai fost întreținut și curățat, fie a fost acoperit în secolul trecut și dat uitării. În cadrul procesului de bugetare participativă din 2019, un proiect pentru reamenajarea Canalului Morii a fost câștigător, inițiatorii proiectului propunând demararea unui studiu de fezabilitate urmat de execuția lucrării pentru readucerea sa la un stadiu decent. Inițiatorul arăta atunci că „ zonele arată ca și cum ar fi părăsite, gunoaie predomină în albie, mâlul este depus peste tot, copacii și buruienile sunt crescute haotic”. În prezent, proiectul figurează pe site-ul primăriei ca fiind cuprins într-un proiect mai amplu al municipalității și chiar primarul Emil Boc și-a exprimat aprecierea față de inițiativă. 

Canalul Morii se întinde pe o distanță de 7,2 kilometri, existând în forma sa actuală din secolul al XVI-lea. În prezent, Canalul Morii prezintă un imens potențial turistic și de agrement, într-un oraș aflat în nevoie disperată de spații verzi și „oaze de liniște”. Canalul alimenta 12 mori construite de-a lungul cursului său. De aici i se trage și numele care a rămas neschimbat până astăzi.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

2024 ar putea aduce primele proiecte imobiliare în Sopor. Masterplanul pentru cartierul construit „de la zero” se apropie de aprobare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter