Monitorul Cartierelor
Cum se va circula pe străzile pietonale Kogălniceanu-Universității? Zone cu nivel scăzut de emisii, impuse prin lege din 2026.
Primăria a anunțat noi reglementări de circulație în zona centrului istoric, odată cu pietonalizarea străzilor Mihail Kogălniceanu, Universității, Iuliu Maniu și arealul adiacent.
Cum se va circula pe străzile pietonale Kogălniceanu-Universității? FOTO: Facebook/ Municipiul Cluj-Napoca
Primăria Cluj-Napoca a anunțat schimbări ale reglementărilor de circulație în zona centrului istoric, odată cu instituirea de noi zone pietonale pe str. Kogălniceanu, str. Universității, str. Iuliu Maniu și arealul adiacent.
Doar riveranii și autobuzele școlare au acces
Se vor institui următoarele reglementări de circulație cu obiectivul de prioritizare a pietonilor și bicicliștilor:
- accesul auto va fi permis pe aceste străzi doar riveranilor, mașinilor de aprovizionare și pentru situații de urgență;
- autobuzele școlare, care aduc și iau copiii de la școală, vor avea de asemenea acces pe străzile Kogălniceanu și Universității;
- str. Iuliu Maniu devine zonă pietonală între Piața Unirii și strada Baba Novac;
- str. Baba Novac va rămâne deschisă traficului pentru a face legătura între străzile A. Iancu și bd. Eroilor;
- pe str. Avram Iancu se păstrează reglementările actuale, adică va fi permis ca din Piața Cipariu să vii în continuare pe str. A. Iancu pentru a putea să faci la dreapta pe str. Universității;
- pe str. Hermann Oberth se va inversa sensul de circulație de ieșire dinspre str. I.C. Brătianu înspre bd. Eroilor.
Amintim că marți, 9 ianuarie, s-a desfășurat ședința comisiei de sistematizare a circulației în care a fost luată decizia privind pietonalizarea străzilor Kogălniceanu, Universității, Iuliu Maniu și reglementările de circulație complementare. Comisia, în unanimitate, a adoptat decizia de transformare în zone pietonale a acestor străzi din centrul istoric al municipiului.
Boc: „Legea ne cere din 2026, noi facem mai repede”
Primarul Emil Boc a arătat că, deși Legea nr. 155/2023 impune crearea, în cetrele municipiilor reședință de județ, a unor zone cu acces limitat al mașinilor doar din 2026, Clujul „o ia înainte” și creează încă de acum noi zone pietonale, pentru reducerea poluării și creșterea atractivității zonelor centrale din oraș.
„Decizia a fost luată în unanimitate de comisia de circulație, ceea ce arată că există o viziune unitară a specialiștilor și a Primăriei în privința viitorului zonei centrale a Clujului. Au fost argumente de natură legală: în primul rând, există o lege a statului român care obligă toate municipiile reședință de județ ca, până în 2026, să constituie în centrele lor, zone cu acces limitat al mașinilor, zone pietonale, zone cu poluare redusă. Noi, ca în multe domenii, că a fost vorba de digitalizare, de bugetare participativă, am făcut lucrurile mai devreme decât a fost obligatoriu. Noi am început încă din urmă cu 10 ani acest proces: benzi dedicate de transport în comun, zone pietonale.
Vreau să subliniez că direcția în care mergem este prevăzută de lege, dar noi mergem mai repede decât legea în direcția aceasta, pentru că este în folosul cetățenilor, aduce mai puțină poluare, aduce o creștere a calității vieții, a activității economice și turismului. Beneficiile sunt foarte multe. Atunci, de ce să așteptăm până în 2026 dacă noi avem capacitatea și mentalitatea și oamenii să facem aceste lucruri.
Avem un plan de reducere a poluării și a zgomotului din Cluj-Napoca și trebuie să luăm în fiecare an măsuri care să ducă la diminuarea poluării pentru că aceasta înseamnă mai puțini oameni la urgențe, mai puține vieți pierdute din cauza poluării, o cauză lentă a morții, pe care nu o vedem dar este în fiecare zi în plămânii noștri.
Am început acum 15-20 de ani cu prima pietonalizare, Piața Muzeului. Atunci toată lumea spunea că o să fie un dezastru, dar iată că a fost o reușită și ne bucurăm de aria aceasta superbă. La fel cu latura Vestică a Pieței Unirii”, a declarat primarul Emil Boc, la un post local de radio.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: