Monitorul Cartierelor
Primăria Cluj-Napoca și proprietarii unei case din municipiu, în instanță. Motivul: despăgubirile pentru expropriere
Moștenitorii unei case situate pe strada Mărginașă din Cluj-Napoca sunt nemulțumiți de suma cu care Primăria vrea să îi despăgubească pentru imobilul ce va fi expropriat pentru modernizarea Căii Mănăștur și a străzilor adiacente.
Moștenitorii unei case situate pe strada Mărginașă din Cluj-Napoca au formulat o plângere pentru revocarea hotărârii de Consiliu Local care prevede exproprierea și despăgubirea proprietarilor imobilelor care „stau în calea” proiectului de investiții „Modernizare Calea Moților-Calea Mănăștur-strada Uzinei Electrice-strada Oțetului-strada Mărginașă” al Primăriei Cluj-Napoca. Cei care dețin imobilul sunt nemulțumiți de suma oferită ca despăgubire în urma exproprierii.
Astfel, petenții solicită modificarea raportului de evaluare și a cuantumului despăgubirilor ce urmează a fi încasate pentru imobil la valoarea de circulație reală de la data exproprierii.
Potrivit evaluării, moștenitorii ar trebui să primească o despăgubire de peste 550.000 de lei (271.560 de lei pentru terenul de 186 mp, 280.692 de lei pentru construcție și 2.104 lei pentru împrejmuire). Valorile au fost stabilite în funcție de grila notarilor publici, conform legii, însă proprietarii terenului consideră că „despăgubirea trebuie să fie egală cu valoarea de piață a imobilului”. În plus, cei doi arată că imobilul fizic diferă ca dimensiuni de cel de pe planșele pe baza cărora a fost stabilit prețul de despăgubire.
Plângerea, respinsă
Chiar și așa, comisia de specialitate a înaintat Consiliului Local recomandarea de respingere a plângerii prealabile, arătând că aceasta este nefondată, întrucât sumele au fost propuse de evaluator, în baza grilei notarilor publici, și că dacă există diferențe de dimensiuni, acestea se vor corecta.
Prin hotărârea dată de Consiliul Local s-a aprobat declanșarea procedurii de expropriere a imobilelor care constituie coridorul aferent lucrării la obiectivul de investiții „Modernizare Calea Moților-Calea Mănăștur-strada Uzinei Electrice-strada Oțetului-strada Mărginașă”. Documentul arată că „se însușește Raportul de evaluare, întocmit de către SC MONDEV REAL ESTATE SRL, pentru imobilele proprietate privată, afectate de coridorul de expropriere în vederea realizării obiectivului de investiții” și că sunt aprobate sumele individuale aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată, situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes local, stabilite în baza rapoartelor de evaluare.
Exproprieri pentru lărgirea Căii Mănăștur și a străzilor adiacente
Consilierii locali au aprobat, în ședința din 22 decembrie 2020, proiectul de hotărâre ce prevede declanșarea exproprierilor pentru cauză de utilitate publică de interes local, a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul obiectivului de investiții „Modernizare Calea Moților – Calea Mănăștur – Strada Uzinei Electrice – strada Oțetului – strada Mărginașă”.
Municipiului Cluj-Napoca va aloca suma de 9.266.131 lei pentru despăgubirile individuale. Conform planului topografic, amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes local, la obiectivul de investiții „Modernizare Calea Moților – Calea Mănăștur – Strada Uzinei Electrice – strada Oțetului – strada Mărginașă” este de 40.551 mp și se suprapune peste un număr total de 48 de imobile, din care în domeniul privat se află 25 de imobile, iar în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca se află 23 de imobile. Evaluarea imobiliară a fost efectuată de către SC Mondev Real Estate SRL.
Bandă de bus, piste de biciclete și un nou pod peste Canalul Morii
Proiectul de modernizare și lărgire a Căii Mănăștur și a străzilor adiacente a fost aprobat de consilierii locali la sfârșitul lunii octombrie 2020. Valoarea totală a investiției este de 54.328.940,68 lei (cu TVA), bani proveniți din bugetul local și din alte surse. Durata de realizare a lucrărilor este de doi ani.
Prin acest proiect, municipalitatea își propune realizarea unui nod rutier în zona de vest a orașului, unde se va intersecta circulația dinspre Mănăștur și Centru cu cea dinspre Grigorescu și Zorilor.
Este vorba despre intersecția din apropierea centrului comercial Platinia, care va fi reconfigurată. Pentru aceasta, se propune inclusiv amenajarea unui nou pod peste Canalul Morii care să lege strada Oțetului de Uzinei Electrice și care să faciliteze accesul în cartierul Grigorescu a mașinilor care vin dinspre Zorilor.
CITEȘTE ȘI