Monitorul Cartierelor

„Strada Gunoaielor”, Câmpul Pâinii, rămâne îngropată în gunoi până când polițiștii locali îi identifică pe vinovați

După publicarea de către monitorulcj.ro a imaginilor cu saci de gunoi abandonați pe spațiul verde de pe strada Câmpul Pâinii, polițiștii locali se laudă că i-au identificat pe făptași, care și-au recunoscut vina.



Săptămâna trecută, monitorulcj.ro a publicat un material despre sacii de gunoi aruncați ilegal pe spațiul public, despre care locuitorii se plângeau că stau acolo de mai mult timp și nimeni nu se mobilizează să facă curățenie.

 


Primăria Cluj-Napoca a răspuns solicitării reporterilor Monitorul de Cluj cu privire la această situație, spunând că situația ar fi fost cunoscută de polițiștii locali, care chiar i-a depistat pe făptuitori cu o zi înainte ca imaginile să fie surprinse de un cititor și trimise redacției. Primăria arată că aceștia și-ar fi recunoscut vina în fața polițiștilor, fiind puși în fața probelor.

„Polițiștii locali monitorizează în permanență zonele cu risc mărit de formarea unor rampe clandestine de deșeuri, printre care și str. Câmpul Pâinii, luând de fiecare dată măsurile prevăzute de normele legale în vigoare. Situația prezentată de publicația «Monitorul de Cluj» a fost cunoscută polițiștilor locali, aceștia desfășurând activități specifice de identificare a făptuitorilor.


Demersurile polițiștilor locali și-au adus roadele, fiind identificate la începutul săptămânii, respectiv în zilele de 2 și 3 august persoanele responsabile de abandonarea deșeurilor în cauză, care, puși în fața probelor administrate, și-au recunoscut faptele. Persoana care a abandonat cea mai mare cantitate de deșeuri și-a recunoscut fapta la data 06.08.2021”, a transmis biroul de presă al Primăriei municipiului Cluj-Napoca.

Gunoiul va mai zace o vreme în fața caselor clujenilor

Cu toate acestea, în răspunsul primăriei se arată că gunoiul va fi ridicat „după ce s-au epuizat toate căile de identificare a făptuitorilor”, activitate ce poate dura mai multe zile. Făptașii au fost amendați cu suma totală de 8.500 de lei, mai transmite biroul de presă al Primăriei.


„Ca urmare, au fost aplicate, în baza OUG 195/2005 privind protecția mediului, respectiv HCL 191/2009 privind buna gospodărire a Municipiului Cluj-Napoca amenzi contravenționale, în valoare totală de 8.500 lei, iar ca măsură complementară s-a dispus colectarea deșeurilor de către un agent economic abilitat să transporte astfel de încărcături, precum și salubrizarea zonelor afectate, toate pe cheltuiala contravenienților, termenul de conformare fiind stabilit pentru data de 10 august 2021.

Menționăm că deșeurile abandonate pot fi ridicate de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca pe cale administrativă numai după ce s-au epuizat toate căile de identificare a făptuitorilor, activitate ce poate dura mai multe zile”, se arată în răspunsul Primăriei.


612 sancțiuni pentru aruncarea ilegală a deșeurilor

În final, reprezentanții primăriei menționează că polițiștii locali au aplicat 612 amenzi pentru aruncarea ilegală de deșeuri pe spațiul public, anul acesta.

„De asemenea, vă comunicăm că de la începutul anului și până în prezent, pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor polițiștii locali din cadrul Serviciului Comtrol Protecția Mediului au aplicat un număr de 612 sancțiuni contravenționale, în toate cazurile fiind dispusă ca măsură complementară ridicarea și transportarea deșeurilor abandonate la o rampă autorizată și salubrizarea zonelor afectate. Polițiștii locali vor continua și pe viitor să monitorizeze zonele de risc și să aplice măsurile prevăzute de legislația în vigoare ori de câte ori vor constata asemenea fapte contravenționale”.


CITEȘTE ȘI

Este sau nu Cluj-Napoca orașul cu cel mai mult gunoi aruncat ilegal? Plin de deșeuri la periferiile metropolelor

 

abonare newsletter