Monitorul Cartierelor
Aer curat în loc de mașini! O benzinărie și mai multe locuri de parcare, desființate pentru a face loc unui parc de peste 1,8 hectare, în Mănăștur
Parcul Primăverii, ce se va întinde pe o suprafață de peste 18.000 de metri pătrați, prinde contur. Investiția se ridică la peste 33,2 milioane de lei.
Parcul Primăverii va fi amenajat și revitalizat în următorii ani de către municipalitate. Cu o suprafață de 1,8 hectare, parcul va avea locuri de joacă pentru copii, spații pentru activități fizice, iar peste 400 de copaci vor fi plantați în parc și în zonele adiacente.
Un proiect de hotărâre privind aprobarea documentației și a indicatorilor tehnico-economici ajunge pe masa consilierilor locali în ședința de luni, 7 martie. Potrivit referatului de hotărâre, costurile estimate pentru realizarea investiției sunt de 33.285.024,15 lei + TVA, iar duratalucrărilor este de 2 ani, din care 5 luni - proiectare și organizare șantier. Din arborii existenți în parc vor fi tăiați 84 de copaci, în locul acestora și în alte zone urmând a fi plantați 410 arbori. Conceptul de reorganizare a parcului a fost realizat de arhitecții Vlad Sebastian Rusu și Octav Olănescu, precum și de Studio 82.
Benzinăria va fi demolată
Prin acest proiect se propune desfacerea tronsonului străzii Almașului din dreptul parcului și demolarea clădirii benzinăriei existente aici. De asemenea, se propune demolarea clădirii în care sunt amplasate toalete publice actuale. Se propune desfacerea suprafeței ce covor asfaltic pentru parcări existentă pe strada Emil Cioran, suprafața urmând a fi redată parcului.
„Prin eliminarea benzinăriei existente și a tronsonului străzii Almașului din dreptul grădinii publice, se asigură continuitatea spațiului verde al parcului, astăzi fragmentat de cele două amenajări. Pe locul aferent acestor două funcțiuni se propune amenajarea unei pajiști urbane alături de o grădină pluvială cu vegetație specifică zonelor umede. Spațiul din jurul grădinii pluviale se amenajează cu un amfiteatru cu gradene pentru odihnă și relaxare, iar pajiștea urbană va fi dotată cu șezlonguri urbane. De asemenea se propun plantații de arbori care să completeze petecele de vegetație existente în vecinătate”, arată proiectanții parcului.
Vor fi instalare bănci din beton și din lemn, cișmea de apă, rastele pentru biciclete, iar locul de joacă va cuprinde carusele, balansoare, spaliere, gantere, coșuri de baschet. Se vor monta circa 120 de corpuri de iluminat, inclusiv bandă led încastrată în pavaj. Vor exista toaletă publică, stație de încărcare automobile electrice, dar și stație pentru biciclete electrice.
Schimbări și pe strada Emil Cioran
Pe lângă acestea, se vor mai desființa și parcările de pe strada Emil Cioran. Odată cu reorganizarea locurilor de parcare de pe strada Emil Cioran, se propune extinderea zonei grădinii publice spre est, cu o serie de dotări și vegetație nouă.
Sunt prevăzute un teren de baschet și spații pentru practicarea exercițiilor fizice în aer liber, având suprafețe elastice de călcare, locuri de odihnă în imediata vecinătate și iluminat nocturn adaptat activităților sportive. Totodată se amenajează un acces generos dinspre strada Emil Cioran, marcat cu un pavilion de intrare.
„Propunerea urmărește asigurarea unui acces facil pietonal în grădina publică, dinspre strada Emil Cioran, prin amenajarea unei zone de intrare noi. Odată cu acest deziderat se propune reorganizarea străzii într-un spațiu de tip shared space, cu reorganizarea locurilor de parcare șisuplimentarea numărului acestora. Strada va deveni una cu trafic redus, doar pentru riverani și va beneficia de plantații de arbori în aliniament, dotarea cu mobilier urban nou și va beneficia de asemenea de un sistem ecologic de preluare a apelor pluviale de pe suprafețele minerale impermeabile prin intermediul unor rigole naturale biofiltrante deschise”, se arată în proiect.
„Fâșie umedă”, în locul benzinăriei
Renunțarea la benzinăria de pe strada Almașului va face posibilă realizarea unei zone umede, aceasta urmând să devină principalul element natural al parcului.
„Se păstrează profilul activităților de socializare și recreative existente în grădina publică, cu organizarea acestora într-o fâșie destinată acestora. Se propune dotarea acestei zone cu mobilier urban unitar, adaptat acestor funcțiuni și activități, cu pergole pentru umbrire și cu diverse amenajări peisagere. Se propun straturi de uzură la nivelul suprafețelor de călcare adaptate atât aleilor de tranzit ale zonei cât și ariilor destinate socializării, recreării, locurilor de joacă sau practicării exercițiilor fizice în aer liber. În vecinătatea aceste zone de activități se propune o fâșie umedă ce evocă traseul pârâului Calvaria și care va încuraja apariția unei vegetații specifice care să asigure un cadru vegetal cât mai natural, precum și un ecositem specific”, mai arată proiectanții.
CITEȘTE ȘI: