Național

Experiență unică în țară. Călătorie pe cea mai veche cale ferată montană din sud-estul Europei, supranumită „Semmering-ul României”

Peisaje de poveste pe cea mai veche cale ferată montană din România. Cât costă biletul?

Unică în România, linia ferată Oraviţa – Anina a fost numită şi Semeringul Bănățean. FOTO: CFR Călători Unică în România, linia ferată Oraviţa – Anina a fost numită şi Semeringul Bănățean. FOTO: CFR Călători

 

 


Călătoria „în timp” pe cea mai veche cale ferată montană din sud-estul Europei este pusă la dispoziție de CFR Călători, biletul costând sub 30 de lei de persoană. Cu 14 tuneluri, 10 viaducte, tăieturi în munte pe o lungime de 21 de kilometri, traseul oferă peisaje spectaculoase. O călătorie pe ruta Oravița - Anina durează două ore și costă doar 24 de lei, potrivit datelor operatorului național de transport pe calea ferată.

 


Pe ruta Oravița – Anina și retur circulă o pereche de trenuri iar rezervarea locului este obligatorie!

– Regio 9695 pe relația Oravița – Anina, cu plecare din Oravița la ora 11:15 și sosire în Anina 13:15;


– Regio R 9694 pe relația Anina – Oravița, cu plecare din Anina la ora 14:40 și sosire în Oravița 16:40;

Unică în România, linia ferată Oraviţa – Anina a fost numită şi Semeringul Bănățean. FOTO: CFR Călători

Calea ferată Oravița – Anina a fost inaugurată la 15 decembrie 1863, fiind prima cale ferată montană de pe teritoriul actual al României. Atunci a fost dată în folosinţă pentru transportul minereului. Pentru circulaţia de călători, linia Oraviţa – Anina se deschide la 4 aprilie 1869.


Datorită asemănărilor tehnice cu Semmeringbahn din Austria (inaugurată în 1854), linia ferată Oraviţa – Anina a fost numită şi Semeringul Bănățean, potrivit travelguideromania.com.

Linia ferată Oraviţa – Anina are o lungime de 33,4 km. Pe această distanţă sunt nu mai puţin de 14 tuneluri şi 10 viaducte. Lungimea totală a tunelurilor este de 2.084 m iar a viaductelor de 843 m. Din cei 33 km, 21 km sunt tăieturi şi străpungeri în deal, toate acestea făcându-se într-o perioadă în care nu exista încă dinamita. Toate lucrările s-au făcut manual, cu târnăcopul şi dalta.


Unică în România, linia ferată Oraviţa – Anina a fost numită şi Semeringul Bănățean. FOTO: CFR Călători

Cum poate fi achiziționat biletul?

Legitimațiile de călătorie se pot procura în limita locurilor disponibile, cu anticipație de 30 de zile, ONLINE, de la orice casă de bilete cu emitere electronică aflate în stațiile și agențiile de voiaj CFR Călători și de la automatele de bilete.

În ziua plecării trenului, biletele se pot procura atât din staţia Oraviţa cât şi de la personalul de tren la același preț ( inclusiv cu rezervarea locurilor) în limita locurilor disponibile.

Pe această rută se emit și legitimații de călătorie prin care se acordă ofertele comerciale SNTFC CFR Călători (Bilet dus-întors, Cartea VSD, Biletul de weekend, Reducerea la procurarea cu anticipaţie a legitimaţiilor de călătorie, etc), cât și facilități la călătoria pe calea ferată în baza unor acte normative (elevi, studenți, pensionari, revoluționari, veterani de război, persoane persecutate din motive politice sau etnice, persoane cu handicap, moți).

Abonamentele lunare sau săptămânale se eliberează în conformitate cu zona tarifară solicitată.

Tariful de transport nu are inclus tariful tichetului de rezervare.

Pentru grupurile de persoane care călătoresc împreună în aceleași condiții (același tren, aceeași dată, relație, clasă), se pot face solicitări pentru rezervări de locuri fără achitarea pe loc a tarifelor de transport aferente.

CITEȘTE ȘI:

Luxosul Orient Express a ajuns în România. Celebrul tren va circula pe teritoriul țării până în 4 septembrie

Ultimele Stiri
abonare newsletter