Național

5 ani de coşmar! Se luptă în instanţă să scape de amenzile pentru o mașină pe care a vândut-o legal.

Vânzarea maşinii s-a transformat într-un coşmar pentru o ieşeancă. Pe numele său au început să vină procese-verbale de amendă pentru diverse contravenţii comise de noul proprietar.

O femeie se luptă de 5 ani prin instanţe ca să scape de un BMW. Foto: depositphotos.com O femeie se luptă de 5 ani prin instanţe ca să scape de un BMW. Foto: depositphotos.com

 

Deşi se făcuse transferul fiscal, acesta neglijase obligaţia legală de a şi înmatricula autovehiculul pe numele său, iar în scriptele oficiale proprietar continua să fie femeia. Aceasta s-a trezit luptând cu morile de vânt şi cu un sistem legal anchilozat. A contestat amenzile în instanţă. L-a dat în judecată pe noul proprietar pentru a-l obliga să-şi înmatriculeze maşina.


A chemat în instanţă Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi Serviciul de Înmatriculări pentru a obţine radierea automobilului de pe numele ei. La mai bine de cinci ani de la vânzarea maşinii, bătălia continuă.

Mihaela A. şi-a vândut automobilul BMW 316 Ti către Viorel V., în decembrie 2015. Ulterior, au început necazurile. În 2018, ieşeanca a ajuns pentru prima oară în instanţă, pentru a obţine anularea unei amenzi primite în plic, acasă. A câştigat fără probleme, demonstrând că nu mai este proprietarul maşinii, pentru că făcuse transferul fiscal la primărie.


La începutul lui 2021, a aflat că în luna octombrie a anului anterior, fosta sa maşină circulase pe DN 2 fără rovinietă. A chemat în judecată CNAIR, contestând amenda de 250 de lei, pe acelaşi considerent. În subsidiar, a cerut radierea maşinii de pe numele său. Această cerere a fost respinsă de judecători, CNAIR neavând atribuţii în acest domeniu. Problema de fond a rămas astfel nerezolvată.

Femeia s-a adresat, pe linie administrativă, Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV), cerând ca automobilul să fie radiat de pe numele ei. I s-a răspuns că radierea se face automat atunci când noul proprietar va cere înmatricularea pe numele lui.


Legea prevede această obligaţie, în termen de 30 de zile de la transferul proprietăţii, dar nu menţionează nicio sancţiune dacă noul proprietar nu face acest lucru.

Funcţionarii i-au spus Mihaelei A. că nu are altă soluţie decât să se adreseze instanţei. Asta a şi făcut ieşeanca. A chemat în judecată cumpărătorul, pentru a-l obliga să-şi transcrie autoturismul pe numele său şi SPCRPCÎV pentru a efectua radierea. Dosarul a fost împărţit în două, desfăşurându-se astfel două procese.


În timpul procesului cu Viorel V. s-a constatat că acesta nici nu mai era proprietar al maşinii. În doar trei termene de judecată, procesul era încheiat. Viorel V. a fost obligat de judecători să efectueze demersurile necesare pentru înmatricularea maşinii pe numele său. Nu avea însă niciun motiv să se grăbească. La rândul său, vânduse maşina, încă din 2017.

Al doilea proces i-a adus faţă în faţă pe Mihaela A. şi pe reprezentanţii SPCRPCÎV. Ieşeanca cerea obligarea instituţiei la efectuarea propriu-zisă a radierii de pe numele ei a BMW-ului vândut. În instanţă, reprezentanţii Serviciului au adoptat o atitudine curioasă.


Citește continuarea aici.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Noi prevederi pentru vânzarea mașinilor. Cumpărătorul va ști numărul REAL de kilometri și în ce accidente a fost implicat autoturismul

Nicio înmatriculare fără RAR Auto-Pass. Document pentru vânzarea unei mașini second hand

Accident groaznic cu trei mașini și o motocicletă în județul Cluj! FOTO

abonare newsletter