Sănătate
Medic oncolog din Suceava, trimis în judecată pentru sute de fapte de luare de mită. Bani, cafea, miere și parfumuri, printre bunurile primite de la pacienți
În decurs de 30 de zile, un medic oncolog de la Spitalul din Suceava ar fi primit mită de la peste 280 de pacienţi. Procurorii au dispus trimiterea în judecată a cadrului medical.
Medic trimis în judecată pentru luare de mită/Foto: Depositphotos.com
Medicul oncolog a fost trimis în judecată în stare de control judiciar pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată.
Astfel, potrivit procurorilor, doctorița a acceptat să primească bani în schimbul serviciilor medicale ce trebuiau acordate gratuit, iar la finalul anului trecut și-a intensificat activitatea, primind în perioada Sărbătorilor de Iarnă diverse bunuri, precum cafea, băuturi alcoolice, brânză și carne de porc sau bomboane de ciocolată de la pacienți și membri ai familiilor acestora.
„Inculpata, în calitate de medic primar oncologie medicală în cadrul Ambulatoriului Oncologie Medicală al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în mod repetat, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv pentru îndeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul şi asistenţa oncologică care trebuiau realizate gratuit, în luna aprilie 2022 a acceptat promisiunea de a primi o sumă de bani, iar în perioada 12.12.2022 - 19.01.2023, a primit diferite sume de bani (în cuantum de 20.660 lei şi 750 euro) şi alte foloase (miere de albine, caşcaval, cafea, bomboane de ciocolată, brânză, parfumuri, băuturi alcoolice, carne de porc etc.) de la pacienţi sau de la aparţinătorii acestora”, Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
CITEȘTE ȘI:
Harta Șpăgii din spitale, în Octombrie. Cum vrea ministerul Sănătății să blocheze sesizările pacienților? „S-au trezit brusc, când datele au fost scoase la lumină, să schimbe întrebările”
Potrivit monitorulsv.ro, în acest caz ar fi vorba despre fosta șefă a Spitalului Județean, trimisă în judecată de procurori. Astfel, în perioada în care a fost monitorizată, într-o singură zi procurorii au numărat 29 de acte de luare de mită în acest caz, arată sursa citată.
Procurorii au dispus, de asemenea, instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra sumelor de 470 euro şi 8.950 lei lei, ridicate de la doctoriţă în timpul percheziţiilor.
Dosarul a fost înaintat Tribunalului Suceava.
Harta șpăgii în spitale
Pe baza raportările făcute de pacienți prin Mecanismul de Feedback al Ministerului Sănătății putem afla în ce spitale din țară s-a cerut mită, ca oamenii să primească îngrijirea de care au avut nevoie.
În fiecare lună, clujeanul Dragoș Vana realizează „Harta Șpăgii” din spitalele din România, pe care o publică pe platforma graphs.ro.
Din păcate, ministerul Sănătății intenționează să modifice întrebările din mecanismul de sesizări, astfel încât semnalările pacienților să fie mai anevoioase.
Județele în care pacienții au raportat cele mai puține cazuri de mită pentru luna Octombrie, sunt următoarele: Vaslui (rata 0%), Bistrița (0.39%), Alba (0.46%), Brașov (0.58%), Cluj (0.90%).
La polul opus, județele cu cele mai mari rate privind șpaga în spitale sunt: Brăila (5.26%) la egalitate cu Giurgiu (5.26%) și Teleorman (5.17%). Bucureștiul se situează aproape de media țării cu 1.36%.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: