Național

„Fabrica de permise” de la Suceava. 5 polițiști și 15 administratori de școli de șoferi și instructori, trimiși în judecată.

5 polițiști și 15 administratori de școli de șoferi au fost trimiși în judecată pentru corupție în de Direcția Națională Anticorupție (DNA), în dosarul „Fabrica de permise” de la Suceava.

„Fabrica de permise” de la Suceava. 5 polițiști și 15 administratori de școli de șoferi și instructori, trimiși în judecată. | Foto: Direcția Națională Anticorupție „Fabrica de permise” de la Suceava. 5 polițiști și 15 administratori de școli de șoferi și instructori, trimiși în judecată. | Foto: Direcția Națională Anticorupție

 

 


Cinci poliţişti au fost trimişi în judecată de DNA, alături de 15 administratori de şcoli de şoferi şi instructori auto, în al optulea dosar instrumentat de DNA privind corupţia de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Suceava.

 


Potrivit unui comunicat al DGA Suceava transmis luni, au fost trimişi în judecată 20 de inculpaţi, între care angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), instructori şi administratori ai unor şcoli de şoferi, care în schimbul unor sume de bani, ar fi permis fraudarea probei practice a examenului de obţinere a permisului de conducător auto unui număr de 59 candidaţi, în cursul anului 2020.

CITEŞTE ŞI
Cei trei bărbaţi acuzaţi că l-au ucis pe omul de afaceri Adrian Kreiner din Sibiu, trimişi în judecată

Dosarul a fost disjuns din alte anchete, având în vedere dimensiunea infracţională şi numărul mare de persoane implicate în întreaga procedură de examinare. El se referă doar fraudarea probei practice pentru obţinerea permisului de conducere.


Grup infracțional. Luare de mită şi spălare de bani. 

Documentul arată că au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, patru ofiţeri sau agenţi de poliţie de la Permise Suceava: Cristian Blîndu - constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, luare de mită în formă continuată, spălare a banilor; Ioan Bogdan Bivol - luare de mită în formă continuată; Anamaria Pascal - constituire a unui grup infracţional organizat şi luare de mită în formă continuată, Cristian Popa - constituirea unui grup infracţional organizat şi luare de mită.

De asemenea, a fost trimis în judecată Gheorghe Ionel Perijoc (agent de poliţie în cadrul MAI - Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor) - pentru comiterea infracţiunii de complicitate la luare de mită.


Administratori și instructori auto, trimişi în judecată

Alte 15 persoane fizice (administratori ai unor şcoli de şoferi, instructori auto) au fost deferite justiţiei pentru comiterea unor infracţiuni de dare de mită, complicitate la luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, comise în formă simplă şi continuată.

Conform DNA, începând cu luna ianuarie a anului 2020, agenţii de poliţie Cristian Blîndu, Anamaria Pascal şi Cristian Popa ar fi aderat la un grup infracţional organizat, constituit de comisarul-şef Radu-Ionuţ Obreja şi agentul Gheorghe-Ionel Perijoc, structurat pe mai multe paliere, care ar fi avut ca scop fraudarea, în schimbul unor sume de bani primite cu titlu de mită, a examenelor practice pentru obţinerea permisului de conducere.


Mită între 100 de euro și 700 de euro

Concret, poliţiştii ar fi pretins şi primit de la 59 de elevi/cursanţi, direct sau prin intermediari, diverse sume de bani, cu titlu de mită, cuprinse între 100 de euro şi 700 euro (în total 14.800 de euro).

În schimbul acestor sume de bani, în calitate de examinatori, agenţii de poliţie ar fi efectuat o evaluare superficială sau necorespunzătoare a candidaţilor, iar uneori, în funcţie de situaţia concretă survenită, ar fi intervenit asupra comenzilor autovehiculului, fie pentru a-i facilita candidatului o anumită manevră, fie pentru a preveni săvârşirea vreunei abateri care ar fi determinat nepromovarea examenului.

În aceeaşi perioadă, Cristian Blîndu ar fi folosit o parte din sumele obţinute de la cursanţi pentru a achiziţiona, pe numele unei alte persoane, dar pentru sine, un autoturism de lux în valoare de 41.500 euro.

Sechestru pe bunuri

În cauză a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile şi asupra unor sume de bani ridicate cu ocazia percheziţiilor de la domiciliile inculpaţilor Cristian Blîndu (110.740 euro, 1.350 lire sterline şi 16.550 lei) şi Cristian Popa (30.730 euro, 15.013 lei, 1.129 dolari USD).

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Patru inspectori de trafic rutier şi un viceprimar, trimişi în judecată de DNA Cluj, în dosarul privind „protecţia” asigurată unor firme de transport

Patronii stației GPL care a explodat în Crevedia, trimiși în judecată pentru distrugere și nerespectarea măsurilor de securitate în muncă

Ultimele Stiri
abonare newsletter