Național

Peste 6.000 de români din străinătate, înregistrați pentru a vota la alegerile prezidențiale și parlamentare. Cum va putea vota diaspora la scrutinele din toamnă?

Câteva mii de români din străinătate s-au înregistrat deja pentru a vota la alegerile prezidențiale și parlamentare din acest an. Cum vor putea vota românii din diaspora la scrutinele din toamnă?

Câteva mii de români din străinătate, înregistrați pentru a vota la alegerile prezidențiale și parlamentare. Cum va putea vota diaspora la scrutinele din toamnă?|Foto: Depositphotos.com Câteva mii de români din străinătate, înregistrați pentru a vota la alegerile prezidențiale și parlamentare. Cum va putea vota diaspora la scrutinele din toamnă?|Foto: Depositphotos.com

 

 


Un număr de 3.243 de români din străinătate s-au înregistrat, până vineri, la ora 10.00, la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), pentru a vota prin corespondenţă şi la secţii pentru alegerile prezidenţiale din acest an şi 3.320 - pentru cele parlamentare.

CITEȘTE ȘI: 
Oficial. Datele alegerilor prezidențiale și parlamentare, decise de Guvern. Schimbări privind desfășurarea activității birourilor electorale.

Românii vor vota, la toamnă, trei weekend-uri consecutiv, în cadrul alegerilor prezidențiale și parlamentare. Astfel, alegerile prezidențiale vor avea loc pe 24 noiembrie și 8 decembrie, iar cele parlamentare se vor desfășura pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României.


Cum pot vota românii din străinătate la alegerile din toamnă

Din 1 aprilie 2024, alegătorii români care doresc să voteze la alegerile prezidenţiale şi/sau la alegerile parlamentare din acest an, prin corespondenţă sau la o secţie de votare din străinătate mai aproape de domiciliu sau reşedinţă, se pot înregistra online pe portalul www.votstrainatate.ro, gestionat de Autoritatea Electorală Permanentă.

Votul prin corespondență
Alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doresc să îşi exercite dreptul de vot prin corespondenţă trebuie să se înregistreze ca alegători prin corespondenţă pentru fiecare tip de alegeri, termenul de înregistrare expirând cu 45 de zile înainte de data votării.


Ei trebuie să completeze un formular online în care să menţioneze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reşedinţă, adresa de e-mail, precum şi opţiunea de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă. La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine, potrivit Autorității Electorale Permanente.

Votul în secția de votare
Alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doresc să îşi exercite dreptul de vot la secţia de votare se pot înregistra în Registrul electoral ca alegător în străinătate pentru fiecare tip de alegere până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale. Este necesară completarea unui formular online, în care se va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de e-mail, localitatea şi statul unde alegătorul optează să voteze, la care se anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate.


O secţie de votare poate fi înfiinţată la cererea a minimum 100 de cetăţeni din aceeaşi localitate sau dintr-un grup de localităţi.

După finalizarea procedurii de înregistrare pe portal, alegătorul va primi un e-mail de verificare care conţine un link valabil pentru 24 de ore, ce trebuie accesat pentru confirmarea cererii, în caz contrar nerealizându-se validarea înregistrării.


Soluţionarea cererii pentru votul la secţia de votare se face de către AEP în termen de 10 zile lucrătoare de la confirmarea de către alegătorul din străinătate a e-mailului de verificare.
Soluţionarea cererii pentru votul prin corespondenţă se face de către AEP în termen de 5 zile de la confirmarea de către alegător a e-mailului de verificare.

Lista documentelor care atestă reşedinţa în străinătate este cuprinsă în Ordinul ministrului Afacerilor Externe nr. 373/2024 privind documentele care atestă reşedinţa în străinătate în vederea exercitării dreptului de vot prin corespondenţă la alegerile pentru Preşedintele României sau la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor şi pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor.

Strângerea de semnături pentru alegerile prezidențiale și parlamentare 

Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat, vineri, că a publicat pe site-ul oficial modelele listelor susţinătorilor la alegerile prezidenţiale şi parlamentare, astfel că pot fi strânse semnături de susţinere a candidaturilor. Un alegător poate susţine mai mulţi candidaţi la alegerile pentru Preşedintele României din 24 noiembrie 2024, respectiv mai multe liste de candidaţi sau candidaţi independenţi la alegerile parlamentare din data de 1 decembrie.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

S-a stabilit data alegerilor prezidențiale și parlamentare

abonare newsletter