Național
Tinerii sub 21 de ani ar putea avea interzis în sălile de jocuri de noroc
Accesul în sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzis tinerilor cu vârsta sub 21 de ani.
Tinerii sub 21 de ani ar putea avea interzis în sălile de jocuri de noroc|Foto: pixabay.com
Un amendament la legea privind jocurile de noroc, potrivit căruia tinerii sub 21 de ani nu vor mai avea acces în sălile de „păcănele” ar putea reprezenta o măsură de protecție suplimentară în încercarea de a reduce depedența adolescenților de jocurile de noroc.
Dependența jocurilor de noroc, „tratată” printr-o nouă interdicție
„Accesul minorilor și al tinerilor care nu au împlinit 21 de ani în locațiile specializate pentru desfășurarea jocurilor de noroc, precum și participarea acestora la orice tip de joc de noroc sunt interzise”, se arată în amendamentul depus de deputatul PNL Adrian Cozma.
CITEȘTE ȘI:
Tot mai mulți români dependenți de jocuri de noroc. Psihiatru: „Aceşti oameni sunt din toate păturile sociale”
În prezent, accesul minorilor în locațiile de jocuri de noroc este interzis.
„Ridicarea limitei de vârstă la 21 de ani ar proteja tinerii într-o fază critică a dezvoltării lor, când sunt mai susceptibili la comportamente riscante și impulsivitate”, se arată în motivarea proiectului propus de inițiatori.
De altfel, numărul persoanelor dependente de jocuri de noroc este în creștere. Potrivit specialiştilor, jocurile de noroc pot provoca dependenţă patologică, o tulburare care afectează persoane din toate păturile sociale, cu precădere cele care nu se bucură de o situaţie financiară bună şi care speră într-un câştig rapid fără efort. Atunci când jucătorii nu sunt împinşi să joace din nevoi financiare, o fac dintr-o obişnuinţă exersată de-a lungul timpului.
„Cercetările din neurologie arată că creierul uman continuă să se dezvolte și să se maturizeze până în jurul vârstei de 25 de ani, în special în zonele responsabile pentru autocontrol și luarea deciziilor. În plus tinerii între 18 și 21 de ani se află adesea într-o etapă de tranziție către independența financiară, fiind studenți sau la începutul carierei profesionale. Dacă aceștia nu reușesc să gestioneze riscurile asociate cu jocurile de noroc, vor avea probleme financiare serioase la începutul primelor experiențe de autonomie din viața lor.
Nu în ultimul rând, adolescenții și tinerii, grupuri țintă vizate nediscriminatoriu, reprezintă categoriile cărora le sunt adresate campaniile de marketing pentru jocurile de noroc. Ridicarea limitei de vârstă ar putea reduce din eficacitatea tehnicilor de marketing și ar diminua presiunea asupra acestora de a participa la jocuri de noroc”, se mai arată documentația citată.
În primăvara acestui an, sălile de jocuri de noroc au fost interzise în localitățile cu o populație sub 15.000 de locuitori.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: