Național
Percheziții în Timiș și alte județe la traficanții de migranți din Irak și Siria. Rețeaua infracțională, coordonată din Bagdad.
Zeci de percheziții desfășurate, luni, în județul Timiș și alte zone din țară pentru destructurarea unei rețele infracționale de trafic de migranți, coordonată din capitala Irakului.
Percheziții în Timișoara și alte județe la traficanții de migranți din Irak și Siria. Rețeaua infracțională, coordonată din Bagdad.|Foto: IGPR
Poliţiştii efectuează, luni, 69 de percheziţii domiciliare într-un dosar privind constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.
Zeci de percheziții în Timișoara la traficanții de migranți din Siria și Irak
Sute de jardarmi de la trupele speciale, polițisti de frontieră și de la Combaterea Crimei Organizate au participat, luni, la o acțiune de destructurare a unei rețele infracționale specializate în introducerea ilegală în România și apoi scoaterea din țară a migranților de origine siriană și irakiană, potrivit Poliției Române.
CITEȘTE ȘI:
Percheziții în Cluj-Napoca, într-un dosar de trafic de migranți. Fiecare străin „cotiza” între 4.000 - 4.500 de euro pentru a ajunge în Europa
În județul Timiș au avut loc peste 20 de percheziții. Ofițerii de la Poliția de Frontieră, împreună cu cei de Combaterea Crimei Organizate, au descins atât la membrii grupării, cât și la locuințele unor persoane care i-au ajutat pe traficanți să adăpostească și transporte migranții.
Oamenii legii spun că fondatorul rețelei este un irakian care a fost expulzat în urmă cu câteva luni din Romania, dar care contina să conducă filiera din Bagdad, potrivit opiniatimisoarei.ro
Astfel, cetățeanul irakian despre care anchetatorii au informații că este coordonatorul grupării pe România a fost ridicat, luni, de la locuința sa din Timișoara.
„Din cercetări a reieşit că în cursul anului 2023, mai multe persoane (cetăţeni străini) ar fi constituit o grupare specializată în traficul de migranţi, la care ar fi aderat mai mulţi cetăţeni români şi care ar fi avut ca preocupare principală introducerea frauduloasă în ţară a grupurilor de migranţi, prin traversarea ilicită a Dunării şi, ulterior, scoaterea ilegală a acestora din ţară pe frontiera de Vest”, informează Poliția Română.
Cum acționa grupul infracțional de trafic de migranți
Poliţiştii spun că gruparea de criminalitate organizată ar fi acţionat pe mai multe paliere, respectiv recrutarea grupurilor de migranţi pe teritoriul Turciei şi pregătirea acestora în scopul îmbarcării în mijloacele de transport pentru introducerea acestora în mod fraudulos în Bulgaria, apoi în România.
Ulterior, migranţii ar fi fost transportaţi în locaţii de adăpost, din municipiul Timişoara, unde ar fi rămas până când ar fi fost identificate oportunităţi pentru îmbarcarea acestora în ansambluri rutiere, cu scopul scoaterii ilegale din ţară.
„O parte dintre membrii grupării de criminalitate organizată ar fi avut ca atribuţii racolarea şoferilor care s-ar fi ocupat cu preluarea, transportul şi conducerea migranţilor de la anumite locaţii din vestul ţării până în zona parcărilor, unde ar fi fost transferaţi în camioane. Un alt palier, format din transportatori, persoane de naţionalitate română, ar fi primit de la organizatori locaţiile de preluare şi de debarcare şi ar fi realizat transportul migranţilor, pe care i-ar fi predat ultimului eşalon, format din şoferi de camioane şi antemergători”, conform informării Inspectoratului General al Poliției Române.
Potrivit sursei citate, în perioada iunie - decembrie 2024, au fost depistate şi oprite 136 de asemenea transporturi, însumând aproximativ 1.000 de cetăţeni străini, de origine afro-asiatică.
Percheziţiile se desfăşoară în judeţele Timiş (29), Mehedinţi (9), Dolj (8), Caraş-Severin (4), Argeş (4), Ilfov (3), Teleorman (3), Arad (3), Dâmboviţa (2), Sibiu (1), Constanţa (1), Ialomiţa (1) şi Bucureşti (1).
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: