Național
35 de ani de la Revoluție. Ce transmitea Ion Iliescu pe 23 decembrie 1989 despre „teroriști” și soții Ceaușescu
35 de ani de la Revoluția din 1989. La 23 decembrie 1989, au loc schimburi de focuri în mai multe oraşe din ţară, inclusiv la Cluj. În aceeași zi, Ion Iliescu anunța la posturile de radio și televiziune că soții Ceaușescu au fost arestați.
Acum 35 de ani, pe 21 decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu își susținea ultimul discurs în fața românilor.| Istoria pe răzătoare - Facebook
Pe 23 decembrie au loc incidente tragice dintre care două majore:
- dimineaţa - Soldaţi în termen şi ofiţeri de la o unitate militară din Câmpina sunt trimişi, îmbarcaţi în trei autobuze, să apere Aeroportul Internaţional Otopeni. În apropierea acestui obiectiv, trupele aflate în dispozitivul de apărare al aeroportului, necunoscând identitatea convoiului, deschid focul. Acţiunea se soldează cu 39 de morţi şi numeroşi răniţi. Câteva minute mai târziu, este atacat şi un autocar al companiei aeriene TAROM, considerat a fi inamic.
- seara - Şapte ofiţeri şi subofiţeri, între care şi Gheorghe Trosca, şeful statului-major al Unităţii Speciale de Luptă Antiteroristă, sunt ucişi într-un schimb de focuri cu militarii care apărau sediul Ministerului Apărării Naţionale. Membrii USLA fuseseră trimişi la sediul ministerului pentru a întări dispozitivul de apărare.
CITEȘTE ȘI:
Sondaj. A fost sau nu a fost Revoluţie? Peste jumătate dintre români apreciază că evenimentele din decembrie ‘89 reprezintă o lovitură de stat. Ce cred românii despre interzicerea TikTok?
Mesajul lui Ion Iliescu din 23 decembrie 1989
La aceeaşi dată, Ion Iliescu transmitea la posturile de radio şi televiziune o informare din partea Consiliului Frontului Salvării Naţionale (CFSN), indicând că s-a dat prioritate „acţiunilor coordonate de luptă împotriva teroriştilor, soldate cu victime în rândul militarilor”, adăugând că „toate unităţile militare şi marea majoritate a unităţilor de miliţie şi de interne acţionează unitar împotriva teroriştilor”. De asemenea, anunţă că au fost arestaţi Nicolae şi Elena Ceauşescu, Ion Dincă, Tudor Postelnicu, Emil Bobu şi eliberarea tuturor deţinuţilor politici.
„Cele câteva persoane reţinute ca «terorişti» au fost curând eliberate. Cererile repetate ale părinţilor tinerilor ucişi de a se stabili răspunderile, n-au avut urmare. Răspunderile pentru uciderea a zeci de militari în termen de la U.M. 0865, la aeroportul Otopeni, au rămas şi ele neelucidate”, arată lucrarea „Istoria României în date”, citată de Agerpres.
La Timişoara, sute de mii de oameni sărbătoresc în centrul oraşului căderea lui Ceauşescu, continuă atacurile diversioniste asupra obiectivelor apărate de armată şi sunt efectuate mai multe misiuni de recunoaştere deasupra oraşului.
La Târgovişte, la ora 00.15, persoane neidentificate deschid focul asupra unităţii militare unde erau deţinuţi Nicolae şi Elena Ceauşescu. La ora 4.30, unitatea este survolată de două ţinte aeriene care, fiind considerate ostile, sunt atacate de apărarea anti-aeriană. În plus, este supusă unor atacuri terestre cu armament de infanterie.
Ce a urmat în zilele de 24 și 25 decembrie
La 24 decembrie 1989, un comunicat al CFSN transmite că „Poporul român şi-a afirmat încă o dată uriaşa energie morală descătuşată de voinţa sa eliberatoare. Armata şi-a făcut datoria, ca şi o mare parte din lucrătorii Ministerului de Interne. Revoluţia a învins”. Consiliul FSN anunţă adoptarea unor „măsuri excepţionale imperios necesare momentului actual”. Aceste măsuri vizează încetarea completă şi imediată a focului pe tot teritoriul ţării şi declararea ilegală a actelor de vandalism şi răzbunare personală. Se anunţă că „vinovăţia dictatorului şi a foştilor săi lachei în faţa istoriei şi a legilor va fi stabilită de tribunale”. Armata este declarată singura instituţie a statului care poate deţine arme de foc, persoanele care intraseră în posesia unor arme urmând să le predea până la 25 decembrie.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: