Național
Incidentul de la Cernobîl nu a afectat România. Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului: „Nu reprezintă un pericol pentru români”.
Incidentul de la Cernobîl, în urma căruia sarcofagul reactorului explodat al fostei centrale nucleare a fost avariat, nu reprezintă un pericol pentru România. „Evoluţia radioactivăţii mediului la nivel național se situează în limitele obişnuite”, semnalează Agenția Națională pentru Protecția Mediului.
![Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului: „Incidentul de la Cernobîl nu a afectat România”|Foto: Володимир Зеленський - Facebook](https://monitorulcj.ro/documente/stories//2025/02/14/67af365d2e8a7_image_2025-02-14_100646184.jpg)
Sarcofagul de protecție al reactorului explodat de la centrala nucleară de la Cernobîl a fost avariat în noaptea de joi spre vineri în urma unui atac cu dronă lansat de Rusia.
CITEȘTE ȘI:
Alertă la Cernobîl! Explozie la sarcofagul care protejează fosta centrală nucleară în urma unui atac rusesc cu dronă.
Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a transmis, vineri, că incidentul de la Cernobîl nu a afectat România.
![](https://monitorulcj.ro/storage//135969/67aef8fbf1047_image_2025-02-14_100411484.jpeg)
Incidentul care a avut loc în timpul nopții trecute, la Cernobîl, după ce o dronă a lovit învelișul din beton care protejează rămășițele Reactorului 4 al fostei centrale nucleare, din Ucraina, nu reprezintă un pericol pentru români.
Evoluția radioactivității mediului, monitorizată în permanență
În România, Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM) monitorizează permanent evoluția radioactivății mediului la nivel național, iar valorile înregistrate după acest eveniment se situează în limitele obișnuite, specifice acestei perioade.
„RNSRM are implementate mai multe măsuri de verificare și avertizare sau alarmare permanente care relevă orice creșteri ale radioactivității în probele de mediu monitorizate, iar valorile arată că nu există niciun pericol pentru populație, ca urmare a acestui incident”, conform vicepreședintelui Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Eugen Ioan Cozma.
Astfel, activitățile specifice de monitorizare a evoluției situației radioactivității mediului, coroborate cu direcția curenților de aer, vor continua, arată sursa citată în mesajul publicat pe pagina de Facebook a instituției.
Preşedintele ucrainean Voloimir Zelenski a acuzat, vineri, Rusia de avarierea cu o dronă explozivă a sarcofagului Centralei Nucleare de la Cernobîl.
Structura metalică lovită acoperă reactorul care a explodat în aprilie 1986 şi care protejează un prim sarcofag şi fragmente radioactive.
Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), în 14 februarie 2025, la ora 01:54, a fost înregistrat impactul unei drone cu noul sarcofag ce protejează rămăşiţele Reactorului 4 al fostei centrale nucleare de la Cernobîl, din Ucraina. Până în acest moment nu au fost semnalate modificări ale nivelurilor de radiație la fața locului.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: