Opinii
Amintiri din Primul Război Mondial, transpuse în format digital, la Cluj
Clujenii sunt aşteptaţi, la sfârşitul acestei săptămâni, la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga“, cu amintiri din Primul Război Mondial, pentru a fi transpuse în format digital.
Amintiri din Primul Război Mondial, transpuse în format digital, la ClujCu ocazia împlinirii, în 2014, a 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, Biblioteca Judeţeană Octavian Goga s-a implicat în proiectul „Europeana“, care îşi propune să strângă și să publice pe internet amintiri de familie și povești personale de război, pentru a ajuta generațiile viitoare să înțeleagă mai bine impactul acestui eveniment asupra oamenilor obișnuiți de pe continentul nostru. Proiectul intitulat “Europeana 1914-1918” a adunat peste 56.000 de fotografii reprezentând obiecte, scrisori și jurnale scanate din perioada Primului Război Mondial
La Cluj-Napoca, oamenii sunt invitați să își aducă amintirile din Primul Război Mondial pentru a fi digitizate în cadrul a două evenimente de colectare, pe 4 și 5 octombrie, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj (Calea Dorobanților 104, Cluj-Napoca), între orele 10:00 și 17:30. Acesta este al doilea eveniment de colectare din România, primul având loc în septembrie, la Biblioteca Academiei Române din București
La eveniment vor fi prezenți experți care vor transpune materialele în format digital și vor înregistra poveștile. Toate obiectele vor fi returnate posesorilor în aceeași zi. La zilele de colectare sunt bineveniți toți cei care dețin fotografii, scrisori, cărți poștale, suveniruri și alte obiecte din perioada Primului Război Mondial, atât legate de război cât și de viața de zi cu zi a românilor din 1914-1918, ori cunosc povești despre oameni implicați sau afectați de conflagrație. Mai mult, oamenii pot contribui cu materiale direct pe site-ul proiectului.
Potrivit reprezentanţilor evenimentului, proiectul s-a desfășurat cu succes în Germania, Anglia, Irlanda, Luxemburg, Slovenia, Danemarca, Italia și Cipru începând cu 2011, reușind să atragă mii de oameni. Aceștia au contribuit cu povești și amintiri originale, nepublicate anterior, îmbogățind astfel arhiva digitală care va oferi noi surse pentru cercetare, educație, expoziții și evenimente comemorative.
„Prin oferirea acestei oportunităţi, de a digitiza amintirile din Primul Război Mondial, vrem să arătăm că oamenii din toate colţurile Europei au suferit la fel şi au împărtăşit aceleaşi experienţe. Sperăm ca România să se dovedească un contributor important la această colecție unică, ajutându-ne să aducem poveștile de familie din Primul Război Mondial în epoca digitală. Suntem nerăbdători să aflăm poveștile voastre”, a declarat Frank Drauschke, coordonator „Europeana 1914-1918“.
Proiectul reprezintă inițiativa unui parteneriat între Europeana, Universitatea Oxford, precum şi multe alte instituții europene. În România, principalii parteneri ai proiectului sunt Biblioteca Academiei Române și Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj.