Politică

Viktor Orban a atacat, în România, „amestecarea raselor” europene și non-europene: Aceste țări „nu mai sunt națiuni”

Premierul de extremă-dreapta al Ungariei, Viktor Orban, a atacat „amestecarea” raselor europene și non-europene într-un discurs care imediat a provocat indignarea partidelor de opoziție și a politicienilor europeni, în România. Liderul PMP a criticat și el dur comportamentul premierului, pe care l-a numit „avocatul lui Putin”.

Viktor Orban (C) si Laszlo Tokes (D) participa la lucrarile universitatii de Vară Viktor Orban (C) si Laszlo Tokes (D) participa la lucrarile universitatii de Vară

 

 


„Noi (ungurii) nu suntem o rasă mixtă...și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a spus Orban sâmbătă. El a adăugat că țările unde europenii și non-europenii se amestecă „nu mai sunt națiuni”.

 


Orban a făcut afirmații similare ani de zile, însă aceste comentarii au fost formulate în termeni clar extremiști.

Katalin Cseh, europarlamentar al partidului de opoziție Momentum, a spus că a fost îngrozită de discursul premierului. „Declarațiile lui aduc aminte de o vreme pe care cred că cu toții am vrea s-o uităm. Arată cu adevărat adevăratele culori ale regimului”, a precizat ea.


Pe Twitter, Cseh s-a adresat persoanelor de rasă mixtă din Ungaria: „Culoarea pielii voastre s-ar putea să fie diferită, s-ar putea să veniți din Europa sau de mai departe, însă sunteți unul dintre noi și suntem mândri de voi. Diversitatea întărește națiunea, nu o slăbește”.

Europarlamentarul român Alin Mituță a răspuns și el furios la comentariile lui Orban. „A vorbi despre rasă sau «puritate» etnică, în special într-o regiune atât de amestecată cum este Europa centrală și de est, este pur și simplu delirant și periculos. Și așa este și domnul Orban”, a scris acesta pe Twitter.


Orban a făcut aceste afirmații în timpul discursului anual din Băile Tușnad, unde a mai vehiculat anterior mari idei politice sau direcții ideologice. Acolo, în 2014, el a spus prima dată că vrea să construiască o „democrație iliberală” în Ungaria.

Critici legate de sprijinul occidental pentru Ucraina

În acest an, Orban a ținut un discurs apocaliptic în care prezice declinul vestului și profețează „un deceniu de pericol, nesiguranță și război”. El a mai criticat dur sprijinul occidental militar pentru Ucraina, poziționându-se ca cel dintâi aliat al Moscovei din cadrul Uniunii Europene.


„Cu cât NATO dă mai multe arme moderne ucrainenilor, cu atât rușii vor împinge linia frontului înainte...Ceea ce facem este că prelungim războiul”, a spus Orban în timpul unui discurs de sâmbătă.

Ungaria este membră NATO, însă Orban a avut de multă vreme relații prietenoase cu Putin și a petrecut cinci ore în Moscova vorbind cu liderul rus în februarie, la scurt timp înainte de invazia Rusiei. Discursul vine la două zile după ce ministrul său de externe a făcut o vizită surpriză la Moscova pentru discuții și îl pune cu mult în afara consensului european privind războiul.

Orban a spus că treaba vestului nu ar trebui să fie speranța la o victorie ucraineană, ci să medieze un acord de pace. „Nu ar trebui să fim de partea Rusiei, sau de cea a Ucrainei, ci între cele două”, a spus el, adăugând că politica de impunere a sancțiunilor asupra Rusiei nu a funcționat.

Oleg Nikolenko, purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Kiev, a spus despre afirmațiile lui Orban că sunt „propagandă rusă”.

Orban a câștigat al patrulea mandat consecutiv ca premier la alegerile din acest an, guvernul său fiind acuzat că sufocă libertatea presei și afectează normele democratice de când partidul său Fidesz a preluat puterea în 2010. De la criza refugiaților din 2015, guvernul lui Orban a folosit retorica anti-migraționistă de extremă-dreapta ca principal punct de discuție.

Sâmbătă, el a făcut frecvente referiri la teoria conspirației privind „marea înlocuire”, care spune că există un complot de a dilua populația albă a SUA și a țărilor europene prin imigrație. El a spus că este „un truc ideologic a stângii internaționaliste să spună că populația europeană este deja o rasă mixtă”. El a numit demografia, migrația și genul ca principalele câmpuri de luptă ale viitorului, în aceeași zi în care mii de oameni s-au adunat în Budapesta pentru paradă anuală Pride din acest oraș.

Comisia Europeană a dat în judecată Ungaria din cauza unei legi recente împotriva LGBTQ+, care este o copie a legii privind „propaganda gay” din Rusia. Aceasta interzice persoanelor homosexuale de la a fi prezentate în materiale școlare sau emisiuni televizate pentru minori.

Poziția lui Orban privind Ucraina l-a costat sprijinul unor aliați ideologici, în mod notabil partidul aflat la putere în Polonia „Lege și Dreptate”, care a criticat poziția sa echivocă privind războiul.

Orban va spera ca la alegerile din Italia în septembrie să revină coaliția de dreapta și de asemenea susține reîntoarcerea lui Donald Trump în 2024. Luna viitoare, el ar urma să meargă în Dallas, Texas, unde se va adresa CPAC, o mare adunare a conservatorilor americani. Anterior în acest an, CPAC a găzduit o sesiune specială a conferinței în Budapesta.

În Ungaria, bătălia lui Orban cu instituțiile europene pare că se va intensifica. UE a înghețat câteva miliarde de euro din fondurile de redresare alocate statului din cauza îngrijorărilor privind corupția și statul de drept. Discursul dur al lui Orban ar putea fi un semn că guvern maghiar a renunțat la primirea fondurilor.

PMP: „Statul român ar trebui să-i transmită că așa nu mai este bine-venit”

Liderul PMP, Eugen Tomac, a criticat dur comportamentul lui Viktor Orban, pe care l-a numit „inadmisibil” în cadrul unei conferințe de presă organizată luni, 25 iulie, la sediul partidului din Cluj-Napoca.

De asemenea, Tomac a susținut că faptul că statul român nu reacționează este de-a dreptul revoltător. PMP este de părere că statul român ar trebui să-i transmită premierului Orban că nu mai este bine-venit în România cu un asemenea comportament, care a jucat rolul „avocatului lui Putin”:

„Cred că este inadmisibil și este de-a dreptul revoltător să vedem cum statul român nu reacționează și stă pasiv în condițiile în care vedem cum un lider care pare complet desprins din realitățile prin care trecem își permite să vină pe teritoriul României să dea lecții despre cum ar trebui să ne comportăm în ceea ce privește conflictul din Ucraina. Vă spun în calitate de deputat în Parlamentul European care s-a opus în grupul PPE ca FIDESZ să fie exclus.

Nu am votat nici o rezoluție împotriva Ungariei în Parlamentul European, dar mi se pare inadmisibil comportamentul lui Viktor Orban care își permite să se transforme în avocatul lui Putin aici în România. Poate face orice își permite în Ungaria, poate vizita orice comunitate maghiară din România care îl interesează, dar este inacceptabil ca pe teritoriul României un prim ministru al altei țări să vină să ne spună ce ar trebui să facem și cum ar trebui să facem, slugi în fața Kremlinului. El trebuie sancționat, a fost anti-european și servește unei singure puteri, cum este cea a Rusiei lui Putin de astăzi. PMP condamnă un asemenea comportament, considerăm că Uniunea Europeană trebuie să rămână unită alături de Ucraina. Credem că statul român ar trebui să-i transmită lui Orban că nu mai este bine-venit un asemenea comportament pe teritoriul României. (...) Dacă pică Ucraina, lucrurile se complică foarte mult, iar ambiția Rusiei de a reface URSS-ul ne aduce aminte de o perioadă foarte tristă din istoria recentă a Europei și nu vrem să ajungem acolo”, a declarat președintele PMP, Eugen Tomac, într-o conferință de presă ce a avut loc luni, 25 iulie, la Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘI:

Alegeri în Ungaria, rezultate parțiale: Viktor Orban conduce detașat după numărarea a 95% din voturi

Péter Márki-Zay, adversarul lui Viktor Orban la alegerile din Ungaria: „Nu Budapesta ar trebui să determine politica din Târgu Mureş, ci maghiarii de aici”

Restricții ELIMINATE în Ungaria, doar pentru cei vaccinați. Viktor Orban s-a pozat cu berea în mână. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter