Politică

Licitaţia pentru tramvai, contestată

<p><img src="documente/stories/02_februarie/15_ziua/tramvaie.jpg" border="0" alt="tramvaie" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Firmele Concefa Sibiu şi Impresa Pizzarotti susţin că nu au putut depune oferta la timp din pricina unei defecţiuni tehnice.</p> <p>Licitaţia pentru reabilitarea liniilor de tramvai din Cluj-Napoca pe două tronsoane – Mănăştur – Piaţa Gării şi Piaţa Gării – Bulevardul Muncii – a fost contestată.</p> <p>Ofertele ar fi trebuit să fie deschise vineri, 11 februarie, în cadrul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), însă companiile Concefa Sibiu şi Impresa Pizzarotti – care s-au asociat pentru această licitaţie - au contestat procedura. Contestaţia vizează existenţa unor posibile defecţiuni tehnice în sistemul de licitaţie online, probleme care au dus la imposibilitatea depunerii la timp a ofertei Concefa – Impresa Pizzarotti.</p>

“Sistemul SEAP nu a mai funcţionat normal”

„Deşi potrivit Fişei de Date modificate, termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost stabilit pentru data de 10 februarie 2011, ora 16, în ultima zi a termenului, anterior orei limită, sistemul informatic SEAP, posibil supraaglomerat, nu a mai funcţionat normal. În timp de cinci ore nu am reuşit să transmitem toate piesele ofertei. Cu aproximativ 20 de minute anterior orei limită pentru depunerea ofertelor, sistemul informatic SEAP nu a permis criptarea şi salvarea ofertei. Ca urmare, am reuşit să transmitem datele solicitate pentru documentele de calificare şi propunerea tehnică, dar nu am mai putut, în mod obiectiv, să criptăm şi să transmitem valoarea ofertei”, au arătat reprezentanţii asocierii Concefa - Impresa Pizzarotti în contestaţia depusă.

Prin urmare, s-a solicitat suspendarea procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publică pentru modernizarea liniei de tramvai până la soluţionarea contestaţiei. De asemenea, Concefa şi Impresa Pizzarotti doresc să li se recunoască dreptul de a depune în format material oferta atunci când, din motive tehnice, aceasta nu poate fi transmisă prin sistemul informatic SEAP. În plus, prin contestaţia depusă se urmăreşte obligarea autorităţii contractante la repunerea ofertanţilor interesaţi în termenul de depunere a ofertei pentru atribuirea contractului de achiziţie publică şi amânarea termenului de deschidere a ofertelor.


Proiectul, finanţat din bani europeni

Cele două tronsoane ale liniei de tramvai ce urmează să fie modernizate sînt Mănăştur – Piaţa Gării şi Piaţa Gării – Bulevardul Muncii, iar valoarea estimată a contractului este între 104 şi 122, 3 milioane de lei, fără TVA. Lucrările de modernizare vor dura doi ani de la data atribuirii contractului, principala sursa de finanţare fiind fondurile europene. Prin proiectul modernizării liniei de tramvai pe tronsonul Mănăştur-Piaţa Gării se urmăreşte reducerea timpului de călătorie de la 48 de minute la 24 de minute pe traseu, dar şi o creştere cu 10% a numărului de călători pe an şi reducerea costurilor de mentenanţă cu 57%. În plus, se va diminua şi consumul de energie electrică. De asemenea, în ceea ce priveşte tronsonul Piaţa Gării – Bulevardul Muncii, se urmăreşte, printre altele, reducerea timpului de călătorie de la 36 de minute la 19 minute.

abonare newsletter