Politică

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Intrarea Românei în Spațiul Schengen e, în 2022, o victorie la fel de mare ca aderarea la UE în 2007”

Declarațiile politice sunt optimiste, însă mulți oameni de afaceri ar fi preferat să vadă și o dată clară care să consfințească aderarea pe care o așteptăm (pe nedrept) de foarte mulți ani, de când criteriile tehnice fuseseră deja îndeplinite.

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

 

 


Nu s-a dorit ca România să joace în liga mare a afacerilor europene, astfel că am fost ținuți deoparte, sursa de forță de muncă și ținta pentru exporturi și consum.

 


Se schimbă însă regulile jocului odată cu intrarea în Spațiul Schengen pentru că României i se facilitează, fără obstacole administrative, accesul la marile piețe europene, la lanțuri de distribuție solide și la investitori interesați de oportunitățile enorme pe care le va avea de oferit Estul Europei - mai ales acum, când se traseaza noile granițe geopolitice. 

Marii jucători economici din America, Regatul Unit, Asia, Peninsula Arabă și Nordul Africii vor beneficia de o nouă poartă de intrare cu acces rapid tranzitând România pentru a ajunge în Spațiul Schengen și piețele țărilor dezvoltate din Vestul Europei.


Porturile de la Marea Neagră vor deveni mult mai atractive pentru transportatorii maritimi din Asia, de unde vin marea majoritate a mărfurilor, iar din porturi transportatorii rutieri vor duce marfa la prețuri mai mici în toată Uniunea Europeană. 

Oamenii de afaceri și turiștii din afara Uniunii Europene își vor putea lua o Viză Schengen de la birourile ambasadelor și consulatelor noastre astfel încât România va beneficia de și mai multă vizibilitate.


Da, România va juca după aderarea în Spațiul Schengen în liga mare a economiei Uniunii Europene, dar asta nu se va întâmpla peste noapte sau în absența unor politici publice coerente de prioritizare a segmentelor economice și fără o infrastructură adecvată de transport.

Așteptările de la guvernarea de după 2024 vor fi mult mai mari după aderarea României la Spațiul Schengen, avem încă restante la politici publice sustenabile privind reindustrializarea și infrastructura din energie, mâncare, chimie și apărare. Dacă guvernanții mută curajos și își asumă politici publice a căror efecte vor începe să se vadă începand cu 2025, atunci România are șanse mari să devină un hub regional care să lege Vestul Europei de noile realități și oportunități economice din Estul continentului.


Opinie de Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

CITEȘTE ȘI:

Germania anunță că susține aderarea României la spațiul Schengen

Comisar european: „Este momentul ca România să fie membru deplin în Schengen”

Ultimele Stiri
abonare newsletter