Politică
Iohannis, mesaj ferm pentru președinta Ungariei legat de proiectele Budapestei în Transilvania
Președintele Klaus Iohannis i-a transmis miercuri un mesaj ferm președintei Ungariei, Katalin Novak, în timpul unei conferințe de presă comune.
sursă foto Facebook Klaus Iohannis
Astfel, președintele a făcut referire la controversatele proiecte de investiții derulate de guvernul maghiar în Transilvania, care sprijină din punct de vedere economic aproape exclusiv antreprenorii de etnie maghiară.
„Este fundamental ca proiectele de interes să fie realizate în România doar în urma unui acord al României, să nu fie discriminatorii pe baza etniei și să fie conforme dreptului român, european și internațional”, a spus președintele Iohannis la conferința de presă de la Palatul Cotroceni.
El a avertizat și împotriva „abordărilor unilaterale” în ceea ce privește colaborarea dintre cele două țări: „Am reiterat importanța dialogului pentru rezolvarea în plan bilateral a tuturor aspectelor de interes și pentru evitarea abordărilor unilaterale, care nu pot duce la soluții durabile”.
Mai mult, președintele Iohannis a făcut referire la declarațiile provocatoare, unele dintre ele cu caracter revizionist, ale unor oficiali maghiari, și a spus că „printre subiectele abordate s-a aflat și cel al vizitelor în România ale oficialilor ungari.
„Astfel, am subliniat foarte clar poziția constantă și principială a părții române, care se referă la necesitatea unui discurs public în logica și spiritul Parteneriatului nostru Strategic și ale Tratatului politic de bază”.
Iohannis s-a referit și la disputele dure dintre Ungaria și Uniunea Europeană, spunând că ”în context european, îmi exprim speranța că vor fi găsite cele mai bune și adecvate soluții în dialogul în curs dintre instituțiile europene și Ungaria”.
Șeful statului a deschis și subiectul sensibil al războiului provocat de Rusia în Ucraina, în condițiile în care Ungaria e considerată în UE drept calul troian al Rusiei.
În acest context, președintele Iohannis a spus că „am abordat și situația din plan regional, european și global, profund afectată de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Am analizat implicațiile pentru noi toți, pe multiple planuri, nu doar din punctul de vedere al securității, dar și în plan economic sau umanitar, în materie de energie sau criză alimentară. România este pe deplin solidară cu Ucraina și vom continua să o susținem pe toate dimensiunile. Am evocat sprijinul oferit de România Ucrainei, inclusiv asistența acordată celor peste 2,2 milioane de refugiați ucraineni care ne-au trecut granițele”.
CITEȘTE ȘI: