Politică

Partidul Verde cere ministrului Sportului măsuri concrete: curți școlare moderne, bază sportivă în fiecare cartier. Ce se face deja la Cluj?

Partidul Verde cere ministrului Sportului măsuri concrete și priorități clare de finanțare, care să încurajeze mișcarea, în strategia națională. Câteva dintre obiective sunt deja realizate la Cluj.

Baza sportivă „La Terenuri” din cartierul Mănăștur / Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook Baza sportivă „La Terenuri” din cartierul Mănăștur / Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook

 

 


Partidul Verde solicită ministrului Sportului ca varianta finală a Strategiei Naționale pentru Sport să conțină „alocări concrete și priorități clare de finanțare” care să încurajeze mișcarea, se arată într-un comunicat semnat de semnat de Adrian Dohotaru, președinte executiv al partidului, și Marius Lazăr, co-președinte.

 


„În atenția ministrului Sportului, Eduard Novak, Partidul Verde solicită, în urma lecturii atente a strategiei, ca varianta finală să conțină alocări concrete și priorități clare de finanțare și nu obiective generice, ca cele câteva zeci enunțate.

Unitatea de Management și Implementare (UMI) a Strategiei Naționale pentru Sport (SNS) 2022-2032 trebuie să funcționeze ca grup interministerial pentru finalizarea strategiei. Rolul grupului este de a realiza un plan de acțiune privind alocările preconizate, surse de finanțare și responsabilități concrete”, potrivit comunicatului.


Trei obiective propuse de Partidul Verde

Pentru ca strategia să își îndeplinească rolul de răspândire a sportului pentru toți, Partidul Verde propune „trei obiective ambițioase, dar concrete”, care să reiasă în urma negocierii cu ministerele Dezvoltării, al Educației și al Sănătății, dar și cu societatea civilă:

  • Investiții în modernizarea a 5.000 de curți școlare pentru mișcare până în 2032, pentru a fi folosite atât în timpul orelor de curs, dar și în afara lor pentru a permite copiilor și rezidenților să practice diverse sporturi și jocuri în aer liber.
  • O bază sportivă în fiecare cartier al României. În cazul în care crearea unei baze sportive noi nu e posibilă până în 2032, atunci e necesară reabilitarea unei baze sportive sau reamenajarea unui parc cu terenuri de sport și aparatură de fitness în fiecare cartier, astfel încât să fie posibilă practicarea unor sporturi, pornind de la nevoile specifice ale comunităților locale.
  • Un club de sport în fiecare școală și sume alocate pentru competiții sportive școlare la nivel local, regional și național. Sportul competițional existent la nivel de cluburi are nevoie de o variantă școlară, de masă, pentru a descentraliza, în condiții optime, practicarea sporturilor, astfel încât sportul să fie practicat în școli complementar programei de educație fizică.

Ce are Clujul până acum?

La acest capitol, Clujul se „descurcă” destul de bine până acum față de alte orașe. În această vară a fost inaugurată o nouă bază sportivă, cea din Mănăștur - Baza „La Terenuri”, care se întinde pe o suprafață de peste 4,2 hectare. Pe lângă aceasta, Cluj-Napoca mai are o bază sportivă în cartierul Gheorgheni și un skatepark modern.


De asemenea, în Cluj-Napoca, pe timpul vacanței de vară, curțile școlilor au rămas deschise ca elevii să poate să facă mișcare chiar dacă nu fac ore de curs.

Există și două programe care funcționează la nivelul municipiului, care încurajează mișcarea în special în rândul copiilor. Este vorba despre „Străzi deschise” și „Fugi în curtea școlii”. În cadrul programului „Străzi deschise”, Primăria transformă temporar străzi din cartiere în pietonale pentru practicarea sportului în aer liber, precum: baschet, badminton, tenis de masă, aruncare la poartă, exerciții de motricitate, trasee de viteză, arte marțiale, scrimă, etc.


Chiar duminică, 23 octombrie, strada Constantin Brâncoveanu a fost închisă în acest sens.

Totodată, programul „Fugi în curtea școlii” s-a desfășurat cu o zi înainte de „Străzi deschise”, pe 22 octombrie, în ziua de sâmbătă, la Școala „Constantin Brâncuși”.

CITEȘTE ȘI:

Patru străzi din Cluj-Napoca devin PIETONALE pentru practicarea sportului. Se prelungește programul „Fugi în curtea școlii”

GALERIE FOTO. Baschet, tenis de masă și arte marțiale, pe strada Constantin Brâncoveanu

abonare newsletter