Politică
Austria susține intrarea Croației în Schengen, dar este „foarte critică” față de România
Austria își confirmă sprijinul pentru Croația în privința aderării în spațiul Schengen, dar este „foarte critică” la adresa României și Bulgariei.
Cancelarul austriac Karl Nehammer / captură foto: Karl Nehammer Facebook.com
Cancelarul austriac Karl Nehammer a dat asigurări miercuri, în timpul unei vizite oficiale în Croaţia, că va susţine aderarea acestei ţări la spaţiul Schengen, însă s-ar putea opune prin veto la aderarea României şi Bulgariei, întrucât acestea nu fac suficiente eforturi pentru a opri migranţii ilegali, potrivit declaraţiilor sale consemnate de agenţiile de presă HINA şi EFE, citate de Agerpres.ro
Și președintele Iohannis a afirmat, miercuri, că Intrarea României în spațiul Schengen ar putea fi amânată cu cel puțin două luni.
„Croaţia şi-a îndeplinit angajamentele corect. Vom sprijini intrarea Croaţiei în Schengen, dar vom fi foarte critici faţă de eforturile Bulgariei şi României'', a spus Nehammer la o conferinţă de presă la Zagreb.
El a reafirmat că, dintre cei aproximativ 100.000 de migranţi ilegali care au intrat anul acesta în Austria, circa 75.000 nu au fost înregistraţi în niciuna dintre ţările UE prin care au trecut înainte de a ajunge pe teritoriul austriac.
Investigaţiile efectuate de autorităţile austriece au relevat că majoritatea acestor migranţi au trecut prin Bulgaria şi România, ţări aflate la frontiera externă a UE, a subliniat cancelarul austriac, potrivit agenţiei EFE.
Prin urmare, „este evident că Schengen nu funcţionează” şi este nevoie de noi măsuri, a remarcat el. Spaţiul Schengen are sens dacă frontierele externe sunt bine protejate, astfel încât să nu avem probleme în interiorul Schengen, a argumentat cancelarul austriac.
În ce priveşte Croaţia, a mai spus el, aceasta şi-a „îndeplinit toate obligaţiile, întrucât vedem de unde vin migranţii ilegali, iar România şi Bulgaria au probleme în a-şi proteja frontierele”.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că în cazul în care până la Consiliul JAI din 8 decembrie nu există o certitudine pentru un vot favorabil privind accederea României la Schengen, este posibilă o amânare a acestei decizii cu o lună sau două.
CITEȘTE ȘI: