Politică
Tema descentralizării fondurilor europene, pe agenda AMR. Emil Boc: „Au fost discuții pragmatice. Cei care produc 70% din PIB-ul României au primit respect”
Tema descentralizării și asumării proiectelor derulate de municipii a reprezentat unul dintre subiectele principale din cadrul adunării generale a Asociației Municipiilor din România, coordonate de Emil Boc. Edilul Clujului a susținut că în urma discuțiilor concrete, Bucureștiul și-a arătat deschiderea pentru a sprijini municipiile care implementează peste 75% din proiectele europene.
Ședința Asociației Municipiilor din România/ captură foto Nicolae Ciucă Facebook.com
Descentralizarea absorbției fondurilor europene reprezintă un prim pas pentru regionalizare, arăta edilul Emil Boc în septembrie 2022.
Acum, tema descentralizării proiectelor europene s-a aflat pe agenda AMR de miercuri, ședință la care au participat membrii coaliției de guvernare, precum și premierul Nicolae Ciucă.
Respect pentru municipiile care implementează proiecte europene
„Au fost discuții pragmatice, concrete, în care decidenții politici de la cel mai înalt nivel au arătat respect pentru cei care produc 70% din PIB-ul României și reprezintă mai mult de jumătate din populația țării, care implementează peste 75% din fondurile europene.
Mulțumesc pentru soluțiile pragmatice pe care le-am găsit la multiplele probleme cu care noi ne confruntăm”, a declarat Emil Boc după încheierea ședinței Adunării Generale a Asociației Municipiilor din România (AMR) la care au participat premierul Nicolae Ciucă și membrii coaliției de guvernare.
CITEȘTE ȘI:
11 miliarde de euro din fonduri europene, atrase în premieră de regiuni, în exercițiul financiar 2021-2027. Emil Boc: „Este o revoluție”
„Avem nevoie ca împreună să menţinem această linie de comunicare şi dialog, pentru că municipiile reprezintă, din punctul meu de vedere, motorul şi modelul de dezvoltare pentru societate.
Este nevoie, totodată, să cunoaştem toate aspectele care sunt pe agenda autorităţilor locale, dar şi a Guvernului, în ceea ce priveşte anumite aspecte de natură punctuală, dar sunt şi altele de natură structurală pe care doar prin dialog şi prin măsuri, cum a fost cea a descentralizării, putem cu adevărat să continuăm acest proces pe care ni l-am asumat şi prin programul de guvernare", a explicat Nicolae Ciucă.
Nicolae Ciucă a precizat că în cadrul discuţiilor purtate cu primarii de municipii au fost abordate şi aspecte legate de implementarea PNRR, precum şi a proiectelor din cadrul financiar multianual 2021 - 2027.
„Au fost discutate aspecte legate de implementarea PNRR, de descentralizarea și asumarea implementării proiectelor prin PNRR, precum și a celor prin cadrul financiar 2021-2027”, a mai adăugat premierul Ciucă.
„Revoluția” descentralizării
La începutul toamnei, edilul Emil Boc arăta că descentralizarea proiectelor derulate prin intermediul fondurilor europene oferă un cadru mai operativ de implementare, prin debirocratizarea procedurilor.
„Dacă nu am reușit să facem o reformă administrativă din 1968 încoace, suntem tot cu legea lui Ceaușescu de împărțire administrativ-teritorială, iată că pe fonduri europene, prin curaj, tenacitate, voință, negociere la Bruxelles și, evident, susținut de prim-ministrul Nicolae Ciucă, suntem în faza de a descentraliza pe 8 regiuni absorbția de fonduri europene pentru exercițiul financiar 2021-2027.
Pentru asta, municipiile din România sunt recunoscătoare și apreciază acest efort, care vor face mai ușoară legea de descentralizare și de regionalizare a României, văzând cât de eficientă este această regionalizare pentru cetățeni, pentru aducerea banilor europeni, pentru debirocratizare și pentru rezultate concrete în fiecare regiune a României”, afirma Emil Boc în septembrie 2022, în urma unei ședințe comune a AMR cu ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene.
CITEȘTE ȘI: