Politică

Reforma pensiilor speciale, decisă marți în Guvern. Vârsta de pensionare crește cu câte 6 luni pe an

Proiectul de lege care prevede reforma pensiilor speciale și de serviciu urmează să fie avizat de guvernanți, pentru a fi adoptat. Modificările legislative se aplică unor categorii profesionale, precum magistrații, angajații Curții de Conturi sau funcționarilor parlamentari. În ultima perioadă a fost înregistrat un val de pensionări în justiție pe fondul dezbaterii desființării pensiilor speciale de care beneficiază şi magistraţii.

Reforma pensiilor speciale  intră la avizare în ministere/ captură foto: Guvernul României Facebook.com Reforma pensiilor speciale intră la avizare în ministere/ captură foto: Guvernul României Facebook.com

 

 


Doi judecători de la Curtea de Apel Cluj s-au pensionat la mijlocul lunii trecute, în urma unui decret semnat de președintele Klaus Iohannis. De asemenea, un alt judecător clujean, Andreea Chiș, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), și-a anunțat demisia din magistratură la începutul lunii noiembrie. 

 


Un proiect de lege elaborat de Ministerul Muncii și care vizează reforma pensiilor speciale și de serviciu va intra marți, 20 decembrie, pe circuitul de avizare între ministere și ar urma să fie adoptat de guvern săptămâna viitoare. După adoptarea în guvern, proiectul de lege va fi trimis în Parlament pentru dezbateri și va fi adoptat, cel mai probabil, în sesiunea care începe în februarie 2023, informează g4media.ro

Proiectul de lege prevede o reformă a pensiilor speciale bazată pe recomandările Băncii Mondiale.


Un acord politic în coaliția PSD-PNL-UDMR pentru versiunea finală a proiectului de reformă asumat prin PNRR ar fi fost realizat în ultimele zile, după negocieri politice.

CITEȘTE ȘI: 


Cum pleacă membrii CSM cu pensii speciale. Judecătoare din Cluj: „Merităm un moment festiv”

Chiar dacă această reformă ar fi trebuit finalizată până la 31 decembrie 2022, Guvernul ar fi obținut acceptul Comisiei Europene pentru o amânare, care să nu depășească însă termenul de plată pentru noua tranșă de bani din PNRR, potrivit sursei citate.

Modificările față de actuala legislație se vor aplica celor șase mari categorii de pensionari speciali: magistrați, diplomați, funcționarii parlamentari, personal aeronautic civil, personalul auxiliar din instanțe și angajații Curții de Conturi.


Modificări aduse pensiilor speciale

Propunerile privind reforma pensiilor speciale, potrivit recomandărilor Băncii Mondiale, aduc o serie de modificări. 

Modificările legislative legate de pensiile speciale vizează eliminarea posibilității de pensionare la 40 de ani, precum și eliminarea posiblității încasării unei pensii mai mari decât salariul avut în plată de către persoana respectivă. 

– Vârsta de pensionare să ajungă treptat la 65 de ani. Vârsta de pensionare ar urma să crească cu câte 6 luni / an timp de zece ani, astfel încât să se ajungă la cei 65 de ani ceruți de Banca Mondială
– Vechimea în specialitate necesară pensionării să fie de minimum 30 de ani
– Pensia să fie calculată ca 65% din media veniturilor brute pe 5 ani consecutivi, la alegere din ultimii 10 ani de activitate
– La procentul de 65% din media salariilor se va ajunge treptat de la actualul 80%, în zece ani.

Pentru judecători și procurori, Banca Mondială a recomandat revizuirea dreptului de a se pensiona la orice vârstă cu 25 sau mai mulți ani de activitate profesională. Cerința de 25 de ani ar trebui să fie crescută treptat până la 30 de ani și ar trebui introdusă o cerință privind vârsta minimă de pensionare. Această vârstă ar trebui să fie crescută treptat până la 60 sau 65 de ani, mai arată instituția internațională.

În plus, pensia netă inițială nu poate depăși 100% din salariul net al persoanei în anul pensionării.

Aceste modificări nu se vor aplica însă pensiilor militare, în condițiile războiului din Ucraina.

Reforma pensiilor speciale este un jalon asumat de România în cadrul Planului de Redresare și Reziliență (PNRR) și care trebuie adoptat până la finalul acestui an. Banca Mondială este consultantul însărcinat să propună reforme. Dacă România nu îndeplinește acest jalon, riscă să piardă următoarea tranșă din PNRR.

Până în prezent, coaliția de guvernare PNL-PSD-UDMR nu și-a asumat nici o decizie politică legată de reforma pensiilor speciale. Un proiect de lege apărut pe surse în presă și dezmințit de Ministerul Muncii și Ministerul Justiției a dus la apariția unui val de pensionări printre magistrați.

Un val fără precedent de pensionări a fost înregistrat în ultima perioadă după ce în spaţiul public au fost relansate dezbaterile privind desfiinţarea pensiilor speciale de care beneficiază şi magistraţii. Astfel, cei care se pensionează înainte de modificarea legii își păstrează drepturile acordate la pensionare.

CITEȘTE ȘI:

Pensiile speciale pentru primari vor intra în vigoare de anul viitor și vor totaliza 1 MILIARD de lei. Drulă: Zeci de mii de noi pensii speciale vor fi acordate de la 1 Ianuarie

Cum pleacă membrii CSM cu pensii speciale. Judecătoare din Cluj: „Merităm un moment festiv”

Emil Boc, despre reforma pensiilor speciale: „Trebuie făcută ordine. Moralitate și bani, în raport cu munca prestată”

abonare newsletter