Politică

Ciucă și Bode au inițiat o lege care pedepsește cu închisoarea ultrajul împotriva autorităților sau tulburarea ordinii publice

Premierul Nicolae Ciucă și ministrul de Interne Lucian Bode au depus marți, la Senat, un proiect de lege care modifică câteva articole din Codul penal și care pedepsesc cu închisoarea ultrajul și tulburarea ordinii publice.

Proiect de lege care pedepsește cu închisoarea ultrajul și tulburarea ordinii publice, inmițiat de Nicolae Ciucă și Lucian Bode/captură foto Lucian Bode Facebook.com Proiect de lege care pedepsește cu închisoarea ultrajul și tulburarea ordinii publice, inmițiat de Nicolae Ciucă și Lucian Bode/captură foto Lucian Bode Facebook.com

 

 


Proiectul de lege inițiat de Ciucă și Bode elimină posibilitatea sancțiunii cu amendă în caz de ultraj sau de tulburare a liniștii publice. Aceste infracțiuni ar urma să se pedepsească doar cu închisoarea.

 


De asemenea, legitima apărare va fi extinsă de la spațiul privat la cel public, cu explicația că „oamenii au dreptul de a se proteja și dacă sunt ținta unui atac desfășurat în spațiul public, nu doar în propria locuință.”

În plus, vor fi sporite pedepsele pentru hărțuirea minorilor și tulburarea ordinii și liniștii publice.


„Am depus astăzi la Senat, împreună cu dl. prim-ministru Nicolae Ciucă, o inițiativă legislativă de modificare a Codului Penal. 

Noile modificări incriminează mai ferm infracțiunile cu un puternic impact emoțional și social și sporesc gradul de protecție și siguranță pentru cetățean”, a anunțat ministrul de Interne Lucian Bode pe pagina sa de Facebook.


Pentru tulburarea ordinii și liniștii publice au fost majorate limitele pedepsei cu închisoarea de la 1 an la 5 ani și au fost introduse elemente agravante care justifică creșterea limitelor pedeapsei cu închisoarea între 2 și 7 ani.

În expunerea de motive, cei doi își motivează propunerea de eliminare a amenzii pentru ultraj prin faptul că această infracțiune, fiind „îndreptata împotriva celor chemați să protejeze victimele, să impună respectarea legii, mentinerea unui climat adecvat de conviețuire ori înfaptuirea justitiei”, ea „capătă ecouri în societate, cauzând o timorare a cetațeanului de bună-credință, precum și o diminuare a încrederii acestuia în instituțiile statului, ceea ce se transpune, în final, în limitări ale exercitarii diferitelor drepturi și interese cetatenești”.


De asemenea, inițiatorii Ciucă și Bode au propus instituirea unui regim sancționatoriu mai aspru pentru fapta de încăierare și pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, repoziționând-o în ierarhia faptelor cu violență, comise de cele mai multe ori în public.

Prin modificările propuse Codului penal vor fi majorate limitele de pedeapsă cu o treime.

Infracțiunile în forme agravante pentru care se vor mări cu o treime limitele pedepselor sunt: lovirea, vătămarea corporală, loviturile sau vătămările cauzatoare de moarte și hărțuirea. Majorarea cu o treime a pedepselor se va aplica pentru hărțuirea unui minor.

„Sunt convins că vor exista argumente pro şi contra, dar să nu uităm că avem o mare responsabilitate în a descuraja şi preveni faptele antisociale care pun viaţa în pericol, care aduc o gravă atingere climatului de ordine şi siguranţă publică, dar şi sentimentului de siguranţă cetăţenesc", a mai scris Bode pe Facebook.

CITEȘTE ȘI:

Premierul Ciucă, despre acuzațiile de plagiat la adresa sa și a ministrului Lucian Bode: „Există justiție în România”

Reacția PNL la cazurile de plagiat care afectează partidul: „Deocamdată sunt doar acuzaţii. Avem toată încrederea în secretarul general Bode”

Ultimele Stiri
abonare newsletter