Politică
Un an de război în Ucraina. Boc: „Europa a greșit când i-a permis lui Putin să anexeze Crimeea”
Primarul municipiului Cluj-Napoca , Emil Boc, a transmis, vineri, un mesaj la un an de la începerea războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei în care afirmă că Uniunea Europeană a greșit în 2014 pentru că nu a avut o reacție dură când Rusia a anexat Crimeea.
Emil Boc, alături de refugiații ucrainieni la Cantina Prieteniei - Idal’nya druziv. Foto Facebook Emil Boc
„În sfârșit, lumea democratică a înțeles că dictatorii nu pot fi opriți decât dacă acționează unitar și fără să facă concesii. Mă bazez pe greșeala Uniunii Europene la invazia din Crimeea în 2014. Trebuie să recunoaștem că Europa a greșit în 2014. Faptul că atunci nu a fost o reacție dură, fermă, categorică împotriva agresiunii în Crimeea a Rusiei, i-a deschis portița pentru următorarea victimă, Ucraina. Dacă atunci, Europa și America ar fi avut aceeași reacție ca și acum, sunt convins că n-am mai fi avut războiul din Ucraina (…) Lumea democratică a fost și este mai unită ca niciodată să spună «nu» războiului pe continent. Sunt convins că și vizita președintelui SUA Joe Biden este istorică, care va rămâne în manualele de istorie, a fost momentul crucial al câștigării războiului de către Ucraina și lumea democratică”, a declarat Boc, la un post de radio.
La 20 februarie 2014, trupele ruseşti au început ocuparea Crimeei. În peninsulă au apărut camioane fără numere de înmatriculare şi „omuleţi verzi” – soldaţi înarmaţi în uniforme nemarcate.
În acelaşi timp, au fost create şi înarmate formaţiuni armate neregulate de mercenari din rândul locuitorilor locali, conduse de ofiţeri ai serviciilor speciale şi ai forţelor armate ruseşti. Deja la 16 martie, în peninsula ocupată, Rusia a organizat un „referendum” privind statutul Crimeei, iar două zile mai târziu, la 18 martie, la Kremlin a fost semnat aşa-numitul Acord privind admiterea Republicii Crimeea în Federaţia Rusă.
Până în prezent, toate organizaţiile internaţionale influente au recunoscut ocuparea şi anexarea peninsulei ca fiind ilegale şi au condamnat acţiunile Rusiei. În special, au fost deja adoptate nouă rezoluţii ale ONU privind Crimeea. Ţările occidentale au impus sancţiuni economice Federaţiei Ruse.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: