Politică

PDL Cluj, „trup şi suflet” alături de Boc

<p>Cele două funcţii nu “se bat cap în cap”, iar un premier independent nu este soluţia potrivită, cel puţin în acest moment.</p> <p>Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu din ultimele zile şi întâlnirile cu liderii organizaţiilor judeţene ale partidului, pe tema demisiei lui Emil Boc din funcţia de premier au generat reacţii şi în rândul democrat-liberalilor clujeni.</p> <p>Unii dintre ei au declarat, pentru monitorul că varianta “Boc preşedinte de partid şi premier” ar trebui să rămână în picioare. Cele două funcţii nu “se bat cap în cap”, potrivit unor membri PDL de la Cluj. Iar un premier independent nu ar fi soluţia potrivită, cel puţin în acest moment.</p>

Propunerea lui Băsescu, „indecentă”?

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni, într-un interviu pentru România Liberă, că ar fi o soluţie ca PDL să disjungă funcţia de preşedinte al partidului de cea de premier. Şeful statului a explicat că, dacă Emil Boc şi-a erodat autoritatea în interiorul PDL este, în primul rând, pentru că nu a avut timp să se ocupe de partid. Ulterior acestor declaraţii, luni seară, în mediile politice s-a vehiculat varianta ca Emil Boc să renunţe la funcţia de premier şi să candideze la alegeri pentru funcţia de preşedinte al partidului de guvernământ.

Declaraţiile preşedintelui i-au nemulţumit pe unii lideri ai organizaţiilor judeţene ale PDL. Mai mult, varianta unui premier independent nu a fost agreată de toţi şefii organizaţiilor judeţene. Unii dintre ei au precizat că soluţia lui Băsescu ar fi dăunătoare, pentru că ar arăta “lipsa de cadre” din interiorul partidului.


Demisia lui Boc, o idee respinsă la Cluj

Câţiva membri PDL”de acasă” au declarat pentru monitorul, înaintea întâlnirii parlamentarilor cu şeful statului, că varianta demisiei lui Boc “nu stă în picioare”, pentru ei. Mai mult, unii consideră că un premier independent nu ar putea continua cea ce a început Emil Boc.

Mircia Giurgiu, deputat PDL: “Eu susţin varianta «Boc premier şi lider de partid». Am încredere că poate face treabă bună. Am văzut doar ce a facut la Cluj, dar şi în funcţia de premier. Nu susţin varianta unui premier independent şi nicio altă variantă”.


Petru Călian, deputat PDL: “Eu spun ferm că Boc trebuie să meargă mai departe, nu să îşi dea demisia. E singurul premier care a luat măsuri dure, dar necesare. Dacă se pune problma demisiei, eu îi propun să meargă mai departe. Pe de altă parte, sub preşedinţia lui Boc la partid, PDL a dat un preşedinte României şi a ajuns să guverneze ţara”.

Tudor Ştefănie, primar al municipiului Turda, prim-vicepreşedinte al PDL Cluj: “Eu merg pe varianta Boc şi premier şi preşedinte (al PDL – n.r.). Nu cred că s-ar putea guverna mai bine în altă formulă. Nu poţi fi premier fără să deţii o funcţie politică. Nu cred că altcineva, independent, poate aduce procente de pe azi pe mâine… Nici nu ştiu ce ar însemna premier independent… Dar nu cred, de exemplu, că Isărescu poate să fie mai bun decât Boc. Isărescu este bine acolo unde este. Un premier independent nu poate să «conducă» înspre soluţii politice”.


Mihail Hărdău, senator PDL: “Eu cred că premierul trebuie să fie şi om politic. Susţin varianta ca premierul să aibă putere politică, variantă care se poate vedea în majoritatea ţărilor cu o democraţie consolidată”.

Daniel Buda, preşedintele PDL Cluj, nu a putut fi contactat ieri.


Nume şi “renume” pe malurile Dâmboviţei

Vă reamintim că, ieri, prin “cercurile înalte” ale politicii dâmboviţene erau vehiculate mai multe nume pentru preluarea postului de premier; printre ele, cel al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, şi cel al lui Cristian Popa, viceguvernator BNR.

O altă variantă care a “circulat” în presă a fost cea în care premierul Emil Boc rămânea în funcţie, însă cu un Guvern remaniat.


Potrivit Constituţiei, “preşedintele României nu îl poate revoca pe primul-ministru”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter