Politică
Klaus Iohannis exclude posibilitatea revizuirii veniturilor din sistemul bugetar. „Nu vor exista tăieri de salarii! Austeritatea nu este o soluție”
Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj categoric, joi, prin care susține că sistemul bugetar nu va fi vizat de tăieri salariale. Scenariul prin care România a trecut în urmă cu mai bine de un deceniu, în urma crizei financiare din 2008, nu poate fi repetat.
Klaus Iohannis exclude măsurile de austeritate și tăierile salariale/Foto: Administrația Prezidențială a României Facebook.com
Pe fondul încasărilor mai mici la bugetul de stat, dar și a reformelor pe care trebuie să le implementeze guvernanții pentru ca România să poată beneficia de fondurile PNRR, ministrul Investițiilor Europene, Marcel Boloş, anunța recent potențiale măsuri, precum reducerea numărului de bugetari sau modificări ale salariilor din sistemul bugetar de stat.
Fără scenarii de austeritate
Preşedintele Klaus Iohannis s-a pronunțat, joi, pe tema posibilelor tăieri de salarii în sistemul bugetar și a transmis un mesaj ferm prin care susține că situația economică a Românieie este „bună”, iar scenariile de austeritate, precum cele din 2010, nu sunt luate în calcul.
„Nu vor exista tăieri de salarii!
În spațiul public a apărut această discuție, care a luat-o într-o direcție complet greșită.
S-a dovedit când am avut criza bancară în trecut că austeritatea nu ajută și sper să rețină bine toți politicienii și cvasi-politicienii: austeritatea nu este o soluție! În consecință, nu vor exista tăieri de salarii.
Eu nu-mi doresc ca prin dezvoltarea României și prin atragerea de fonduri europene românii s-o ducă mai rău. Este o absurditate, eu vreau ca românii să o ducă mai bine și oricine spune altceva este în eroare. Avem creștere economică, avem dezvoltare, cu toate că suntem în mijlocul mai multor crize și este nevoie doar ca la anumite capitole banii să fie folosiți mai chibzuit.
Ultimul lucru pe care mi-l doresc acum, în prag de sărbătoare, este ca românii să-și facă griji că li se taie salariile sau că vor fi dați afară. Nu vor fi dați afară și nu se taie salariile! Oricine afirmă altceva greșește!”, a transmis șeful statului.
România poate pierde până la 1,4 miliarde de euro dacă nu face reforma pensiilor speciale, avertiza recent ministrul Marcel Boloș.
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, declara săptămâna trecută că în primul trimestru ANAF a avut încasări mai mici cu 4,1 miliarde de lei față de programul asumat.
În acest context, ministerele au inițiat un plan de reducere a cheltuielilor.
Coaliția de guvernare caută soluții pentru a acoperi gaura din buget care, potrivit surselor neoficiale, ar fi de 20 de miliarde de lei. Ministrul Finanțelor a infirmat informațiile privind suma vehiculată în spațiul public și a precizat că este vorba de o încetinire a încasărilor.
Reducerea de cheltuieli solicitată ministerelor vizează o economie financiară pentru a păstra ținta de deficit bugetar asumată de Guvern.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: