Politică

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, la București: Nu pot să vă ofer astăzi o dată în privința aderării României la Spațiul Schengen

Viena nu poate înainta o dată exactă pentru aderarea României la Spațiul Schengen, a declarat Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne, după sosirea la București.

Gerhard Karner (Austria): Nu pot să vă vorbesc despre o dată de aderare a României la Spațiul Schengen/Foto: Lucian Bode Facebook.com Gerhard Karner (Austria): Nu pot să vă vorbesc despre o dată de aderare a României la Spațiul Schengen/Foto: Lucian Bode Facebook.com

 

 


Austria continuă să se opună aderării României la Spațiul Schengen. 

 


Anterior, liderul PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda s-a arătat „rezervat” în privința rezultatelor vizitei ministrului austriac Gerhard Karner la București, în dosarul Schengen.

„Repet mesajul pe care l-am transmis, de ce nu am votat în 8 decembrie pentru aderarea României la Spațiul Schengen – în primul rând pentru că avem un sistem care nu funcționează. 


Dacă există controale pe care România le efectuează la frontierele externe, trebuie să știți că există controale și între Germania și Austria. 

Aceasta înseamnă că și cetățenii austrieci sunt controlați dacă se duc în Germania. Franța procedează la fel în cazul Germaniei. 


CITEȘTE ȘI:

Europarlamentarul Daniel Buda, „rezervat” în privința vizitei ministrului austriac de Interne la București: „Ei sunt nemulțumiți de gestionarea Spațiului Schengen”

Acestea sunt doar câteva exemple că sistemul Schengen nu funcționează și interesul nostru bilateral este să vedem că acest sitem începe să funcționeze. Cu frontiere externe funcționale. 

De aceea suntem parteneri, lucrăm împreună pentru a atinge aceste obiective, am făcut primii pași, dar mai avem mult de lucru împreună. (...).


Nu pot să vă ofer astăzi o dată! Mai întâi vreau să obținem rezultate împreună.

Nu pot să vă vorbesc despre o dată (de aderare a României la spațiul Schengen – n.r.), este în sarcina președinției și a comisiei de a stabili agenda consiliului.

Suntem încă departe de acel moment ca să putem susține că sistemul este funcțional.

De aceea ne luptăm, împreună cu ministrul Bode, ca sistemul să poate fi îmbunătățit. (…).

Cifrele arată că am avut peste 110.000 de solicitanți de azil anul trecut, cel mai mare număr raportat la populație, deși suntem un stat fără frontiere externe. Și vedem că sistemul nu funcționează… Iar Austria are controale la frontieră cu Germania. Nu lucrăm împotriva României, ci împreună cu România ca să obținem o îmbunătățire a sistemului”, a declarat ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, în conferința de presă susțintă alături de Lucian Bode, după sosirea în București. 

„Dezghețarea” relațiilor româno-austriece

Ministrul de Interne Lucian Bode a apreciat pozitiv vizita colegului său austriac, semnalând „dezghețarea” relațiilor bilaterale pe dosarul aderării României la Spațiul Schengen. 

„Vizita de astăzi este o continuare firească a activităţilor desfăşurate de către structurile MAI din România şi din Austria, structuri care s-au întâlnit la nivel tehnic, pe parcursul acestui an. Vizita de astăzi este, dacă vreţi, o abordare pragmatică a temelor de interes pentru ţările noastre.

Văzând abordarea din presă cu privire la această vizită, aş confirma că această vizită dezgheaţă relaţiile bilaterale dintre România şi Austria, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, relaţii care s-au răcit, după cum bine ştiţi, la sfârşitul anului trecut”, a spus Lucian Bode.

Eurodeputatul clujean Daniel Buda a arătat, miercuri, că în condițiile în care Viena continuă să se opună intrării României în Spațiul Schengen, așteptările privind identificarea unor soluții sunt moderate.

După ce la sfârşitul anului trecut ministrul austriac de interne s-a opus aderării României şi Bulgariei la Spațiul Schengen, motivând că cele două ţări nu au reuşit să împiedice imigraţia ilegală, Gerhard Karner a sosit miercuri la Bucureşti pentru discuţii cu Lucian Bode pe dosarul Schengen. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Europarlamentarul Daniel Buda, „rezervat” în privința vizitei ministrului austriac de Interne la București: „Ei sunt nemulțumiți de gestionarea Spațiului Schengen”

„Poziția Austriei nu s-a schimbat deloc”. Răspunsul Vienei pentru cancelarul german Scholz, care ceruse ridicarea vetoului pentru intrarea României în Schengen

Ultimele Stiri
abonare newsletter