Politică

Europarlamentarul Daniel Buda, „rezervat” în privința vizitei ministrului austriac de Interne la București: „Ei sunt nemulțumiți de gestionarea Spațiului Schengen”

Austria continuă să se opună aderării României la Spațiul Schengen. Liderul PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda s-a arătat „rezervat” în privința vizitei ministrului austriac Gerhard Karner la București.

Gerhard Karner, ministrul de Interne al Austriei, în vizită la București/Foto: Volkspartei Facebook.com Gerhard Karner, ministrul de Interne al Austriei, în vizită la București/Foto: Volkspartei Facebook.com

 

 


Ministrul austriac de Interne, care s-a opus aderării României la Schengen în decembrie 2022, vine miercuri în România în contextul preocupărilor de la nivel european față de extinderea spațiului Schengen.

 


Eurodeputatul clujean Daniel Buda a apreciat pozitiv vizita partenerilor austrieci la București, dar a arătat că în condițiile în care Viena continuă să se opună intrării României în Spațiul Schengen, așteptările privind identificarea unor soluții sunt moderate.

CITEȘTE ȘI:

Austria nu și-a schimbat decizia privind aderarea României la spațiul Schengen. Premierul suedez: „Răspunsul simplu este: «NU»”

„Eu sunt rezervat în privința vizitei acestui ministru, dat fiind faptul că din păcate la nivel european Comisia Europeană a încercat să vină cu o serie de soluții, dar dar din câte înțeleg ei (austriecii – n.r.) sunt în continuare nemulțumiți vizavi de gestionarea Spațiului Schengen”, a declarat, miercuri, europarlamentaul clujean Daniel Buda în cadrul unei intervenții radio locale. 


„Sigur, tototdată este un lucru bun că vine în România, pentru a vedea în momentul de față că suntem pregătiți pentru a asigura securitatea la nivelul frontierelor, chiar dacă nu suntem încă în Schengen. (...).

Chiar dacă nu se mai discută atât de mult în spațiul puiblic pe această termă, există o presiune foarte mare pe diverse paliere la nivel european în vederea intrării României în Spațiul Schengen”, a adăugat Buda. 


Potrivit liderului PNL Cluj, transportatorii români sunt printre cei mai afectați de întârzierea aderării României la Spațiul Schengen. Beneficiile aderării României în spațiul Schengen nu se rezumă doar la traversarea facilă a granițelor, ci comportă un impact pozitiv asupra mediului de afaceri, în sfera economică. În prezent, dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din spaţiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sunt membre ale blocului comunitar (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).

După ce la sfârşitul anului trecut ministrul austriac de interne s-a opus aderării României şi Bulgariei la Schengen, motivând că cele două ţări nu au reuşit să împiedice imigraţia ilegală, Gerhard Karner este aşteptat miercuri la Bucureşti pentru discuţii cu Lucian Bode pe dosarul Schengen. 


În decembrie 2022, Viena şi-a justificat poziţia prin faptul că în Austria au ajuns peste 100.000 de migranţi sau solicitanţi de azil, dintre care circa 75.000 nu fuseseră încă înregistraţi. Potrivit autorităților austriece mulţi dintre cei neînregistraţi ar veni prin România sau Bulgaria. 

Austria este singura ţară din UE care s-a opus constant intrării României în spaţiul Schengen. În cazul Bulgariei, opoziţia a fost exprimată de Olanda.

Autoritățile române susțin că țara noastră își menține obiectivul de intrare în spațiul Schengen.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

„Poziția Austriei nu s-a schimbat deloc”. Răspunsul Vienei pentru cancelarul german Scholz, care ceruse ridicarea vetoului pentru intrarea României în Schengen

Austria nu și-a schimbat decizia privind aderarea României la spațiul Schengen. Premierul suedez: „Răspunsul simplu este: «NU»”

Bulgaria estimează că ar putea adera la Spațiul Schengen în toamna acestui an

abonare newsletter