Politică
Încoronarea Regelui Charles, un avantaj politic „extraordinar”. Boc: „Ce frumos e să ai un «ambasador» al României la rang de monarh al Marii Britanii”
Regele Charles a devenit, neoficial, cel mai bun ambasador al ţării noastre. Emil Boc susține că încoronarea sa, care va avea loc pe 6 mai, va aduce un „avantaj politic extraordinar” României.
Regele Charles al III-lea, întâmpinat de clujeni după ceremonia de la UBB în care a primit titlul de Doctor Honoris Causa, în anul 2017 / Foto: monitorulcj.ro
Sâmbătă, 6 mai, are loc ceremonia oficială de încoronare a Regelui Charles al III-lea, un eveniment ce se așteaptă a fi unul istoric, despre care primarul Clujului, Emil Boc, spune că este un „avantaj politic extraordinar” pentru țara noastră.
Edilul clujean l-a întâlnit de două ori pe Regele Charles și poate să spună că acesta este „îndrăgostit de România”:
„Evident că este un avantaj politic extraordinar. Ce frumos este să ai un asemenea «ambasador» al României la rang de monarh al Marii Britanii. De aceea cred că dincolo de simbolismul evenimentului, dincolo de valoarea extraordinară a monarhiei britanice, pentru ceea ce înseamnă democrație și valorile pe care le presupune democrația - este un act de istorie ce se întâmplă la Londra. E un semnal democratic pentru întreaga lume, acum mai ales într-o perioadă în care prieteni ai totalitarismului încearcă să-și facă un club separat. Cu atât mai mult avem nevoie ca toți ceilalți care suntem de partea valorilor democrației să le promovăm, să le susținem și să ne susținem reciproc. De aceea eu salut acest gest istoric de încoronare și mă bucur că la Palatul Buckingham avem o persoană care știe multe despre România și prețuiește România. Am avut șansa să îl întâlnesc pe Regele Charles de cel puțin două ori: și la Palatul Victoria și la Cluj cu ocazia decernării titlului Doctor Honoris Causa. Este un om îndrăgostit de România, în sensul bun al cuvântului - de prețuire a valorilor pe care le avem. Sunt convins că e un ambasator inclusiv al României din această perspectivă, cunoscând România și românii”, a declarat Emil Boc, la o emisiune radio.
Deşi nu mai este o noutate că o parte dintre ascendenţii familiei regale britanice provin din Transilvania, cert este însă că una dintre ramurile principale ardelene din care s-a tras Regina Elisabeta II aparține familiei Kemeny, originară din comuna clujeană Mănăstireni. Cu alte cuvinte, în venele prinţului moştenitor Charles şi ale fiilor lui, William şi Harry, curge şi sânge de clujean.
Cu o prezență constantă în România ultimilor 25 de ani, Regele Charles a cumpărat mai multe proprietăți aici, a înființat o fundație în țara noastră și s-a transformat într-un adevărat ambasador al României în lume. El a arătat lumii întregi, dar şi nouă, ce comori valoroase sunt satele, tradiţiile noastre şi mai ales oamenii care le ţin vii.
Zi istorică. Cum va decurge încoronarea regelui
Ziua istorică de 6 mai 2023 va începe cu „procesiunea Regelui", regele Charles urmând să ajungă cu trăsura la Westminster Abbey de la Palatul Buckingham, parcurgând o distanţă de circa doi kilometri. Ceremonia urmează să înceapă la ora locală 11:00 și va dura aproximativ o oră sub conducerea arhiepiscopului de Canterbury Justin Welby, liderul spiritual al Bisericii Anglicane. Pe fundalul unor piese muzicale din repertoriul clasic, precum şi a unor compoziţii mai moderne, ceremonia este menită „să reflecte rolul monarhului în prezent şi în viitor, fiind în acelaşi timp înrădăcinat în tradiţii istorice", a afirmat Palatul Buckingham.
Chiar dacă regele Charles al III-lea, în vârstă de 74 de ani, şi-a dorit o ceremonie mai simplă şi mai scurtă decât cea a reginei Elisabeta a II-a, în prezenţa unui număr limitat de 2.000 de invitaţi (lideri străini, capete încoronate, politicieni, societate civilă), anumite etape sunt intangibile.
Odată intrat în Westminster Abbey, regele va fi prezentat şi aclamat de public înainte de a depune jurământul. Acest jurământ de încoronare, scris în 1688, a suferit modificări de-a lungul secolelor. Regina Elisabeta a II-a a jurat, de exemplu, să guverneze „conform legilor lor” popoarele Regatului Unit şi ale ţărilor din Commonwealth, o asociaţie de state reunite sub Coroana Britanică, şi să apere religia anglicană în care monarhul este liderul suprem.
Apoi, Charles, aşezat pe tronul regelui Edward, va primi ungerea cu ulei sfânt din partea arhiepiscopului, apoi atributele regale: mantia regală, globul (un glob de aur pe care se află o cruce), sceptrul şi coroana regală St. Edward care va fi pusă pe capul suveranului. Membrii familiei regale îi vor aduce ulterior un omagiu.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: