Politică

ANI verifică averea liderilor de sindicat

<p align="justify"><img class="caption" src="documente/stories/02_februarie/16_ziua/agentia-nationala-de-integr.jpg" border="0" alt="Agenţia Naţională de Integritate" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Agenţia Naţională de Integritate verifică averea în cazul a 15 lideri de sindicat care nu şi-au depus declaraţiile de avere şi interese sau a căror avere acumulată este nejustificată.</p> <p align="justify">Surse din cadrul ANI au declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că printre liderii de sindicat verificaţi se numără Bogdan Hossu, Vasile Marica, Dumitru Costin, Liviu Luca, Gheorghe Izvoranu, Ion Popescu, Marius Petcu, Anton Hadar şi Vasile Lincu. Inspectorii de integritate susţin că verificarea averii liderilor de sindicat a început în urmă cu câteva luni.</p> <p>Preşedintele FNS Alma Mater, Anton Hadar, a confirmat, la un post public de televiziune, că a primit o scrisoare din partea ANI, prin care era informat că 's-a declanşat o evaluare a averii dobândite împreună cu familia'.</p>

'Am primit o nouă scrisoare de la ANI prin care mi se comunica că (...) s-a declanşat evaluarea averii dobândite împreună cu familia şi că trebuie să prezint documente justificative pentru clarificarea elementelor din lucrare... Eu le-am pus pe site cu mult înainte de termenul limită, le-am trimis toate documentele cerute...Mi s-a spus că pot să consult un avocat. Mi se pare o lipsă de respect din partea guvernului să sâcâie astfel un om...Oamenii valoroşi sunt urmăriţi, prigoniţi. Vor să ne lămurească ca vor să tăcem din gura când lucrurile merg prost. Nu sunt dispus să tac...Să mă sâcâie în halul ăsta nu e un lucru bun (...). Am depus înainte de termenul limită toate documentele, le-am trimis toate documentele (...). Este o acţiune jenantă a lui ANI împotriva noastră. Toate datele astea sunt puse pe site, la vedere, le-am menţionat când s-a solicitat. A trimite aproape săptămânal câte o scrisoare mi se pare indecent (...). Cred că va trebui să ne luăm avocaţi, pentru că la modul cum suntem urmăriţi trebuie să ne luăm oameni de specialitate să ne apere interesele. Probabil voi declanşa şi acţiune în instanţă', a spus Hadar, adăugând că intenţionează să convoace Biroul Executiv al Federaţiei, 'pentru a vedea încotro ne îndreptăm'.
La rândul său, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Iuliu Hossu, a precizat că 'nu îi este frică de ANI', deoarece este doar 'o instituţie folosită ca un instrument indirect'.

'Nu mi-e frică de ANI. ANI nu reprezintă decât o instituţie folosită ca un instrument indirect, ca şi DNA, de a crea o imagine de culpabilitate unor persoane ce nu sunt agreate de, hai să spunem, instituţiile statului. Până acum ANI nu a făcut niciun demers public legat de persoanele ce lucrează cu banii statului. ANI se autosesizează pe ultima suta de metri şi declanşează un fel de proces naţional, de dare cu pietre în liderii de sindicate. Mai sunt şi alte acţiuni puse pe seama liderilor de sindicat, cum e problema corupţiei. Eu nu zic că nu mai sunt şi uscături. (...). În loc să se focalizeze pe cei ce folosesc banii publici, se găsesc ţapi ispăşitori, cum e mişcarea sindicală, liderii de sindicat, ca singurul motiv al situaţiei de azi. În rest, toţi şi-au făcut datoria, dar liderii de sindicat azi subminează autoritatea statului', a spus Hossu.
Preşedintele BNS, Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, susţine că toată această acţiune, în ceea ce îl priveşte, a fost determinată de un articol de presă apărut în toamna anului trecut, care 'cuprinde sută la sută informaţii mistificate'.


'În cazul meu ANI s-a autosesizat în baza articolului de presă. Am dat declaraţii şi am arătat că toate datele din articol sunt făcături (...). Ceea ce se întâmplă cu mine şi cu alţii face parte dintr-o campanie de intoxicare a opiniei publice (...). Am depus la timp toate declaraţiile, niciun fel de probleme.. În ce mă priveşte, le stau la dispoziţie, aştept să se termine investigaţiile. Dacă vor dovedi că am fost infractor şi mincinos voi suporta rigorile legii şi, dacă nu, voi acţiona în judecată publicaţia', a afirmat Costin.
Vasile Lincu, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex" a confirmat la rândul său că a primit invitaţie de la ANI să prezinte documente justificative privind averea, în urma unei autosesizări din decembrie 2010.

'Nu am nimic de ascuns. Am fost la ANI, nu au putut să explice de ce eram pe listă. Am făcut dovada(...) Legătura cu autosesizarea sunt formele de protest de anul trecut(...) Toate pesoanele de pe lista (ANI n.r) au fost foarte active în acţiunile sindicale. Asta e singura legătură dintre persoanele de pe lista ANI', a subliniat Lincu.


Şi Ion Popescu, preşedintele Confederaţiei Meridian, consideră că este vorba despre o campanie nejustificată.

'Mi-au solicitat documente privind bogăţia strânsă şi le-am transmis ce mi-au cerut. Să-şi facă datoria, e foarte bine, că de aceea sunt plătiţi din banii contribuabililor(...) să aibă o conştiinţă în momentul când abordează probleme de felul ăsta, bineînţeles legate de legislaţie. Noi (liderii de sindicat de la Meridian n.r) nu avem afaceri cu statul, nu luăm bani de la stat, nu suntem implicaţi în afaceri dubioase(...). Mi se pare cam nejustificată campania aceasta', a precizat Popescu.


În opinia lui Sorin Dumitraşcu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, nu este vorba despre o 'listă neagră', ci despre nişte proceduri normale.

'Nu e o listă neagră. Sunt proceduri normale şi ANI îşi face treaba. Din punctul meu de vedere nu este nicio problemă. Le-am dat toate documentele, declaraţia de avere, cea de interese, copii după numirea în funcţia de preşedinte al federaţiei', a spus Dumitraşcu, adăugând însă că nu i se pare normal să fie verificat, deoarece nu este plătit din bani publici. AGERPRES

Ultimele Stiri
abonare newsletter