Politică

PDL aşteaptă după UDMR

<p><img class="caption" src="documente/stories/02_februarie/17_ziua/boc-kelemen.jpg" border="0" alt="Emil Boc - Kelemen Hunor" title="Va rămâne UDMR alături de Emil Boc şi dacă la Congres va câştiga Kelemen Hunor? Democrat-liberalii aşteaptă răspunsul… " style="float: left; margin: 2px 5px;" />Cum văd reprezentanţii UDMR varianta premierului tehnocrat şi “alăturarea” cu PDL?</p> <p>Emil Boc nu şi-a dat demisia, iar varianta premierului tehnocrat a picat, cel puţin pentru moment. Democrat liberalii aşteaptă acum o “evaluare a situaţiei şi din partea UDMR”.</p> <p>După discuţiile din ultimele zile cu şeful statului, democrat-liberalii au decis să se consulte cu partidele şi grupurile aflate alături de ei la putere în privinţa posibilităţilor de “relansare” a încrederii în Coaliţie şi în Guvern.</p> <p>Mai mult, preşedintele Traian Băsescu a explicat că o decizie finală în acest sens se va lua după alegerile din UDMR.</p> <h4>Se amână Consiliul de Conducere al PDL</h4> <p>Delegaţia democrat-liberalilor clujeni nu mai pleacă, la sfârşitul acestei săptămâni la Bucureşti. PDL a decis să mai aştepte până după Congresul UDMR şi să amâne Consiliul Naţional de Conducere (CNC), care trebuia să aibă loc la sfârşitul acestei săptămâni. Anunţul a fost făcut de conducerea partidului după întâlnirea cu parlamentarii PDL şi cu liderii locali ai partidului. CNC al PDL trebuia să convoace Convenţia Naţională la mijlocul lunii mai.</p>

La UDMR Cluj, balanţa înclină înspre un premier politic

Laszlo Attila * Preşedinte UDMR Cluj

“Aş opta pentru un premier politic, pentru că şi aşa majoritatea în Parlament este labilă. Cred că un premier politic ar avea susţinere parlamentară. Sunt şi aşa o serie de dispute care periclitează majoritatea parlamentară… Dar nu cred că ne priveşte ce premier îşi va pune PDL”


Vicepreşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat pentru presa centrală că UDMR ar prefera un premier politic, pentru că unul tehnocrat ar avea permanent probleme în privinţa susţinerii parlamentare şi a sprijinului politic. Kelemen a menţionat, de asemenea, că în următoarele 10-12 zile “se va face o evaluare şi din partea UDMR şi din partea PDL în acest sens”.

Şi preşedintele UDMR Cluj, Laszlo Attila, susţine că este de preferat un premier politic.


“Mai degrabă aş opta pentru un premier politic, pentru că şi aşa majoritatea în Parlament este labilă. Cred că un premier politic ar avea susţinere parlamentară. Sunt şi aşa o serie de dispute care periclitează majoritatea parlamentară… Dar nu cred că ne priveşte ce premier îşi va pune PDL”, a declarat Laszlo, pentru monitorul.

După întrunirea de săptămâna trecută a Consiliului Reprezentanţilor Unionali al UDMR (CRU), unii lideri ai Uniunii au ajuns la concluzia că “alăturarea” cu PDL trebuie regândită. Mai exact, voci din interiorul Uniunii suţin că la CRU s-a văzut foarte clar că există opinii diverse în privinţa prezenţei UDMR la guvernare.


“La Congres se va discuta, probabil şi dacă dacă rămânem sau nu la guvernare. S-a văzut la CRU că există opinii diverse în acest sens. Dar un Congres poate să decidă, prin vot acest lucru. Trebuie tranşată această problemă pentru totdeauna”, a adăugat liderul UDMR Cluj.

Eckstein-Kovacs Peter este, însă, rezervat în declaraţii în privinţa rămânerii UDMR alături de PDL. “Doar în calitate de preşedinte al Uniunii aş putea să mă exprim în acest sens…”, a declarat Eckstein pentru monitorul. Pe de altă parte, el l-a acuzat, săptămâna trecută, pe Kelemen Hunor că “amanetează Uniunea PDL”, prin afirmaţia că UDMR este de centru dreapta: “Nu toţi maghiarii sunt de centru dreapta, cantonarea lângă un singur partid este un gest greşit”.


Vă reamintim că şi senatorul UDMR Georgy Frunda a spus săptămâna trecută, în cadrul CRU, că are rezerve serioase “faţă de acestă coabitare în coaliţie, iar dialogul cu PNL şi PSD este de o importanţă vitală pentru UDMR”.

abonare newsletter