Politică

Cătăniciu acuză Primăria că a ascuns pierderea unei şcoli

<p><img class="caption" src="documente/stories/02_februarie/17_ziua/scoala-ioan-bob.jpg" border="0" alt="Şcoala Ioan Bob" title="Steluţa Cătăniciu: “Primăria a ascuns retrocedarea clădirii în care funcţionează Şcoala Bob”" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Parohia Romano-Catolică a obţinut în luna mai 2010 retrocedarea imobilului în care funcţionează Şcoala „Ioan Bob”. Conducerea şcolii şi Consiliul Local nu au fost înştiinţate oficial de Primărie, motiv pentru care Steluţa Cătăniciu îl acuză pe Sorin Apostu de „abuz de putere”.</p> <p>Consilierul local Steluţa Cătăniciu (PNL) acuză Primăria municipiului că a “ascuns” retrocedarea clădirii în care funcţionează Şcoala “Bob”.</p> <p>Retrocedarea imobilului din Piaţa Unirii nr. 15 s-a făcut în luna mai, a anului trecut. Consilierul local, alături de alţi colegi liberali va face o plângere penală împotriva Primăriei.</p> <p>“În mai 2010 a fost retrocedat, de către Comisia Specială de Retrocedări de la Bucureşti,  un imobil care este în patrimoniul Clujului din anul 1948. În opinia mea este vorba de un abuz de putere al primarului Sorin Apostu. Dispoziţia de retrocedare nr. 2331 din 2010 a fost ascunsă de cei din Primărie, din motive pe care le bănui”, a declarat ieri Steluţa Cătăniciu, într-o conferinţă de presă. Consilierul local a subliniat faptul că forul deliberativ local nu a fost înştiinţat de executivul Primăriei de decizia de retrocedare a imobilului din Piaţa Unirii.</p>

Şcoala “Bob” a aflat întâmplător

Consilierul liberal susţine că Primăria trebuia să înştiinţeze Consiliul Local cu privire la această dispoziţie de retrocedare, dar nici măcar Şcoala “Bob” nu a fost informată de existenţa deciziei. Potrivit Steluţei Cătăniciu, conducerea şcolii a aflat întâmplător despre acest lucru, de la o echipă ce făcea măsurători pentru o expertiză necesară scoaterii imobilului din domeniul public.

“Nu poţi să dispui retrocedarea fără avizul Consiliului Local. Cine şi-a asumat responsabilitatea de a nu ataca dispoziţia? Putea fi atacată în termen de 30 de zile”, a explicat ieri Cătăniciu. Ea a adăugat că primarul Sorin Apostu “nu putea să decidă de unul singur” că este de acord cu retrocedarea imobilului şi că trebuia să informeze şi să consulte Consiliul Local. Potrivit consilierului liberal “nu ni s-a dat de ales; nu este vorba aici de dispoziţiile de restituire, ci despre faptul că nu am fost înştiinţaţi”.


Când va fi consultat Consiliul Local?

Potrivit reprezentanţilor Primăriei municipiului Cluj-Napoca, pentru a pune în aplicare decizia de retrocedare către Parohia Romano-Catolică “se impune” scoaterea imobilului din domeniul public al autorităţii adminsitrativ teritoriale şi trecerea lui în domeniul privat al municipialităţii, în vederea semnării protocolului de predare-primire. “Acesta este momentul în parcursul documentelor în care este necesară intervenţia Consiliului Local, care va analiza propunerea de ducere la îndeplinire a prevederilor deciziei şi va adopta o hotărâre de Consiliu Local privind trecerea imobilului din domeniul public în cel privat al muncipiului”, explică reprezentanţii municipalităţii într-un comunicat de presă. Ei susţin, de asemenea, că situaţia elevilor care studiază în clasele Şcolii „Ioan Bob” nu este pusă în pericol, “activitatea educativă nefiind afectată în acest moment în nici un fel”. Mai mult, timp de 5 ani, situaţia ocupării imobilului este reglementată prin lege, Şcoala „Ioan Bob” putând să îşi continue activitatea în acest spaţiu.

„Municipalitatea s-a preocupat în mod constant cu prezervarea tuturor valorilor pe care le reprezintă Şcoala «Ioan Bob», realizând investiţii care au dus la creşterea calităţii procesului de învăţământ în spaţiile unde acest lucru a fost posibil, respectiv investiţile privind consolidarea şi mansardarea imobilului din str. Ep. Ioan Bob nr. 10”, se mai precizează în comunicatul municipalităţii.

abonare newsletter