Politică
Cum văd parlamentarii clujeni „renegocierea” PNRR
Comisia Europeană a aprobat, marţi, modificarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR), în valoare de 28,5 miliarde de euro, iar reacțiile politicienilor nu au întârziat să apară.
Parlamentarii opoziției sunt acizi pe tema renegocierii PNRR Foto: Facebook Camera Deputaților
În timp ce social democrații „se bat cu pumnii în piept”, după ce Comisia Europeană a aprobat modificarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, reprezentanții opoziției sunt ironici pe subiect.
Liderul USR Cluj, deputatul Oana Murariu, spune că guvernarea condusă de PSD a devenit un instrument de publicitate electorală. pe banii cetățenilor români și europeni.
„Guvernarea condusă de PSD a devenit un instrument de publicitate electorală pe banii cetățenilor români și europeni. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) tocmai ne-a anunțat drept “un mare succes” aprobarea de către Comisia Europeană a anumitor modificări din PNRR-ul gândit de USR când a fost la guvernare. Nu știu cum premierul Ciolacu a reușit să modifice anumite lucruri din moment ce cu o zi în urmă nu găsea nici măcar PNRR-ul României, care este public pe site-ul MIPE încă de la aprobarea sa inițială. Ce nu se punctează cum ar trebui este că alocările și investițiile în plus din PNRR sunt în domenii precum digitalizare și tranziție verde, două capitole la care România stă foarte prost în comparație cu alte state din UE. La digitalizare e suficient să amintim doar lecția ANAF sau cum să trimiți tu, bun contribuabil, o cerere pe mail și să primești răspuns peste o lună că va trebui să vii la sediul ANAF cu aceeași cerere scrisă și semnată de mână. Recenta revizuire cuprinde o diminuare a granturilor de la 14,2 miliarde Euro la 12,1 miliarde Euro ca urmare a creșterii economice înregistrate de România în 2020 şi 2021. Totodată, Comisia Europeană va condiționa autorizarea de noi plăţi de atingerea la nivel cel puțin satisfăcător a jaloanelor şi a ţintelor stabilite în PNRR-ul revizuit al României, care să reflecte progresele înregistrate în ceea ce priveşte punerea în aplicare a investiţiilor şi a reformelor. Este atât de multă muncă de făcut pentru a reforma această țară, care merită atât de multe din partea politicienilor aflați acum vremelnic la putere, dar primește atât de puțin”, a spus Oana Murariu.
Pe de altă parte, deputatul liberal clujean Radu Moisin nu se grăbește să se pronunțe pe subiect, dar subliniază că principiul transparenței în actul de guvernare ar trebui să fie esențial. “Pot comenta doar după ce aflu ce conâine documentul modificat. Momentan, doar unii din guvern dețin aceste informaâii, deși principiul transparenței în actul de guvernare ar trebui să fie esențial”, a spus, scurt, parlamentarul clujean.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News