Politică
Foștii ministri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă rămân fără imunitate în dosarul vaccinurilor. Klaus Iohannis a aprobat cererea de urmărie penală.
Președintele Klaus Iohannis a transmis ministerului Justiției cererile de urmărire penală a lui Vlad Voiculescu și a Ioanei Mihăilă, în dosarul achizițiilor de vaccinuri în perioada pandemiei.
Vlad Voiculescu (USR), fost ministru al Sănătății, în timpul administrării unei doze de vaccin anti-Covid, în ianuarie 2021/Foto: USR Facebook.com
Procurorii DNA au solicitat, săptămâna trecută, ridicarea imunității ex-premierului Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății (USR), Vlad Voiculescu și Oana Mihăilă, în dosarul legat de achiziția vaccinurilor anti-Covid.
Procurorii anticorupție arătau că cei trei au decis asupra achiziției unei cantități de peste 52 de milioane de doze de vaccin anti-Covid, în valoare de peste 1 miliard de euro, deși statul român avea asigurată deja cantitatea necesară pentru vaccinarea a 23 de milioane de persoane, în baza unor contracte anterioare.
CITEȘTE ȘI:
DNA cere ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Oana Mihăilă, în dosarul achiziției de vaccinuri anti-COVID
Tot atunci, solicitarea pentru urmărirea penală a ex-premierului Florin Cîțu și foștilor miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, a fost trimisă de procurorii DNA către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vederea sesizării preşedintelui României şi Senatului pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale.
Cererile de urmărie penală, aprobate de Președinte
Administrația Prezidențială a anunțat, luni, că președintele Klaus Iohannis i-a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, cererile de urmărire pe numele celor doi foști miniștri ai Sănătății. Concomitent cu ministrul Justiției, a fost înștiințat și Parchetul General.
„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis luni, 27 noiembrie 2023, ministrului justiției, doamna Alina-Ștefania Gorghiu:
– cererea de urmărire penală a domnului Vlad Vasile Voiculescu, în calitate de fost ministru al sănătății în perioada 23 decembrie 2020 – 14 aprilie 2021, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 243/P/2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției, sub aspectul săvârșirii de către acesta a două infracțiuni de abuz în serviciu, prevăzute de art. 297 alin. (1) raportat la art. 309 din Codul penal și a unei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, prevăzută de art. 48 alin. (1) raportat la art. 297 alin. (1) din Codul penal și la art. 309 din Codul penal, toate cu aplicarea dispozițiilor art. 38 alin. (1) din Codul penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispozițiilor art. 109 alin. (2) din Constituția României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008;
– cererea de urmărire penală a doamnei Ioana Mihăilă, în calitate de fost ministru al sănătății în perioada 21 aprilie 2021 – 08 septembrie 2021, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 243/P/2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției, sub aspectul săvârșirii de către aceasta a infracțiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. (1) raportat la art. 309 din Codul penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispozițiilor art. 109 alin. (2) din Constituția României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008”, potrivit Administrației Prezidențiale.
Solicitarea DNA în cazul lui Florin Cîțu, decisă în Senat
Biroul permanent al Senatului a decis, luni, ca plenul să discute miercuri solicitarea DNA referitoare la începerea urmăririi penale în cazul fostului premier Florin Cîţu, în prezent senator, acuzat de abuz în serviciu în dosarul vaccinurilor anti-COVID.
Anterior, predintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că senatorii liberali vor vota în favoarea ridicării imunităţii fostului premier Florin Cîţu, adăugând că acesta îşi va da demisia din grupul parlamentar şi va deveni senator neafiliat.
Potrivit fostului premier Cîțu, acesta va solicita la rândul său ridicarea imunității. Florin Cîțu a susținut, însă, că nu va demisiona din partid şi nici din grupul parlamentar.
„Eu voi cere colegilor să voteze pentru ridicarea imunităţii. Dacă aş fi avut funcţii în PNL, bineînţeles că aş fi renunţat, dar nu am nicio funcţie”, a declarat Florin Cîţu, luni, la Palatul Parlamentului.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea cererilor de urmărie penală.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: