Politică
Sondajul care dă mână liberă Coaliției de guvernare să comaseze alegerile. 53% dintre români vor comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale. Cum ar vota românii?
Peste 50% dintre români sunt de acord cu comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale. Datele unui nou sondaj, realizat la comanda PNL-PSD, dă undă verde Coaliției să încheie demersurile pentru desfășurarea simultană a alegerilor din acest an.
Sondaj. Comasarea alegerilor și intenții de vot pentru alegeri europarlamentare/Foto: Depositphotos.com
În ultimele luni, românii au fost „bombardați” de sondaje de opinie pe tema alegerilor europarlamentare din acest an, a încrederii în liderii politici, dar și cu privire la ideea comasării alegerilor.
CITEȘTE ȘI:
Prof. univ. Sergiu Mișcoiu: „Comasarea alegerilor locale cu europarlamentarele, o idee bolnavă”
Astfel, dacă luna trecută un sondaj INSCOP prezenta date potrivit cărora aproape jumătate dintre români (49,4%) sunt de părere că alegerile din 2024 ar trebui organizate fiecare separat, în timp ce un procent apropiat (46,6%) consideră că unele dintre scrutine ar trebui comasate, un nou sondaj (CURS) publicat săptâmâna aceasta arăta că 50% dintre repondenți consideră comasarea alegerilor o idee bună sau foarte bună, în timp ce doar 31% o consideră o idee proastă sau foarte proastă.
Noile sondaje (Avangarde), realizate la comanda Coaliției de guvernare, prezintă deja o realitate diferită – peste 50% dintre respondenți pledează pentru desfășurarea simultană a mai multor tipuri de alegeri: locale și europarlamentare.
La întrebarea „Dumneavoastră personal sunteţi de acord ca alegerile europarlamentare să fie comasate cu alegerile locale?”, 53% dintre cei chestionaţi au răspuns afirmativ, 35% nu sunt de acord, iar 12% nu pot aprecia sau nu răspund.
O altă întrebare a fost: „Viitorul Guvern al României care se va forma după alegerile generale ar trebui să fie alcătuit din partide care împreună să asigure majoritatea constituţională şi stabilitate politică?”, 66% răspunzând afirmativ, 21%, negativ, iar 13% nu pot aprecia sau nu răspund, potrivit sondajului publicat joi de Avangarde, la comanda PNL-PSD.
Cum ar vota românii dacă europarlamentarele ar avea loc duminica viitoare?
Acelaşi sondaj mai arată că PSD ar obţine 31% din voturi la alegerile pentru Parlamentul european, iar PNL - 20%, urmat de AUR cu 18 % şi de Alianţa Dreapta Unită, cu 15%.
De asemenea, în ceea ce priveşte intenţiile de vot la europarlamentare, 31% ar vota PSD, 20% - PNL, 18% - AUR, 15% - Alianţa Dreapta Unită, SOS România - 8%, UDMR - 5%, REPER - 2%, alte partide - 1%.
Decizia privind comasarea alegerilor, adoptată în urma consultării cu Klaus Iohannis
Partidele politice aflate la guvernare au obținut sondajul de opinie care să le permită încheierea discuțiilor cu privire la comasarea alegerilor din acest an. Spre exemplu, social-democratul Mihai Tudose a afirmat că, potrivit unei cercetări sociologice, 60% dintre români îşi doresc comasarea alegerilor, fără să facă însă mai multe precizări pe acest subiect.
CITEȘTE ȘI:
Comasarea alegerilor din România în context european. Proiect asumat cu patru luni înainte de scrutinele electorale, care va bulversa alegătorii. „Nu va reduce costurile și va genera confuzie”.
Astfel, preşedinţii PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, au avut miercuri o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, potrivit unor surse politice. De altfel, la începutul lunii februarie, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că discuţia din coaliţie cu privire la comasarea alegerilor este legitimă, în condițiile în care desfășurarea celor patru rânduri de alegeri în decurs de șase luni ar fi destul de greu de gestionat.
O primă şedinţă a coaliţiei de guvernare pe tema stabilirii calendarului alegerilor şi a unei eventuale comasări s-a desfăşurat, miercuri dimineaţă, la Palatul Victoria.
Liderii coaliţiei de guvernare PSD - PNL, preşedinţii Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, vor anunţa, miercuri, la ora 19,00, decizia în privinţa organizării alegerilor din acest an, după ce, în cursul aceleiaşi zile, vor avea loc şedinţe separate ale celor două partide pentru a aproba strategia, au anunţat reprezentanţii Coaliției de guvernare.
Recent, zeci de organizații au criticat intenția PSD-PNL de a comasa alegerile europarlamentare cu cele locale în luna iunie, arătând că aceasta limitează anumite drepturi ale alegătorilor și afectează competiția electorală și principiile securității juridice.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: