Politică
Proiectul de OUG pentru comasarea alegerilor, publicat de Guvern. Primarii pot schimba partidul cu 60 de zile înainte de data scrutinului, iar candidații la europarlamentare pot să se înscrie și la alegerile locale.
Guvernul a publicat Ordonanța de Urgență pentru comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare.
Ordonanța de urgență pentru comasarea alegerilor, publicată în consultare publică/Foto: Depositphotos.com
Cum se vor desfășura alegerile europarlamentare și locale?
Prin proiectul de OUG se propune ca alegerile europarlamentare şi locale să se desfăşoare în aceeaşi zi, duminică, 9 iunie 2024.
Totodată, se propune ca perioada electorală să înceapă la data de 12 martie şi să se încheie în termen de 3 zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial al României.
CITEȘTE ȘI:
Coaliția a decis comasarea alegerilor. Liste comune la euro, liste separate la locale. Liderul PNL Nicolae Ciucă: „Românii își doresc stabilitate”.
Potrivit proiectului, la alegerile din data de 9 iunie, o persoană poate candida, în acelaşi timp, pentru Parlamentul European, precum şi pentru funcţia de consilier local, de consilier judeţean, de primar sau de preşedinte al Consiliului judeţean, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
La alegerile din data de 9 iunie 2024, votarea începe la ora 07.00 și se încheie la ora 22.00.
„Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot” și „pot vota până cel mult la ora 23.59”, mai prevede proiectul.
Cetăţenii cu drept de vot care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală cu mai puțin de 60 de zile înaintea datei scrutinului îşi vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care îşi au domiciliul.
Proiectul de OUG stabilește că aceleași birouri electorale se vor ocupa de ambele scrutine și că votarea se va face în aceleași secții de votare.
„La alegerile din data de 9 iunie 2024, în secțiile de votare din țară, alegătorii votează în aceleaşi secţii de votare, în acelaşi interval de timp, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea «VOTAT», pe buletine de vot separate, prezenţa la vot fiind consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin”.
Ordonanţa de urgenţă este propusă spre adoptare în vederea reducerii cheltuielilor şi a perioadei electorale, în condiţiile în care în România în anul 2024 se vor desfăşura patru tipuri de scrutine electorale, dar şi ţinând cont de faptul că, la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, alegerile europarlamentare se desfăşoară în mod frecvent, la aceeaşi dată cu cele locale, mai explică iniţiatorii.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: