Politică
Alegeri europarlamentare. Doar 32% din candidaţii propuşi de partide sunt femei. ONG: „Nu există o creștere a numărului de candidate în 2024”.
La alegerile europarlamentare din 9 iunie doar o treime din candidaţii propuşi de partide sunt femei. Procentul este apropiat de datele din 2019, când 31% dintre cadidate au fost femei, potrivit unui raport privind participarea femeilor la procesul electoral.
Alegeri europarlamentare. O treime din candidaţii propuşi de partide sunt femei/Foto: Depositphotos.com
Partidele politice, alianţele electorale şi candidaţii independenţi au putut depune candidaturi până la data de 10 aprilie. Pentru alegerile din 2024 s-au înscris 15 partide/alianţe şi 7 candidaţi independenţi. Termenul limită pentru anunţarea candidaturilor finale este 29 aprilie.
CITEȘTE ȘI:
Alegeri europarlamentare. 15 formaţiuni politice şi alianţe, plus 7 candidaţi independenţi s-au înscris la Biroul Electoral. Vezi LISTELE.
Expert Forum a analizat candidaturile depuse de cele 15 partide şi alianţe electorale şi 7 candidaţi independenţi până pe 10 aprilie.
Raportul publicat conţine statistici despre participarea femeilor la procesul electoral, profilul profesional al candidaţilor şi atrage atenţia asupra nevoii de a creşte transparenţa şi eficienţa înregistrării şi validării candidaturilor în paralel cu reducerea numărului prohibitiv de semnături de susţinere.
Aproape o treime dintre candidaţii propuşi de partide pentru alegerile europarlamentare din iunie sunt femei. Cele mai multe candidate se regăsesc pe listele REPER, AUR şi SOS România, urmate de PSD+PNL, iar 10 din 15 partide/alianţe au inclus o femeie pe primele trei locuri.
„Pentru alegerile din iunie, partidele şi alianţele electorale au înaintat 171 de candidate (32%) şi 364 candidaţi de sex masculin (68%). În 2019, 31% din candidaţi au fost femei, deci nu există o creştere în 2024. În prezent, 5 din 33 de europarlamentari sunt femei (15%). În plus, şase din şapte candidaţi independenţi sunt bărbaţi”, potrivit raportului EFOR.
Cele mai multe candidate se regăsesc pe listele REPER, AUR şi SOS România (39%), urmate de PSD+PNL (37%). Alianţa Dreapta Unită a înregistrat 35% candidate. La UDMR procentul candidatelor se ridică la 30%, iar la PUSL la 23%.
La nivel de partid, listele cele mai echilibrate sunt la USR (12 femei /11 bărbaţi) şi PSD (12 femei/11 bărbaţi). Doar un sfert dintre candidaţii liberali sunt femei – 5 din 20. La UDMR 13 din 43 de candidaţi sunt femei.
La Alianţa Dreapta Unită, prima femeie de pe listă este pe locul cinci (Cristina – Mădălina Prună), iar la Alianţa PSD+PNL se regăseşte pe locul 3 (Gabriela Firea). La AUR cel mai sus poziţionată femeie este pe locul 4 – Teodorescu Maria – Georgiana.
Trei partide au propus femei pe primul loc: SOS România, PAD şi ARS. PSD-PNL au declarat public că vor pune o femeie pe primul, însă lista este deschisă de europarlamentarul Mihai Tudose.
Reper este singurul partid care a folosit o listă de tip fermoar (în funcţie de sex), adică a pus alternativ candidaţii de sex masculin, respectiv feminin, cel puţin în prima jumătate a listei.
Apel pentru creşterea transparenţei şi eficienţei înregistrării candidaților
Numărul de semnături solicitat candidaților este „printre cele mai prohibitive din UE”, iar reprezentanții EFOR arată că acesta ar trebui redus.
„Numărul de semnături nu ar trebui să reprezinte o barieră, ci mai degrabă o dovadă a faptului că partidele sau candidații au parte de o susținere rezonabilă.
În lipsa unei proceduri realiste de verificare și validare, numărul mare de semnături nu face decât să reducă artificial numărul de competitori și să avantajeze partidele mari, care au resurse. Potențialele nereguli sunt oricum dificil de demonstrat”, potrivit raportului, care semnalează că procedura de verificare ar trebui să fie publică și accesibilă din timp.
De asemenea, Biroul Electoral Central ar trebui să publice alături de lista de candidaturi propusă și numărul de semnături declarat de către partidul politic sau candidatul independent, mai arată sursa citată.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: