Politică

Clujul imobiliar, mai scump decât Bucureștiul. Sabin Sărmaș: „Omul de rând plătește pentru urbanismul de cumetrie”

Clujul are cea mai scumpă piață imobiliară din țară, cu o medie a prețurilor pe metru pătrat cu peste 800 de euro față de cea înregistrată în Capitală.

Sabin Sărmaș, candidat independent pentru Primăria municipiului Cluj-Napoca la alegerile locale din 9 iunie 2024. Foto: echipa de campanie Sabin Sărmaș Sabin Sărmaș, candidat independent pentru Primăria municipiului Cluj-Napoca la alegerile locale din 9 iunie 2024. Foto: echipa de campanie Sabin Sărmaș

 

 


„Este efectul firesc al unei bule imobiliare create și întreținute de administrația Emil Boc”, comentează Sabin Sărmaș, candidat independent la Primăria municipiului Cluj-Napoca.

 


Prețul mediu de vânzare al apartamentelor din Cluj-Napoca a crescut la 2.631 de euro/mp, cel mai mare din țară, cu  un avans de 14% față de 2022, și cu 4% mai mult față de primul trimestru al anului în curs, arată o analiză imobiliare.ro. Pentru comparație, media de vânzare a apartamentelor din București este de 1.799 de euro/mp, în creștere cu aproximativ 15% faţă de aprilie 2023. 

Prin limitarea numărului de proiecte și autorizarea doar a unor dezvoltatori apropiați Primăriei, Emil Boc a creat și ținut sub control o bulă imobiliară cu o ofertă limitată pentru o cerere imensă. Rezultatul a fost o explozie în lanț a prețurilor. O chirie mai mare plătită de o afacere oarecare, bunăoară, înseamnă și un transfer automat de prețuri către consumatorul final, care ajunge să plătească servicii și produse mai scumpe. Așa am ajuns să avem la Cluj prețuri mai mari la orice, în frunte cu cel mai scump coș minim de consum pentru un trai decent”, spune Sabin Sărmaș, considerat principalul contracandidat al lui Emil Boc la alegerile din 9 iunie


În opinia sa, prețurile pot reveni la normal doar prin spargerea bulei imobiliare, adică prin deblocarea proiectelor de investiții din oraș și prin construirea de locuințe sociale și pentru tineri, precum și de campusuri studențești, prin parteneriate public-private. Și tot prin parteneriate cu dezvoltatorii imobiliari, mai explică Sabin Sărmaș, municipalitatea poate construi în cadrul noilor proiecte creșe, grădinițe și școli, reducând astfel și din presiunea pe care lipsa celor din urmă o pune pe traficul din oraș. 

„Soluția e simplă. Faci infrastructură în zonele din Cluj în care poți să construiești, dacă se impune treci anumite zone din extravilan în intravilan, și lași orașul să se dezvolte. Cât timp refuzi să faci asta din considerente populiste, în numele bunăstării locuitorilor orașului nostru, plata vine de fapt tocmai de la omul de rând al cărui bine pretinzi că îl urmărești. Fără o creștere a ofertei, piața imobiliară nu se mai poate regla”, conchide Sabin Sărmaș.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Sabin Sărmaș: Dacă mai are un dram de onoare, Emil Boc trebuie să plece de la Primărie

Sabin Sărmaș nu vrea susținerea AUR. „Partidul meu sunt clujenii”, spune liberalul care a surprins Clujul anunțând că vrea să candideze împotriva lui Emil Boc.

abonare newsletter