Politică

Cartierul Lomb, un eșec de 10 milioane de lei. Sabin Sărmaș: „Promisiunile lui Emil Boc ne costă tot mai mult”

Eșecul proiectului cartierului Lomb îi costă pe clujeni peste zece milioane de lei, bani pe care Primăria municipiului este obligată de o decizie judecătoarească să îi plătească acum cu titlu de despăgubire.

Sabin Sărmaș, candidat independent pentru Primăria municipiului Cluj-Napoca la alegerile locale din 9 iunie 2024. Foto: echipa de campanie Sabin Sărmaș Sabin Sărmaș, candidat independent pentru Primăria municipiului Cluj-Napoca la alegerile locale din 9 iunie 2024. Foto: echipa de campanie Sabin Sărmaș

 

 


„Este un alt fiasco din lista de mari proiecte promise și nerealizate de Emil Boc, fiasco ale cărui efecte le resimt acum toți clujenii”, spune Sabin Sărmaș, candidat independent la alegerile pentru Primăria Cluj-Napoca. 

 


Decizia Curții de Apel Cluj vine la 18 ani de la semnarea parteneriatului dintre municipalitatea clujeană și dezvoltatorul imobliar Impact Developer&Contractor S.A., care urma să construiască pe Dealul Lomb un cartier cu peste 5.500 de locuințe. În calitate de partener majoritar (51%), Primăria s-a angajat să contribuie la acest proiect cu un teren de 200 de hectare și să ofere consultanță pentru obținerea planului urbanistic zonal. În schimb, municipalitatea urma să primească cu titlu gratuit aproximativ 50 de hectare de teren viabilizat și 75 de locuințe. 

„Vom putea onora astfel obligațiile scadente ale administrației clujene față de categorii sociale care până acum au fost amăgite cu simple bucăți de hârtie pentru terenuri unde nu se puteau construi locuințe”, spunea atunci Emil Boc. 


Terenul nu a mai fost însă și predat, iar constructorul a dat în judecată Primăria. 

„Din păcate, nu e singurul exemplu. Emil Boc a mai «construit» cartiere pentru tineri pe Bulevardul Muncii, în Borhanci sau pe Valea Gârbăului. În lipsa unor astfel de proiecte, prețurile locuințelor nu pot decât să crească, pe fondul unei cereri care depășește cu mult oferta”, explică Sabin Sărmaș. 


Pe lângă impactul negativ asupra pieței, mai spune acesta, clujenii plătesc acum din taxele și impozitele lor pentru lipsa de competență a municipalității.

„Promisiunile lui Emil Boc ne costă tot mai mult. Gândiți-vă numai la despăgubirea de 23,2 milioane de euro pentru terenul noului parc din Observator, sau la cele 7,3 milioane de euro pentru terenul de la Expo Transilvania. Pentru comparație, Primăria Braşov a demarat o investiţie de 3,1 milioane de euro, finanţată de la bugetul local, pentru construcţia unei grădiniţe cu 240 de locuri”, detaliază Sabin Sărmaș.


În cazul Lomb, Primăria ar urma să plătească 4,6 milioane de lei daune morale, plus o dobândă de 5,4 milioane de lei, la care se adaugă cheltuieli de judecată de aproape 350.000 de lei. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Clujul imobiliar, mai scump decât Bucureștiul. Sabin Sărmaș: „Omul de rând plătește pentru urbanismul de cumetrie”

Sabin Sărmaș: Dacă mai are un dram de onoare, Emil Boc trebuie să plece de la Primărie

Ultimele Stiri
abonare newsletter