Politică
Cristina Burciu, deputat PNL de Cluj: „Mamele din familiile monoparentale nu vor mai presta muncă pe timp de noapte”. Cum sunt sprijinite femeile de noua modificare a Codului Muncii.
Noi măsuri de protecție socială pentru mamele singure, care nu vor mai fi nevoite să muncească pe timp de noapte, în urma modificării aduse Codului Muncii.
Cristina Burciu, deputat PNL de Cluj: „Limitarea muncii de noapte pentru femeile gravide, pentru mamele din familii monoparentale și cele care alăptează, esențială pentru sănătatea familiei”/ Foto: Cristina Burciu - Facebook
Un pas important în asigurarea drepturilor femeilor și a mamelor singure
În calitate de for decizional, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege pentru modificarea articolului 128 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificările şi completările ulterioare, care va contribui în mod determinant la asigurarea unei vieți cât mai apropiate de normalitate femeilor din România.
„Conform inițiativei legislative pe care am votat-o, Art. 128, alin. (2) al Codului Muncii va avea următorul cuprins: «Femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează, precum şi persoana singură din familia monoparentală nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte»
Noul act normativ va avea efecte concludente în ceea ce înseamnă întărirea capacității femeilor mame singure de a se achita corespunzător de responsabilitățile dificile presupuse de creșterea și îngrijirea copiilor”, semnalează deputatul PNL, Cristina Burciu.
Timp de calitate alături de copii
Mamele din familiile monoparentale se confruntă deseori cu provocări financiare și logistice delicate, pentru a-și îndeplini rolul de părinte și a-și asigura traiul zilnic, pentru ele și copii.
În aceste condiții, obținerea unui serviciu care presupune munca în ture de noapte constituie un dezavantaj net, atât pentru părinte, cât și pentru copii, din multiple motive. În primul rând, aceste situații presupun nesiguranța copilului în timpul nopții, deoarece rămâne fie în grija altor persoane, fie singur în casă.
Un alt argument în favoarea modificării Codului Muncii este legat de imposibilitatea părintelui, în speță a mamei, de a acorda copiilor suficientă atenție și îngrijire în timpul zilei, din cauza oboselii acumulate în munca de noapte. Nu în ultimă instanță, relația părinte-copil este afectată, din cauza indisponibilității mamei de a participa la activitățile cotidiene ale copilului în mod regulat.
„Consider că noul act normativ reprezintă un pas important în asigurarea drepturilor și protecției femeilor, atât în perioadele sensibile ale maternității, cât și în situațiile în care sunt părinte singur.
Limitarea muncii de noapte pentru femeile gravide, cele care au născut recent sau alăptează este crucială pentru sănătatea lor și a copiilor lor. Această măsură poate contribui la reducerea riscurilor asociate cu sarcina și la promovarea unui echilibru între viața profesională și cea personală. De asemenea, recunoașterea nevoilor speciale ale părinților singuri din familii monoparentale este esențială pentru a le oferi sprijinul necesar în gestionarea responsabilităților lor profesionale și familiale”, potrivit deputatului PNL Cluj, Cristina Burciu.
Legea reprezintă un progres substanțial în promovarea egalității de gen și a protecției maternității în cadrul forței de muncă.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: