Politică

Moartea președintelui iranian Raisi, foc sub butoiul cu pulbere din Orientul Mijlociu!

„Moartea președintelui iranian Raisi poate tulbura și mai mult contextul din Orientul Mijlociu”, o analiză a profesorului clujean Valentin Naumescu.

Moartea președintelui iranian Raisi poate tulbura și mai mult contextul din Orientul Mijlociu/  Foto: ARY News - Facebook Moartea președintelui iranian Raisi poate tulbura și mai mult contextul din Orientul Mijlociu/ Foto: ARY News - Facebook

 

 


În urma accidentului de elicopter, președintele Iranului Ebrahim Raisi și ministrul de externe au murit, a transmis luni dimineaţa televiziunea de stat iraniană, scrie The Guardian

 


Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale la UBB în Cluj-Napoca, consideră că  moartea neașteptată a președintelui iranian Ebrahim Raisi poate tulbura și mai mult Orientul Mijlociu, având în vedere războiul Hamas-Israel.

„Lebăda neagră a Orientului Mijlociu? Moartea neașteptată a președintelui iranian Raisi poate tulbura și mai mult contextul din Orientul Mijlociu, acum în plin război Hamas-Israel. Desigur, procedura constituțională de înlocuire este cunoscută. După un interimat asigurat de vicepreședintele Republicii Islamice, urmează să fie ales, în maxim 50 de zile, noul președinte”, a transmis Valentin Naumescu.


„Nu procedura este neclară, ci consecințele”

Potrivit profesorului, Iranul este în fața unui proces de schimbare politică la vârf declanșat intempestiv. 

„Nu procedura este neclară, ci consecințele declanșate în interiorul regimului autoritar de la Teheran de acest eveniment disruptiv. Va urma așadar o conducere executivă interimară și o posibilă competiție internă intensă a facțiunilor existente, în următoarele 50 de zile, fiecare încercând să câștige simpatie și încredere internă printr-un discurs cât mai intransigent la adresa Israelului și Statelor Unite ale Americii (populismul în varianta islamistă).
Teocrația iraniană funcționa de obicei pe baza unei planificări, a unor decizii și numiri cristalizate cu mult timp înainte de împachetarea lor formală în «alegeri populare».
De data aceasta, nu cred că regimul are pregătită soluția pentru o succesiune discutată și convenită de toate facțiunile, moderate sau radicale. Dacă informațiile sunt corecte, președintele Raisi era chiar luat în considerare pentru alegerea ca Lider al Revoluției, după încheierea mandatelor prezidențiale, deci scenariul pe care se miza era cu totul altul.
Iranul este în fața unui proces de schimbare politică la vârf declanșat intempestiv. Vom vedea dacă va fi gestionat cu reținere, calm și «pauză externă» sau dimpotrivă, prin încercarea unor pretendenți la succesiune de a impune o linie mai dură a Republicii Islamice pe plan intern și extern”, a adăugat profesorul clujean.


Preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi ministrul său de externe, Hossein Amirabdollahian, şi-au pierdut viaţa în prăbuşirea elicopterului care îi transporta, într-o zonă muntoasă şi pe o vreme foarte rece, a declarat luni un oficial iranian, după ce echipe de căutare au localizat epava aparatului de zbor în provincia Azerbaidjanul de Est, informează Reuters.

„Preşedintele Raisi, ministrul de externe şi toţi pasagerii din elicopter au fost ucişi în prăbuşire”, a declarat pentru Reuters un înalt oficial iranian, sub rezerva anonimatului din cauza sensibilităţii subiectului.


Şi televiziunea de stat a Iranului a confirmat decesele preşedintelui şi ministrului de externe iranian.

Acelaşi lucru l-a făcut şi agenţia de presă iraniană Mehr, care a relatat că „toţi pasagerii elicopterului care îi transporta pe preşedintele iranian şi ministrul de externe au devenit martiri”.

Elicopterul era ars complet

Anterior, un oficial iranian a declarat pentru Reuters că elicopterul în care se aflau Raisi şi Amirabdollahian era complet ars duminică, la locul prăbuşirii.

Postul de televiziune de stat a difuzat imagini de la locul accidentului unde se putea observa cum elicopterul s-a izbit de un vârf de munte, fără să existe însă declaraţii oficiale privind cauza prăbuşirii.

Agenţia de presă de stat IRNA a transmis că Raisi zbura cu un elicopter de fabricaţie americană Bell 212. Echipele de salvare s-au luptat toată noaptea cu viscolul şi terenul dificil pentru a ajunge la epavă la primele ore ale zilei de luni.

„Odată cu descoperirea locului prăbuşirii, nu au fost detectate semne de viaţă printre pasagerii elicopterului”, a declarat şeful Semilunii Roşii din Iran, Pirhossein Kolivand, la televiziunea de stat.

Anterior, postul naţional a oprit toate programele obişnuite pentru a difuza rugăciunile care se ţin pentru Raisi în toată ţara.

La primele ore ale zilei de luni, televiziunea de stat iraniană a arătat o echipă de salvare, purtând jachete fosforescente şi torţe de cap, înghesuită în jurul unui dispozitiv GPS în timp ce se deplasa pe jos pe un versant negru beznă pe viscol. Mai multe ţări şi-au exprimat îngrijorarea şi au oferit asistenţă în orice operaţiune de salvare.

Casa Albă a declarat că preşedintele american Joe Biden a fost informat cu privire la informaţiile despre accident. China a spus că este profund îngrijorată. Uniunea Europeană a oferit tehnologie de cartografiere prin satelit de urgenţă.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Elicopterul preşedintelui iranian Raisi s-a prăbuşit. A fost găsit complet distrus de echipele de salvare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter