Politică

Partidele mici pot face coaliţii mari…

<p><img class="caption" src="documente/stories/02_februarie/18_ziua/vot-locale-2008.jpg" border="0" alt="Vot locale 2008" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Analiştii cred că PDL şi partidele mici, care “se învârt” în jurul pragului electoral, ar putea să formeze o coaliţie anti-USL, după modelul anilor `92-`96.</p> <p>Ar putea PDL şi partidele mici care “se învârt” în jurul pragului electoral de 5% să formeze o coaliţie anti-USL? Analistul clujean Sergiu Mişcoiu crede că acest lucru nu este exclus, având drept model politica anilor ‘92-‘96.</p> <p>“Situarea celor două partide - PSD şi PNL – pe primele locuri în sondaje relevă de fapt nemulţumirea românilor faţă de actuala guvernare”, a explicat Sergiu Mişcoiu pentru monitorul untimul studiu dat publicităţii de IMAS. Potrivit analistului, cercetarea nu arată neapărat adeziunea oamenilor la unul dintre aceste partide, ci mai degrabă o “nemulţumire violentă” a românilor faţă de politica actuală.</p>

Analistul Sergiu Mişcoiu este de părere că discuţiile legate de scăderea pragului electoral de la 5 la 3% nu se referă doar la UDMR. O scădere a pragului ar putea “să se producă” pentru partidele mici precum UNPR sau Partidul Poporului pe care PDL ar putea spera să “le coalizeze”. “Ne-am putea gândi la o intenţie a PDL de a coborî pregul electoral şi la o eventuală constituire a unei coaliţii mai mari cu partide mai mici”, a explicat el. Mişcoiu a amintit, în acest sens guvernarea PDSR a anilor `92-`96, când acest partid a reuşit să guverneze pentru că avea o coaliţie cu partide mici. Mişcoiu consideră că această strategie nu este un calcul greşit “din perspectiva capacităţii de a construi o coaliţie”.

UDMR sub prag, doar în sondaje

Deşi nu ştiu încă dacă rămân sau nu alături de PDL, udemeriştii nu se îngrijorează prea mult pentru şansele lor de a accede în Parlament, în 2012. Reprezentanţii UDMR nu se tem de sondaje, pentru că oricum, “nu sunt făcute de operatori maghiari”. “Suntem obişnuiţi ca în perioade inter-electorale să apărem, în sondaje sub 5%. Întotdeauna am fost sub prag în sondajele realizate înaintea alegerilor”, au declarat, la unison, pentru monitorul deputatul Mate Andras şi liderul UDMR Cluj, Laszlo Attila.


Cât despre reducerea pragului electoral la 3% discuţiile în Uniune sunt încă deschise. “Nu cred că trebuie redus neapărat pragul, pentru că pe de o parte ar putea fărâmiţa structura în Parlament. Ar putea apărea multe partide, ca la începutul anilor `90”, a explicat Laszlo.

USL îi atrage şi pe nehotărâţi

Grafic IMASSociologul Vasile Dâncu şi liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan, consideră că USL “capătă” încredere în români, fiind “pe gustul” a aproape 60%. “Electoratul PSD şi cel liberal au acceptat cel puţin formal, şi deocamdată, Uniunea. S-au dus şi nehotărâţii acolo. Vreo 6, 7%”, a explicat Vasile Dâncu, pentru monitorul. Lăpuşan este la rândul său convins că sondajele se schimbă însă “lumea are încredere în USL. (Studiile – n.r.) arată faptul că USL este o alternativă, singura pentru acest moment”.


PSD şi PNL “au bătut” PDL. UDMR nu intră în Parlament!

Un sondaj realizat de IMAS (în luna ianuarie, înainte de constituirea Uniunii Social Liberale) relevă că românii ar vota, la parlamentare, cu Opoziţia. Astfel, PSD ar fi votat de 30,9% dintre persoanele care declară că merg la vot, iar PNL ar obţine 25,6%. PDL înregistrează 16,7%. La categoria “partide mici”, pe primul loc se situează Partidul Poporului (al lui Dan Diaconescu) cu 9% , urmat de PRM cu 6,3%. UNPR, cu 0,1%, nici nu iese din marja de eroare, la fel ca PNG (1,7%). UDMR are doar 4,6%, sub pragul electoral de 5%. PC (fostul PUR) este şi el sub prag, cu 2,9% din intenţia de vot, ceea ce explică “lipirea” precipitată de PNL.

abonare newsletter