Politică

Rezultatele ultimelor alegeri și reformarea partidelor. Alin Tișe: „Este fenomenul cel mai important al acestor alegeri”.

Deciziile luate la nivel central au fost „decontate” de partidele politice din teritoriu. „Mulți clujeni au fost nemulțumiți”, spune președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Alin Tișe, președintele CJ Cluj, despre rezultatele ultimelor alegeri și reformarea partidelor: „Este fenomenul cel mai important al acestor alegeri”.|Foto: Alin Tișe-Facebook Alin Tișe, președintele CJ Cluj, despre rezultatele ultimelor alegeri și reformarea partidelor: „Este fenomenul cel mai important al acestor alegeri”.|Foto: Alin Tișe-Facebook

 

 


Alin Tișe (PNL) a câștigat un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Cluj la alegerile locale din 9 iunie, cu 40,06% (120.436) voturi, iar PNL a reușit să-și păstreze toți primarii din județul Cluj.

Cu toate acestea, Alin Tișe nu s-a ferit să vorbească despre modul în care partidele politice au decontat în teritoriu, la votul politic, deciziile guvernamentale sau măsurile luate la nivel central. De altfel, Tișe susține că numai prin reformarea partidelor politice este posibilă o reformă administrativă reală a țării. 


Votul de sancțiune

„În județul Cluj, deși PNL era la guvernare, partidul a pierdut inexplicabil și semnificativ la votul politic, în condițiile în care primarii sau președintele de CJ au pierdut mai puțin. Adică votul politic dat de oameni a vizat și o sancționare într-o formă sau alta pentru anumite măsuri luate de guvernarea din care a făcut parte și PNL-ul. 

Ceea ce înseamnă că oamenii au avut nemulțumiri cu privire la politica partidului în general și deși au votat candidații la primării, nu au votat și cu partidul respectiv.


Este exemplul clar al Clujului, pentru că în fond acesta este fenomenul cel mai important al acestor alegeri. 

CITEȘTE ȘI: 
Alin Tișe: „Reforma administrației este obligatorie! România se va sufoca!”

Acest vot politic a reprezentat și un vot de sancțiune, pentru că la nivelul Consiliului Județean, PNL-ul a pierdut un număr de consilieri. De ce? Ca o sancțiune pentru faptul că mulți clujeni au fost nemulțumiți de anumite măsuri și decizii guvernamentale. 


Aceasta înseamnă vot politic. Aproape toți primarii au reconfirmat, iar unde nu au reușit, au câștigat contracandidații. Dar votul politic de sancțiune s-a văzut în anumite comune ca un gest de nemulțumire față de guvernarea națională. Este un adevăr pe care-l vedem din rezultatul acestor alegeri”, a explicat Alin Tișe în cadrul unei dezbateri la PrimaNews.

Reforma administrativă trebuie să înceapă cu reformarea partidelor politice 

Președintele forului județean s-a referit la necesitatea implementării reformei administrative a României, un proiect care trebuie să înceapă mai întâi cu reformarea partidelor politice. Iar modelul prin care conducerea partidului se legitimează prin realizările administrațiilor locale trebuie să înceteze.


 „Acest fel de a face politică cu oameni care cred că politica se face doar între ei și nu ies nicicum din sediul de partid ori încearcă să se legitimeze prin alții, trebuie să înceteze. 

Conducerea centrală a partidului nu are de ce să se legitimeze cu rezultatele oamenilor din teritoriu. Ei trebuie să se legitimeze cu acțiunile lor de la nivel guvernamental și național. 

O conducere națională a unui partid trebuie să fie cea care trage partidul în sus și nu invers. Ori în partidele actuale, și mă refer aici la toate partidele cu tradiție, toate se bazează pe realizările administrațiilor locale. În schimb, la nivel central se pierd puncte din cauza conducerii defectuoase sau pentru că guvernarea nu funcționează. 

De ce trebuie să salveze primarii și președinții de Consilii Județean un partid și de ce nu sunt liderii naționali cei care dau tonul și duc partidul înainte?!”, spune Tișe. 

Impasul partidelor politice

Partidele politice au intrat într-un impas major. Nu reușesc să se adapteze la lumea pe care o trăim. Uitați-vă la noua generație de oameni care merg la vot, care sunt liberi, care discută deschis. Își asumă votul, nu au teamă de a vota și de a se exprima. 

Dacă nu reușim să adaptăm mesajul, discursul, comportamentul la ceea ce oamenii așteaptă de la noi, atunci e grav. Oamenii s-au schimbat. Clasa politică, dacă nu poate fi cu un pas înainte, trebuie măcar să țină pasul cu evoluția lucrurilor, cu așteptările oamenilor. Performanța trebuie să câștige teren și în partidele politice”, a explicat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj. 

Cel mai probabil, alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie 2024 vor fi urmate de o analiză riguroasă la nivelul partidelor politice, iar aceasta ar trebui să fie urmată de schimbări. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Alin Tișe: „Reforma administrației este obligatorie! România se va sufoca!”

Vrea Tișe șefia PNL Cluj?

Ultimele Stiri
abonare newsletter