Administrație

Alin Tișe: „Reforma administrației este obligatorie! România se va sufoca!”

România nu reușește să se dezvolte coerent în lipsa unei reforme administrative reale. Reforma e „obligatorie” pentru România de mâine și trebuie să înceapă cu clasa politică, spune președintele Consiliului Județean Cluj.

Alin Tișe, președintele CJ Cluj: „Reforma administrativă este obligatorie, altfel România se va sufoca!”|Foto: Alin Tișe-Facebook Alin Tișe, președintele CJ Cluj: „Reforma administrativă este obligatorie, altfel România se va sufoca!”|Foto: Alin Tișe-Facebook

 

 


„Filosofia actuală este greșită. Aplicăm aceleași măsuri de 30 de ani și ne așteptăm să avem rezultate diferite! Nu va putea un partid nereformat sa reformeze nimic in tara asta. Nimic”, afirmă președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. 

CITEȘTE ȘI: 
Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, despre regionalizarea României: „Cred mult în dezvoltarea Clujului, cred mult în dezvoltarea regiunii noastre, cred că România are nevoie de acestă reformă”

Nu e prima dată când Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj aduce în prim-plan tema reorganizării administrative a țării, subiect amânat de politicieni din calcule electorale de moment, temă ce trebuie să reprezinte însă o prioritate pentru dezvoltarea coerentă a țării. De altfel, reorganizarea administrativă a fost adusă inițial în atenția publică în 2006, de prefectul de atunci Alin Tișe. La o distanță de 18 ani, clasa politică a tras subiectul pe „linie moartă”, în ciuda semnalelor de la Cluj în privința urgenței acestui proiect. 


Reforma administrației trebuie să înceapă cu reforma clasei politice

După cum arată Alin Tișe, reforma administrativă nu înseamnă doar comasarea comunelor și captarea de noi fonduri, ci presupune schimbarea filosofiei de distribuire a bugetului central, o reașezare a instituțiilor din subordinea ministerelor, dar și un nou model de funcționare a deconcentratelor de la nivelul județelor. 

Reforma administrativă vizează modificări și în ceea ce privește sistemul de învățământ. 


Reforma administrației trebuie să plece de la reforma clasei politice. Un partid politic nereformat nu va putea să reformeze această țară!

După mulți ani în care politica nu a reușit să se reformeze, vedeți ce se întâmplă la alegeri: clasa politică este ruptă de electorat, apar partide ciudate, cu opțiuni diverse, oamenii sunt bulversați, nu mai au încredere în clasa politică. Dacă ar fi să ne uităm la administrație aș putea spune același lucru: dacă clasa politică nu va face reforma administrativă, și va refuza la fel cum refuză să facă reforma politică a partidelor și refuzul oamenilor va fi tot mai pregnant, iar această prăpastie dintre clasa politică și electorat se va vedea în modul în care oamenii vor reacționa. Aș spune că reforma administrativă este obligatorie în contextul în care avem aceleași reglementări dinainte de 1990, dar pe care le aplicăm unui stat democratic cum ne pretindem și pentru instituții care vor să fie democratice”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj, în cadrul unei dezbateri la PrimaNews.


O reformă amplă, care să cuprindă „un cumul de măsuri”

„O reformă administrativă nu înseamnă doar comasarea de comune. Înseamnă să stabilești o nouă filosofie de împărțire a bugetului central către județe, o nouă filosofie de raportare a comunelor fată de Consiliul Județean, o nouă modalitate de a gândi instituțiile de forță, deconcentratele, de control de la nivelul județelor, care sunt zeci, cu sute, mii de oameni, să regândești toate instituțiile subordonate ministerelor, sistemul de învățământ.

CITEȘTE ȘI: 
Cum ar arăta reorganizarea administrativă la Cluj? Din 75 de comune ar rămâne 7, iar 3 dintre ele ar deveni orașe

Reforma administrativă pe care ne-o dorim înseamnă un cumul de măsuri. Este vorba despre o reformă amplă, care să vină să reglementeze toate domeniile, așa încât România să aplice ceea ce se întâmplă în Europa.


Reformarea instituțiilor de control 

Vă dau un exemplu: un agent economic, care de abia răzbește să își plătească angajații, în decurs de 2-3 luni poate să aibă mai multe instituții de control care să vina peste el. Mă întreb de ce nu poate fiecare instituție (OPC, ITM etc) să delege cate un reprezentant într-o singura echipă de control, pentru a nu-l zăpăci de tot pe acel agent economic? Ar putea exista o singura autoritate de control la nivel județean, care să efectueze control asupra tuturor aceste aspecte.

În problema spitalelor: Cum poate un spital, care are anvergură regională, care deservește în proporție de 45% cetățeni neclujeni, să primească aceeași sumă de bani ca și un spital dintr-un județ la care nici măcar cetățenii din acel județ nu se duc să se trateze?”, a explicat Alin Tișe. 

Oameni noi în politică. „Să rămână doar cei performanți!”

De unde trebuie să înceapă reforma administrative?

„De la reformarea clasei politice. E foarte simplu: un partid politic nereformat, nu va putea să reformeze această țară. Partidele politice trebuie să se reformeze și să meargă pe mâna oamenilor aleși, a oamenilor care au reprezentativitate, și să nu meargă pe oamenii impuși care își fac un grup de influență la nivel central și decid ulterior soarta unui partid. Acei oameni nu vor fi asculați niciodată din teritoriu. 

CITEȘTE ȘI: 
Tișe a câștigat în 80% din localitățile județului Cluj, chiar și în comune unde n-a ieșit primar PNL

De aici trebuie să începem: trebuie reformată clasa politică, prin aducerea de oameni noi în politică, astfel încât să rămână doar cei performanți, cei care vor să facă politică cu adevărat. 

Aici este și încercarea partidelor, să aducă oameni pregătiți din toate domeniile, pentru a face posibilă reforma. După care, partidele reformate vor putea asigura reformarea țării. O spusn foarte clar: un partid nereformat nu va putea să reformeze nimic în această țară. Nimic”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe (PNL). 

Alin Tișe (PNL) a câștigat un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Cluj la alegerile locale din 9 iunie, cu 120.436 voturi (40,06%). Pentru Tișe va fi cel de-al patrulea mandat în fruntea Consiliului Județean Cluj, după cele din 2008-2012, 2016-2020 și 2020-2024.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Tișe a câștigat în 80% din localitățile județului Cluj, chiar și în comune unde n-a ieșit primar PNL

Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, despre regionalizarea României: „Cred mult în dezvoltarea Clujului, cred mult în dezvoltarea regiunii noastre, cred că România are nevoie de acestă reformă”

Ultimele Stiri
abonare newsletter