Politică

Boc susţine în continuare proiectele Clujului

<p><img class="caption" src="documente/stories/02_februarie/18_ziua/emil_boc.jpg" border="0" alt="Emil Boc" style="margin: 2px 5px; border: 0pt none; float: left;" />Premierul a promis ieri, la Cluj, că va sprijini proiectele demarate, precum spitalul regional de urgenţă, centurile sau stadionul “Cluj Arena”.</p> <p>Prezent ieri la Cluj-Napoca, premierul Emil Boc a ţinut să facă unele precizări legate de ştirile dezbătute pe televiziuni în ultimele zile, subliniind că vrea să îi informeze corect pe români, având în vedere că posturile tv de ştiri îi dezinformează.</p> <p>“Maeştrii de la Realitatea şi Antena au fost specialişti în dezinformare, mai ales în ceea ce priveşte creşterea salariilor bugetarilor şi nimeni nu îi poate concura la acest capitol. Eu am datoria să spun românilor lucrurile pe nume. În iunie 2010, salariile bugetarilor au fost diminuate cu 25%, iar în ianuarie 2011 acestea au crescut cu 15%. Aceste lucruri sunt scrise în lege şi nu pot fi contestate de nimeni”, a ţinut Boc să arate.</p>

Ieşim din recesiune

Premierul a mai declarat că sunt deja semne clare că măsurile dure luate anul trecut au dus România într-o direcţie bună.

„Partea cea mai grea a crizei economice a trecut în anul 2010. În 2011 trebuie să culegem beneficiile măsurilor pe care toţi românii le-au suportat. Chiar dacă este vorba de o creştere de doar 0,1%, după cum ne arată studiul pe trimestrul IV din 2010, este un lucru care ne indică că mergem în direcţia bună. Este clar că avem toate şansele, pe baza analizei statistice făcute, ca la finalul lunii martie România să iasă din recesiune. Pentru a ieşi din recesiune este nevoie de două trimestre de creştere economică”, a explicat Emil Boc.


Premierul a mai subliniat că România a reuşit păstrarea acordului cu FMI, UE şi Banca Mondială şi s-a încadrat peste prevederile din acord, cu un deficit de 6,5%, nu de 6,9% în 2010, iar căderea economică este mai mică decât cea estimată.

Demisia este un “act unilateral de voinţă”

Emil Boc a făcut şi unele precizări legate de întâlnirile preşedintelui Traian Băsescu cu reprezentanţii PDL, care ar avea ca scop înlocuirea sa din funcţia de premier.


Boc a subliniat ieri că “demisia se dă, nu se discută. Demisia este un act unilateral de voinţă şi când îl manifeşti, îl manifeşti, când nu-l manifeşti, nu-l manifeşti”.

Mai mult, premierul nu a părut îngrijorat de scopul discuţiilor dintre preşedintele Băsescu şi liderii PDL.”În calitate de prim-ministru, eu îmi fac la fel treaba din primul până în ultimul moment al mandatului, indiferent când va fi el. În partid e firesc să aibă loc dezbateri, e un lucru democratic să se întâmple asta. Un guvern există atâta vreme cât are susţinere, când nu are, nu funcţionează. Lucrurile sunt simple”, a spus premierul Emil Boc la Cluj.


Nu a decis dacă va candida pentru şefia PDL

În privinţa candidaturii sale pentru un nou mandat la şefia PDL, Boc a comunicat că va lua o decizie numai după întrunirea Consiliului Naţional de Coordonare (CNC) al partidului, care va avea loc în luna martie.

“Nu a avut loc încă întâlnirea CNC care să declanşeze această discuţie. După întrunirea CNC voi stabili ce voi face”, a informat actualul preşedinte al PDL.


Autostrada merge mai departe

Premierul Emil Boc şi-a manifestat în continuare susţinerea pentru proiectele majore ale Clujului, punând accentul pe finalizarea centurii Vâlcele-Apahida, pe demararea proiectului Spitalului Regional de Urgenţă şi pe stadionul “Cluj Arena”.

În plus, Boc a anunţat că lucrările la Autostrada Transilvania vor continua şi în acest an, chiar dacă nu au fost stabilite detalii exacte în acest sens deocamdată.


“Există resurse financiare în bugetul actual pentru Bechtel. Am stabilit cu ministrul Transporturilor ca pentru 2011 priorităţile să fie continuarea tronsonului de autostradă Câmpia Turzii – Gilău cu cel de la Gilău la Nădăşel şi finalizarea tronsonului din judeţul Bihor. Concomitent, trebuie să ne ocupăm şi de tronsonul Câmpia Turzii – Târgu Mureş, unde nu există deocamdată nici proiect tehnic. Trebuie însă să finalizăm negocierile cu Bechtel în ceea ce priveşte preţurile pentru că avem nişte standarde de cost pe care trebuie să le respectăm”, a precizat Boc. Tot în acest an, Boc a promis că se vor finaliza lucrările la centura Clujului, Vâlcele-Apahida. De asemenea, premierul şi-a reafirmat sprijinul pentru proiectul spitalului regional de urgenţă de la Floreşti şi pentru stadionul “Cluj Arena”. “Chiar ieri (alaltăieri – n.r.) am discutat pe marginea listei cu parteneriatele public-private pe care există şase spitale regionale de urgenţă, primul fiind cel al Clujului”, a afirmat Emil Boc. Legat de stadion, Boc a arătat că s-a angajat ca atât la Cluj, cât şi la Bucureşti să fie susţinute investiţiile în stadioane cu acoperirea a până la 50% din costuri prin sprijin de la Guvern. De altfel, la finalul anului trecut, Guvernul a alocat 14 milioane de euro pentru “Cluj Arena”.

abonare newsletter