Politică

Sistem informatic de 6 milioane de lei

<p><img class="caption" src="documente/stories/02_februarie/18_ziua/sistem-informatic-primarie2.jpg" border="0" alt="Sistem informatic primarie" title="Foto Radu Pădurean" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Sorin Apostu a semnat ieri, alături de premierul Emil Boc şi de ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, un proiect de implementare a unui sistem informatic în Primăria Cluj-Napoca.</p> <p>Sistemul va facilita accesul cetăţenilor la serviciile oferite de municipalitate, prin intermediul unui portal.</p> <p>Sorin Apostu a semnat ieri, alături de premierul Emil Boc şi de ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, un proiect destinat implementării unui sistem informatic în Primăria municipiului Cluj-Napoca, în valoare de 6.000.000 de lei.</p> <p>La ceremonia de semnare a proiectului de finanţare au participat şi prefectul Florin Stamatian, preşedintele Consiliului judeţean, Alin Tişe, şi preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda.</p>

Cetăţenii se vor “duce” on-line la Primărie

Proiectul semnat ieri are ca scop facilitarea accesului cetăţenilor la serviciile publice oferite de municipalitate, prin intermediul unui portal, sistemul urmând să fie funcţional la începutul anului viitor.

“Vom realiza un sistem informatic de tip e-Administraţie care să continue proiectele deja începute, adică plata on-line a taxelor, urmărirea parcursului documentelor, programarea on-line a căsătoriilor”, a declarat ieri primarul Sorin Apostu.


La rândul său, ministrul Valerian Vreme a spus că România trebuie să adopte strategia elaborată la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte societatea informaţională. “Dacă vorbim de informatizarea României, este provocarea principală pe care o avem în faţă. Uniunea Europeană a generat strategia «Europa 2020» care vine să pregătească ţările UE pentru deceniul următor. O componentă a acestei strategii este agenda digitală, care vine ca un suport vital al activităţilor economice şi sociale, fie că e vorba de muncă, afaceri sau joacă. Practic, Europa începe să îşi pună bazele societăţii informaţionale şi România aderă, prin proiectele ei, la această strategie”, a spus ministrul Comunicaţiilor.

Valerian Vreme a adăugat că dezvoltarea unitară şi coerentă a infrastructurii informaţionale este principala componentă a politicii ministerului pe care îl conduce.


Primăria Cluj, ”fruntaşă” la proiecte

“Acest proiect este unul din cele 22 de proiecte aprobate, din care 11 sunt ale administraţiei locale, primăria Clujului fiind fruntaşă la proiecte europene. Acest program va permite primăriei să se informatizeze la standardele UE şi va permite clujenilor să aibă o conexiune online, directă, fie că e vorba de serviciul de parcări, despre câini comunitari, maşini abandonate, sau de sistemul de plată on-line a taxelor”, a spus şi Emil Boc. Premierul l-a felicitat ieri pe primarul Sorin Apostu, care a “aniversat” doi ani de când este edil al municipiului Cluj-Napoca.

abonare newsletter