Politică
Ce a realizat deputatul clujean Radu Moisin în Parlament? Raportul pe ultimele 6 luni.
Deputatul PNL de la Cluj, Radu Moisin, și-a prezentat miercuri, 10 iulie, într-o conferință de presă, raportul de activitate pentru perioada ianuarie – iunie 2024.
Ce a realizat deputatul clujean Radu Moisin în Parlament? Raportul pe ultimele 6 luni. | Foto: Oana Doroșenco – monitorulcj.ro
Liberalul clujean Radu Moisin și-a prezentat, miercuri, 10 iulie, raportul de activitate parlamentară, în Camera Deputaților, pentru perioada ianuarie – iunie 2024.
Radu Moisin a avut în vedere mai multe domenii de activitate, precum infrastructură și siguranță rutieră, administrație publică și relațiile bilaterale dintre România și Republica Franceză.
Activitatea parlamentară în cifre
Deputatul PNL, Radu Moisin, și-a prezentat activitatea parlamentară în cifre:
- Propuneri legislative inițiate: 9
- Întrebări și interpelări: 15
- Ședințe ale Plenului Camerei Deputaților: 35
- Ședințe comune ale Camerei Deputaților și Senatului: 5
- Ședințe ale Comisiei juridice, de disciplină și imunități: 29 ședințe, rapoarte și avize emise: 313
- Numeroase emisiuni televizate în mass media locală și națională și întâlniri cu reprezentanți ai instituțiilor publice locale pe teme legislative
De asemenea, printre cele mai importante realizări ale deputatului clujean în Parlamentul României se numără:
- Infrastructură și siguranță rutieră
- Administrație publică
- Relații bilaterale cu Republica Franceză
- Activități în circumscripție
Infrastructură și siguranță rutieră
În luna februarie a fost adoptat în ședința de plen a Camerei Deputaților cu 273 de voturi „pentru” proiectul de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice (Pl-x 580/2022).
Radu Moisin a precizat că a fost coinițiator al acestei propuneri care aduce schimbări majore și necesare, și asigură o pregătire mai bună a viitorilor conducători auto. Pe termen lung, se prevede creșterea siguranței rutiere și scăderea numărului de accidente grave de circulație.
Proiectul de lege vine în sprijinul tuturor candidaților care doresc să obțină permisul de conducere sau să obțină noi categorii sau subcategorii ale acestuia, deoarece:
- Se elimină timpii foarte mari de așteptare de la promovarea examenului teoretic până la participarea la examenul practic de obținere a permisului de conducere;
- Se oferă posibilitatea candidaților la obținerea permisului de conducere de a participa la examenele teoretice și practice oriunde în țară;
- Pregătirea practică pentru obținerea permisului de conducere poate începe și după ce candidatul a fost declarat “ADMIS” la proba teoretică;
- Crește responsabilitatea instructorilor auto în actul de pregătire a viitorilor participanți la trafic și la susținerea probei practice a candidaților va fi prezent un instructor, pe lângă examinatorul din partea statului, în același autovehicul.
Amenajare trecere de pietoni în Apahida
Radu Moisin a declarat că în luna mai a trimis o întrebare către Ministerul Transporturilor în legătură cu amenajarea unei treceri de pietoni la trecerea de cale ferată din comuna Apahida.
„În luna mai am trimis o întrebare către Ministerul Transporturilor privind situația cetățenilor din Apahida care locuiesc în blocurile de pe strada Câmpia. La mai puțin de două săptămâni de la trimitere, s-au mobilizat cei de la Compania Națională de Autostrăzi de Administrare a Infrastructurii Rutiere și au amenajat treceri de pietoni, astfel încât cetățenii care locuiesc în acele imobile să treacă în condiții de siguranță drumul național care este foarte circulat”, a transmis Radu Moisin, în cadrul conferinței de presă.
Eliminarea risipei alimentare
De asemenea, Radu Moisin a declarat că a fost coinițiator pentru modificarea și completarea Legii nr. 217/2016 privind eliminarea risipei alimentare.
„Risipa alimentară este o problemă serioasă și mare în România, mai ales în condițiile în care avem cetățeni care trăiesc în sărăcie sau la limita sărăciei”, a declarat Radu Moisin.
Proiectul are următoarele prevederi:
- În primul rând, conectarea tuturor producătorilor locali cu distribuitorii și comercianții din România și distribuirea alimentelor către persoanele defavorizate;
- În al doilea rând, introduce o serie de obligații specifice pentru autoritățile publice, precum:
- Realizarea și actualizarea o dată la 5 ani a strategiei naționale pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare, obligație care revine Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în consultare cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară pentru siguranța alimentelor;
- Crearea de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a unei platforme pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare;
- Publicarea de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a datelor privind pierderile și risipa de alimente ale operatorilor economici;
- Crearea și distribuirea de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a materialelor informative despre prevenirea și reducerea risipei alimentare pentru operatorii economici.
Necesitatea ca echipajele SMURD și pompierii să ajungă repede la urgențe
Radu Moisin a precizat că s-a interesat de situația medicinei de urgență în județul Cluj și a situațiilor de urgență.
„Ținând cont de traficul din ce în ce mai aglomerat din județul Cluj și de necesitatea ca echipajele SMURD și cele de pompieri să ajungă cât mai repede la locațiile unde există urgențe, am întrebat conducerea Ministerului Afacerilor Interne care este strategia de înființare de noi subunități ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență în județul Cluj. Prin Programul Dezvoltare Durabilă (PDD) vor fi finanțate în mod eșalonat 50 de noi subunități, iar 3 dintre acestea vor fi în județul Cluj, mai exact în comunele Beliș, Panticeu și Țaga”, a explicat Radu Moisin.
Cetățenii de la parter și etajul 1 să nu mai plătească cheltuieli pentru lift
Totodată, Radu Moisin a propus un proiect prin care cetățenii care locuiesc la parter și la etajul 1 să nu mai fie obligați la plata cheltuielilor privind liftul.
„Un alt proiect legislativ inițiat anul acesta de către mine, este propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea organizațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, cu modificările ulterioare. Este o problemă veche în România. Am depus proiectul în luna iunie. Urmează ca Senatul să se pronunțe în prima fază. În luna septembrie va trebui să se pronunțe într-un fel sau altul și sper să-i conving pe colegii din Camera Deputaților să îl adoptăm până la sfârșitul anului. Prin prezenta propunere de modificare legislativă se intervine asupra aspectelor ce privesc cheltuielile pentru energia electrică consumată de ascensor, prin modificarea alin. (5) al art.75, care are ca obiect exonerarea de la obligația plății persoanelor care locuiesc în apartamentele situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum și la etajul 1 din clădirile fără mezanin. Deși Legea nr. 196/2018 prevede posibilitatea scutirii de la plata cheltuielilor mai sus menționate, oportunitatea acestei decizii aparține, exclusiv, adunării generale a asociației de proprietari, scutirea nefiind aplicată automat. Din aceste considerente, intervenția legislativă de modificare a alin. (5) al art. 75 justifică interesul de a exclude o măsură discriminatorie și disproporționată, raportat la responsabilitatea obligației de plată, fiind, în prezent, în situația în care, pentru aceeași situație în fapt, unii coproprietari ai apartamentelor situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum și la etajul 1 din clădirile fără mezanin să li se aplice un regim de plată diferențiat, în funcție de aprecierea subiectivă a adunării generale a asociației de proprietari, neavând un cadru legal de diferențiere și stabilitate transparentă a categoriilor exceptate de la cheltuielile aferente”, a explicat Radu Moisin.
Relații bilaterale cu Republica Franceză
În calitate de Președinte al Grupului parlamentar de prietenie dintre Camera Deputaților din România și Adunarea Națională din Franța, Radu Moisin, a avut o întrevedere cu Excelența Sa, Nicolas Warnery, Ambasadorul Franței în România, întâlnire care a avut loc în data de 2 aprilie la sediul Ambasadei de la București. În cadrul aceste întâlniri a discutat subiecte relevante pentru continuarea dezvoltării României, printre care și aderarea României la Spațiul Schengen și cu granițele terestre, obiectiv susținut total de către Franța, dar și alte subiecte legate de cooperarea strânsă dintre Franța și România, în zona economică, de securitate în regiune sau culturală. Parteneriatul dintre Franța și România se bazează, de secole, pe cooperare și susținere reciprocă, iar comunitatea francezǎ din Transilvania, în special din Cluj, este în plină dezvoltare.
De asemenea, la invitația viceprimarului Dan Tarcea, Radu Moisin a participat în data de 25 aprilie la Primăria Municipiului Cluj-Napoca la primirea senatorilor francezi care fac parte din conducerea Grupului de prietenie dintre Senatul francez și cel român. În calitatea sa de președinte al Grupului de prietenie dintre Camera Deputaților și Adunarea Națională din Franța, a prezentat invitaților atât dimensiunea puternică a francofoniei la Cluj reprezentată în special prin studenții din universitățile noastre, cât și proiectele culturale și cele de creștere a investițiilor și schimburilor economice derulate la nivelul Primăriei, al Parlamentului și al instituțiilor și organizațiilor economice și culturale franceze și francofone din municipiu și județ.
Activități de circumscripție
Deputatul liberal a participat și la diferite activități, precum Ziua Culturii Naționale, pe 15 ianuarie, la Unirea Principatelor Românie, pe 24 ianuarie, la Ziua Deținuților Politici Anticomuniști, pe 8 martie, la Ziua Unirii Basarabiei cu România, pe 27 martie, la inaugurarea Sălii Polivalente din Turda, pe 12 aprilie, la Ziua Europei, pe 9 mai, la inaugurarea noului Terminal de Plecări de la Aeroportul Cluj, pe 5 iunie și la începerea lucrărilor la Magistrala de Metrou Cluj, pe 5 iunie.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: